20140203

Νέος ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά

Επέστρεψε ο εφιάλτης για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, μετά τη νέα ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα. Δέκα ελαφρά τραυματίες – Ζημιές στο Ληξούρι
Επέστρεψε ο εφιάλτης για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, μετά τη νέα ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών που σημειώθηκε στις 05.08 το πρωί.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, το επίκεντρό του εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Ακολούθησε στις 05.16 μία ακόμη δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι, τον Πύργο, την Κάτω Αχαΐα, τη Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Αργοστολίου, δήλωσε η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δήμητρα Σαχπάζη. «Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς» ανέφερε και εκτίμησε ότι αναμένει τις επόμενες ημέρες και άλλους σεισμούς, ακόμη και του ιδίου μεγέθους, από την ίδια περιοχή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953. 'Ολα τα μελετάμε, υπογράμμισε η κ. Σαχπάζη. Σύμφωνα με την ίδια, τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλοι σεισμοί, ακόμη και του ιδίου μεγέθους, από την ίδια περιοχή. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953. 'Ολα τα μελετάμε, ανέφερε η κ. Σαχπάζη.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ, ενώ λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε το μέγεθος σε 6,1 βαθμούς. Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίστηκε 122 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας σε σχετικά μικρό βάθος 13,7 χιλιόμετρα. Στα 6,1 Ρίχτερ εκτιμά το μέγεθος της δόνησης και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Δέκα ελαφρά τραυματίες
Δέκα ελαφρά τραυματίες είναι, μέχρι στιγμής, ο απολογισμός του νέου σεισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Λυξουρίου, Διονύση Μαρκάτου. Στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο, ανέφερε ο κ. Μαρκάτος, ο οποίος σημείωσε ότι οι μικροτραυματισμοί προήλθαν από πτώσεις αντικειμένων κατά τη διάρκεια του σεισμού.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είπε στον  Σκάι ότι το νοσοκομείο του Αργοστολίου δεν έχει κανένα πρόβλημα και επιβεβαίωσε ότι στο νοσοκομείο Ληξουρίου έπεσε μόνο ένας εξωτερικός μαντρότοιχος. Οι πιο σημαντικές ζημιές από τη νέα δόνηση εντοπίζονται στην περιοχή του Ληξουρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο που συνδέει Ληξούρι και Αργοστόλι, ζημιές στο λιμάνι Ληξουρίου αλλά και σε σπίτια. 
Για ισχυρότατατη σεισμική δόνηση, σε διαφορετικό σημείο από εκείνη που έπληξε το νησί οκτώ ημέρες πριν, έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά. «Αρχίζουμε πάλι από το σημείο μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Όπως εξήγησε είναι ένας νέος σεισμός σε ρήγμα που πιθανότατα να είναι μέσα στη θάλασσα και το μέγεθός του εκτιμάται γύρω στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
«Το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης», σημείωσε και έκανε λόγο για αρκετές καταπτώσεις στο δρόμο Αργοστολίου – Ληξουρίου.
Γερ. Παπαδόπουλος: Συνέχεια του ίδιου ρήγματος
Και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως «φαίνεται ότι είναι συνέχεια του ίδιου ρήγματος, ο ίδιος σεισμογόνος χώρος, και ότι πρόκεται για τον ισχυρότερο μετασεισμό».
«Δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί νέο ρήγμα», πρόσθεσε.
Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο – τρεις ημέρες θα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα και συνέστησε στους κατοίκους ψυχραιμία και υπομονή.
Κ. Μακρόπουλος: Μεγάλη καταπόνηση στα κτήρια
«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, σημειώνοντας ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτήρια του νησιού.
«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο», ανέφερε ο κ Μακρόπουλος.
Κ. Παπαζάχος: Κομμάτι της ίδιας ακολουθίας
Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο.
Πηγή: voria.gr