20121207

Έρχεται νομοσχέδιο:Τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων το χρόνο

Έξι Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοικτά τα καταστήματα και θα μπορούν να διενεργούνται τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων, ετησίως,
σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που θα παρουσιάσουν την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Αθ. Σκορδάς.


Σήμερα το πρωί ο κ. Σκορδάς προανήγγειλε ότι τη φετινή εορταστική περίοδο, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν εκτός από την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα και την Κυριακή, στις 30 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη αλλαγή αναμένεται να περάσει με ρύθμιση σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, ωστόσο οι ρυθμίσεις που θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προβλέπουν:

- Λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και άλλες τέσσερις στις αντίστοιχες περιόδους των τακτικών εκπτώσεων και των προσφορών.

- Καθιέρωση δύο περιόδων τακτικών εκπτώσεων. Η χειμερινή θα ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και θα λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιά Κυριακή θα είναι ανοικτά τα καταστήματα (αν θα είναι δηλαδή στην πρώτη ή στην τελευταία εβδομάδα). Η θερινή περίοδος θα ξεκινάει τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα λήγει στο τέλος του Αυγούστου. Τότε τα καταστήματα θα λειτουργούν την πρώτη Κυριακή της περιόδου.

- Θέσπιση δύο περιόδων προσφορών. Θα έχουν δεκαήμερη διάρκεια. Θα γίνονται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και του Μαΐου, με τα εμπορικά να λειτουργούν και τις πρώτες Κυριακές των δεκαήμερων.

Με το ισχύον καθεστώς οι χειμερινές εκπτώσεις διαρκούσαν από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και οι θερινές από τις 15 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου. Οι προσφορές ήταν δεκαήμερες αλλά χωρίς συγκεκριμένη περίοδο.

Στο μεταξύ, στο νομοσχέδιο που πρόκειται να παρουσιάσει τη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάνονται και τροποποιήσεις του αγορανομικού κώδικα σχετικά με την τροποποίηση κυρώσεων για αγορανομικές παραβάσεις και καταργούνται απαρχαιωμένες διατάξεις που προκαλούν και αυξάνουν τη γραφειοκρατία.