20121207

Οι Κινέζοι μετακινούν… βουνά για να χτίσουν μια μητρόπολη


700 όρη πρόκειται να ισοπεδωθούν για χάρη μιας καινούριας πολιτείας...
Βουνά μετακινούν οι Κινέζοι _ στην κυριολεξία. Μια από τις μεγαλύτερες κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες θα δαπανήσει 2,7 δισ. ευρώ για να ισοπεδώσει 700 βουνά, στα βορειοδυτικά περίχωρα της πόλης Λαντζού. Στη θέση τους θα χτίσει μια μητρόπολη.
Η Νέα Περιοχή του Λαντζού, όπως θα ονομαστεί, έχει έκταση 1.300 τετρ. χλμ και απέχει 80 χλμ από την πόλη, η οποία είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Γκανσού. Το έργο θα εκτινάξει το ΑΕΠ της επαρχίας στα 33 δισ. ευρώ ως το 2030. Ηδη έχει προσελκύσει επενδύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
Αυτή είναι η πέμπτη «κρατική ζώνη ανάπτυξης» και η πρώτη στο εσωτερικό της χώρας που αναπτύσσεται πλέον με γρήγορους ρυθμούς. Στις υπόλοιπες περιλαμβάνονται το Πουντόνγκ στη Σανγκάη και το Μπινχάι στο Τιαντζίν, το οποίο φιλοξενεί ένα υπό ανέγερση αντίγραφο του Μανχάταν με 120 κτίρια.
Το έργο στο Λαντζού έλαβε έγκριση τον Αύγουστο και το πρώτο στάδιο της ισοπέδωσης των βουνών ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου.
Μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες στην Κίνα, η China Pacific Construction Group με έδρα το Ναντζίνγκ, έχει αναλάβει το έργο. Η εταιρεία ανήκει στον 52χρονο πρώην δάσκαλο Γιαν Τζιεχέ που αποκαλείται «Ντόναλντ Τραμπ της Κίνας». Ο Γιαν ήταν ο μικρότερος από εννέα αδέρφια. Αφού πέρασε μια δεκαετία εργαζόμενος σαν δάσκαλος λυκείου και υπάλληλος τσιμεντοβιομηχανίας, ίδρυσε την εταιρεία του το 1995.
Το τελευταίο έργο του έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις. Το Λαντζού, με 3,6 εκατ. κατοίκους δίπλα στον Κίτρινο Ποταμό, ήδη υποφέρει από σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Πέρσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  κατάταξε το Λαντζού πρώτο στη λίστα με τις πιο μολυσμένες πόλεις της Κίνας.