20140204

Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς

Μία ακόμα δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, με πολλούς να μη μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να διανυκτερεύσουν και τους μετασεισμούς να συνεχίζονται.
Οι Κεφαλονίτες που είδαν τα σπίτια…

τους να «υποχωρούν» υπό το βάρος των δύο μεγάλων σεισμών που έπληξαν το νησί του Ιονίου μέσα σε 8 ημέρες πέρασαν τη νύχτα σε πλοία, λεωφορεία των ΚΤΕΛ, γήπεδα, αυτοκίνητα, πρόχειρα στημένα παραπήγματα. Οπουδήποτε, φτάνει να νιώσουν ασφάλεια απέναντι στη μανία του Εγκέλαδου που χτες ξαναχτύπησε με 5,7 Ρίχτερ φέροντας ένα βαρύ πλήγμα στα ήδη «χτυπημένα» σπίτια και καταστήματα, ειδικά στην περιοχή του Ληξουρίου.
Στο νησί έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων» για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με αποτέλεσμα η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού να είναι μεγάλη. Επίσης συνεχώς καταφτάνουν μηχανικοί, οι οποίοι θα ελέγξουν από μηδενική βάση όλα τα σπλιτια και τις υποδομές.
Πριν λίγες ώρες στην Κεφαλονιά έφτασε ένα ακόμη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με σκηνές, είδη πρώτης ανάγκης και άνδρες της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι θα εξετάσουν τον βυθό στο Αργοστόλι για να δουν αν μπορούν να «δέσουν» τα πλοία «Χίος» και «Προμηθεύς». Υπενθυμίζεται ότι στο Ληξούρι βρίσκεται ήδη προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που μεταφέρθηκε στο νησί με το πρώτο αεροσκάφος C-130 και το ελικόπτερο Σινούκ του Στρατού Ξηράς.
Επίσης χθες το βράδυ αναχώρησε για την Κεφαλονιά το αρματαγωγό «Ικαρία», το οποίο μεταφέρει ένα μικρομηχάνημα του Μηχανικού, έναν προωθητή γαιών, έναν φορτωτή, έναν εκσκαφέα τάφρου, ένα ανατρεπόμενο όχημα, ένα ρυμουλκό μεταφοράς μηχανημάτων, έναν αυτόνομο φωτιστικό πύργο, ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, ένα όχημα τζιπ Mercedes 290 GD, ένα όχημα γενικής χρήσης Steyer από το 747 ειδικό τάγμα Μηχανικού και δύο οχήματα γενικής χρήσης με κινητά μαγειρεία εκστρατείας με επιπλέον το σκηνικό υλικό για την ανάπτυξη τους και τη διαμονή του προσωπικού, δύο υδροφόρα οχήματα, δύο οχήματα Magirus με 15 χημικές τουαλέτες, ένα όχημα τζιπ Terrano, ένα βυτιοφόρο 4500 λίτρων και ένα όχημα επικοινωνιών, από την Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού.