20121025

Βρετανία: 23χρονος έδειρε μέχρι θανάτου αγοράκι 2 ετών!

Τις κατηγορίες για τον βίαιο θάνατο του μόλις δύο ετών παιδιού της κοπέλας του, τον περασμένο Απρίλιο, αντιμετωπίζει ο 23χρονος Ντάνιελ Ρίγκμπι. 
Σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο, προκάλεσε...στο παιδί 91(!) σωματικά τραύματα έπειτα από βάναυσο ξυλοδαρμό, ενώ αμέλεια και ανευθυνότητα επιρρίπτει το δικαστήριο και στη μητέρα του νεκρού, Κίρστι Σμέντλεϋ.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη στο Μπόλτον της Αγγλίας, προκαλώντας σάλο στην τοπική κοινωνία για τη σκληρότητα που επέδειξε ο κατηγορούμενος Ρίγκμπι εις βάρος του απροστάτευτου μωρού. 

Στις 22 Οκτωβρίου, η μητέρα του δίχρονου Ρίο, κάλεσε τα επείγοντα ζητώντας ασθενοφόρο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στους νοσοκόμους, το παιδί της έπεσε από τις σκάλες χτυπώντας το κεφάλι του και δεν μπορούσε να κινηθεί. Εντούτοις η ιατροδικαστική έρευνα τη διέψευσε. 

Η παθολόγος Ναόμι Κάρτερ που εξέτασε το άτυχο παιδί ανέφερε πως υπήρχαν στο σώμα του 40 μελανιές και γδαρσίματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο, 11 αντίστοιχα στην κοιλιακή χώρα, μια μελανιά 9.5 εκ x 3.7 εκ(!) στο γλουτό, εφτά μελανιές και γδαρσίματα στα χέρια του και 20 τραυματισμούς στα πόδια του, όλα αποδιδόμενα σε βίαιο ξυλοδαρμό. Ως αιτία θανάτου αναγνωρίστηκε η μαζική απώλεια αίματος από ένα τραύμα στο συκώτι, που πιθανολογείται πως προκλήθηκε από δυνατές κλωτσιές, μπουνιές και γονατιές! 

Ο Ρίγκμπι αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως τα σημάδια που αναφέρει η ιατροδικαστής προκλήθηκαν από την πτώση του μικρού Ρίο από τις σκάλες, ενώ εκείνος είχε αναλάβει τη φύλαξή του στο σπίτι. 

Το δικαστήριο ακόμη κατηγορεί και τη μητέρα για αδυναμία να προστατεύσει το παιδί της. Η ίδια είχε καταγγείλει τον 23χρονο φίλο της στην αστυνομία για ξυλοδαρμό εις βάρος της τον περασμένο Μάρτιο. Υπάρχει μάλιστα και αυτόπτης μάρτυρας που περιέγραψε το περιστατικό στο δικαστήριο, αναφέροντας πως είδε τον Ρίγκμπι να χτυπά την Σμέντλεϋ στο κεφάλι και πάνω στην πόρτα του σπιτιού, αφού της είχε ζητήσει προηγουμένως να του δώσει χρήματα. 

Ο Ρίγκμπι συνελήφθη στις 21 Μαρτίου, αλλά στις 3 Απριλίου η Σμέντεϋ απέσυρε τις κατηγορίες της εναντίον του. Στις 20 του ίδιου μήνα, μόλις δυο μέρες δηλαδή πριν τον τραγικό θάνατο του Ρίο, η αστυνομία ανήγγειλε στον Ρίγκμπι πως δεν θα ασκηθεί τελικά δίωξη εις βάρος του, αφήνοντας τον ελεύθερο. Ο 23χρονος άντρας γύρισε στο σπίτι της Σμέντλεϋ. 

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, το Σαββατοκύριακο που συνέβη το περιστατικό η Σμέντλεϋ άφησε τον Ρίο για μεγάλα διαστήματα μόνο του μαζί με τον Ρίγκμπι, ο οποίος της έστελνε συνεχώς «ανήσυχα» μηνύματα για το παιδί, αναφέροντας της πως «έπεσε από τον καναπέ», όπως επίσης και ότι «του επιτέθηκε ένα σκυλί προκαλώντας του εκδορές στα χέρια». 

Την Κυριακή το παιδί έμεινε ξανά μόνο του με το 23χρονο. Όπως αναφέρει το δικαστήριο, «η απόφαση της μητέρας να αφήσει ξανά μόνο του το παιδί της με τον Ρίγκμπι ήταν δική της. Παίρνοντας αυτή την απόφαση υπό αυτές τις συνθήκες, συνειδητοποιούσε ή θα έπρεπε να έχει συνειδητοποιήσει πως εξέθετε τον γιό της σε κίνδυνο και πιθανή σωματική βλάβη».

Κάποια στιγμή το απόγευμα, όπως κατέθεσε ένας γείτονας στο δικαστήριο, ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος από το σπίτι. Όπως ανέφερε ο Ρίγκμπι, είδε το παιδί σωριασμένο μπροστά από τις σκάλες και αφού τον ξάπλωσε πάνω στον καναπέ, επικοινώνησε με την Σμέντλεϋ. 

Η ίδια πάντως χαρακτηρίζει τον Ρίγκμπι ως «τρυφερό και στοργικό» απέναντι στο παιδί της, προσθέτοντας πως «ήξερε πώς να φροντίσει και να προσέχει τον Ρίο», με τις έρευνες για το τραγικό συμβάν να συνεχίζονται.[newpost]