20121022

Η ευαίσθητη περιοχή μου μυρίζει πολύ περίεργα και έντονα αν και κάνω κάθε βράδυ μπάνιο με ειδικό υγρό.

Η δυσοσμία στην ευαίσθητη περιοχή, εκτός από ενοχλητική, συνήθως είναι μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά.
Γι΄αυτό δεν πρέπει να είστε αναβλητική. Μια επίσκεψη στον γυναικολόγοείναι σχεδόν βέβαιο ότι θα λύσει το πρόβλημα.
Τι φταίει; 
Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τη δυσοσμία του κόλπου είναι η κολπίτιδα, μια φλεγμονή που μπορεί να οφείλεται σε μικρόβια ή μύκητες και γνωρίζει ιδιαίτερη έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες που έρχεστε σε επαφή με την άμμο, το νερό της πισίνας και της θάλασσας. Άλλα συνήθη συμπτώματά της είναι το τσούξιμο κατά την ούρηση, η φαγούρα, η αύξηση των υγρών και ο πόνος στα γεννητικά όργανα.
Το πρόβλημα μπορεί επίσης να οφείλεται στην κακή υγιεινή της περιοχής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία, αλλά ορισμένες γυναίκες έχουν την αίσθηση ότι ο κόλπος τους μυρίζει άσχημα.
Τι να κάνετε 
Αν το πρόβλημα οφείλεται σε κολπίτιδα, που θα διαγνώσει ο γιατρός μετά από εξέταση, τότε ανάλογα με το αίτιο θα χορηγηθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό για το μικρόβιο ή αντιμυκητιασικό για τον μύκητα. Φυσικά, μην αμελείτε την καθημερινή καθαριότητα της περιοχής, ιδιαίτερα κατά την έμμηνο ρύση και μετά τις κενώσεις, και μην υπερβάλλετε στη χρήση αντισηπτικών σαπουνιών. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία, τότε ο γυναικολόγος μπορεί να σας χορηγήσει ειδικό σκεύασμα για τη ρύθμιση του pH του κόλπου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση αν νιώσετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Χρήσιμές συμβουλές
* Σιδερώνετε τα εσώρουχα, η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει ορισμένα μικρόβια
* Αποφεύγετε τα στενά ρούχα και τα συνθετικά υφάσματα
* Μην αφήνετε ταμπόν και σπιράλ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που ορίζεται
Πηγή: iatronet.gr