20140204

Σεισμόπληκτη περιοχή η Κεφαλονιά -Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους κατοίκους

Ως σεισμόπληκτη περιοχή χαρακτηρίστηκε ολόκληρη η Κεφαλονιά και το νησί εντάχθηκε σε προγράμματα στήριξης.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τα τρία πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έλεγχοι στα κτίρια, με 600 σπίτια να έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα έως τώρα.
Καταβολή ενοικίου, αποκατάσταση ζημιών και δημιουργία οικισμού προανήγγειλε ο κ. Χρυσοχοΐδης έπειτα από τη συνεδρίαση του συντονιστικού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με τη συμμετοχή και των υπουργών Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, Ολγας Κεφαλογιάννη και Αδωνι Γεωργιάδη.
Αναλυτικότερα, τα τρία πρώτα μέτρα για τους πληγέντες είναι
  • Καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης
  • Η αποκατάσταση των ζημιών όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος
  • Δημιουργία οικισμού με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί αυτοί θα καθοριστούν από τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλονιάς.
Επιπλέον, ο κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας, ενώ ο υπουργός Παιδείας συμπλήρωσε πως το προσεχές διάστημα θα φτάσουν στο νησί 45 προκατασκευασμένες αίθουσες, από τις οποίες οι 10 αναμένονται την Τρίτη, προκειμένου οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία το ταχύτερο δυνατό.
Τα τελευταία στοιχεία από τους ελέγχους στα κτίρια, οι οποίοι συνεχίζονται, κάνουν λόγο για 600 κατοικίες που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέες, ενώ 1.100 έχουν σημαντικές βλάβες και 1.400 ελαφρότερες. Πηγή: iefimerida.gr