20121025

Οι γυναίκες δε μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα


Σουηδοί ερευνητές καταρρίπτουν το μύθο


Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες δεν είναι πιο ικανές από τους άνδρες στο να διαχειρίζονται ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά πράγματα.

«Αντίθετα με όσα υποστηρίζει ο μύθος τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι από τις γυναίκες στο να κάνουν ταυτόχρονα πολλά πράγματα», εξήγησε ο Τίμο Μάντιλα, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Οι ερευνητές, τα συμπεράσματα των οποίων θα δημοσιευτούν στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Psychological Science, διαπίστωσαν ότι η επιτυχής διεκπεραίωση πολλών ταυτόχρονων εργασιών σχετίζεται με τον κύκλο της έμμηνης ρύσης: η ικανότητα των γυναικών να κάνουν παράλληλα διαφορετικά πράγματα μεγαλώνει γύρω στην εμμηνορρυσία και εμφανίζεται μειωμένη γύρω στην περίοδο της ωορρηξίας, όταν αυξάνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 160 άτομα ηλικίας 20-43 ετών. 
Τα «πειραματόζωα» κλήθηκαν να παρακολουθούν τρία χρονόμετρα που ξεκινούσαν σε διαφορετικές στιγμές το ένα από το άλλο και έτρεχαν με διαφορετικό ρυθμό. Παράλληλα, έπρεπε να παρακολουθούν μια οθόνη όπου εμφανίζονταν διάφορα σουηδικά ονόματα και να κλικάρουν με το ποντίκι τους όταν έβλεπαν μια λέξη.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν σαφή διαφορά στην ικανότητα αυτή μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονταν σε φάση ωορρηξίας. Δεν διαπιστώθηκε διαφορά μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονταν σε φάση εμμηνορρυσίας», κατέληξε ο Μάντιλα.[tuned]