20120919

Με σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ κυκλοφορεί σήμερα γαλλικό περιοδικό

Νέα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ δημοσιεύει σήμερα το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo, την ώρα που η ταινία «η Αθωότητα των Μουσουλμάνων» συνεχίζει να ...
προκαλεί ταραχές και επεισόδια.

Τα σχέδια αυτά «θα σοκάρουν όσους θέλουν να σοκαριστούν διαβάζοντας ένα περιοδικό που δεν το διαβάζουν ποτέ», είπε ο Σαρμπ (το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Σεμπαστιάν Σαρμπονιέ), όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι iTele.

Πρόσθεσε ότι τα σκίτσα δεν είναι πιο «προκλητικά» απ΄ ότι συνήθως. «Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί πρόκληση;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. 

Να επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα ζητεί ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν-Μαρκ Ερό, δηλώνοντας ότι αποδοκιμάζει τις «υπερβολές». 

«Τάσσομαι κατά των προκλήσεων, όμως στη Γαλλία υπάρχει ελευθερία έκφρασης», τόνισε απ΄ την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς. 
Καταδικάζει τη δημοσίευση των σκίτσων το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Θρησκείας. 

Ο πρόεδρος του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Θρησκείας (CFCM), Μοχαμέντ Μουσαουί, πληροφορήθηκε «με μεγάλη έκπληξη» ότι το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo σκοπεύει να δημοσιεύσει αύριο «σκίτσα προσβλητικά για τον προφήτη του Ισλάμ», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης το CFCM καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη νέα αντιισλαμική ενέργεια και «κάνει έκκληση στους μουσουλμάνους της Γαλλίας να μην υποκύψουν στην πρόκληση».

Στο εξώφυλλο του περιοδικού φιλοξενείται ένα σκίτσο του γελοιογράφου και διευθυντή του, του Σαρμπ, που εικονίζει έναν μουσουλμάνο σε αναπηρική καρέκλα που την σπρώχνει ένας υπερορθόδοξος Εβραίος. Η γελοιογραφία φέρει τη λεζάντα «Άθικτοι 2», παραπέμποντας σε μια σκηνή από την γαλλική ταινία με τον ομώνυμο τίτλο. Στο «συννεφάκι» οι δύο «ήρωες» του σκίτσου δηλώνουν ταυτόχρονα: «Μην κάνετε πλάκα!». Στις εσωτερικές σελίδες του περιοδικού υπάρχουν σκίτσα που εικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ.[capital]