20121025

«Γυμνή» διαφήμιση απαγορεύτηκε επειδή . . .


Διαβάστε τις καταγγελίες και τα αντεπιχειρήματα της εταιρείας

Ο αγρότης που διαφημίζει ζαμπόν βρετανικής εταιρείας και όλοι οι πρωταγωνιστές της διαφήμισης εμφανίζονται γυμνοί. Ωστόσο η υπηρεσία Advertising Standards Authority, το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, δεν απαγόρευσε γι’ αυτό το λόγο τη διαφήμιση αλλά για έναν άλλο.
Η υπηρεσία δέχθηκε 371 καταγγελίες για την «προσβλητική» γύμνια ή για την ακαταλληλότητα της ώρας προβολής της διαφήμισης. Μόλις δέκα αμφισβητούσαν τον ισχυρισμό «το μοναδικό ζαμπόν της Βρετανίας με 100% φυσικά συστατικά» καθώς, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, πολλοί τοπικοί παραγωγοί έφτιαχναν επίσης ζαμπόν με 100% φυσικά υλικά ενώ τέσσερις διαφωνούσαν με τον όρο «φυσικός» καθώς, όπως υποστήριζαν οι καταγγέλλοντες, το προϊόν συμπεριλάμβανε επεξεργασία με πρωτεΐνη χοιρινού.
Η παραγωγός εταιρεία Kerry Foods αντέκρουσε τις περισσότερες καταγγελίες και υπερασπίστηκε το γυμνό λέγοντας πως δεν υπήρχε διάθεση προσβολής ή σεξουαλικό περιεχόμενο αλλά χρησιμοποιήθηκε για να τονίσει τον αγνό χαρακτήρα του προϊόντος. Είχε επίσηςακλόνητα  επιχειρήματα για τη χρήση του όρου «φυσικός» αλλά και για τα «100% φυσικά συστατικά».
Ωστόσο βάση δόθηκε σε μία άλλη καταγγελία: το προϊόν περιγράφεται ως «το μοναδικό ζαμπόν της Βρετανίας με 100% φυσικά συστατικά», αλλά η αρμόδια υπηρεσία θεώρησε πως αυτό μπορεί να παραπληροφορήσει το κοινό καθώς μοιάζει το ζαμπόν να είναι βρετανικής προέλευσης, κάτι όμως που δεν συμβαίνει.

Έτσι, η διαφήμιση απαγορεύτηκε.