20120930

Υποχρεωτικά σε δόνηση τα κινητά με βάση νομοθεσία


Υπάρχει μια χώρα όπου στο μετρό της ακούγονται ηχογραφημένα μηνύματα που...

προτρέπουν τους επιβάτες να κλείσουν το κινητό τους ή να το βάλουν στο αθόρυβο. Και αν κάποιος προσπαθήσει να ανέβει στο λεωφορείο μιλώντας στο κινητό, ο οδηγός θα του απαγορεύσει την είσοδο. Στα καφέ και τα εστιατόρια, τα κινητά είναι επίσης στη λειτουργία της δόνησης. 

Αν κάποιο τηλέφωνο χτυπήσει, ο ιδιοκτήτης του θα το κλείσει ή θα έχει μια πολύ σύντομη συνομιλία με αυτόν που τον καλεί. Αν όλα αυτά φαίνονται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας σε μια Ελλάδα που οι πάντες είναι υποχρεωμένοι να ακούν τα προσωπικά του άλλου όταν μιλάει στο κινητό του, μάλλον δεν γνωρίζετε τα ήθη της κινητής τηλεφωνίας στη μακρινή Ιαπωνία.

Η χρήση του κινητού στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου σταματάει εκεί που αρχίζει η ενόχληση του άλλου: οι ανάγκες –και η ηρεμία- του συνόλου τίθενται πάντα πάνω από τις ανάγκες του ατόμου. Οτιδήποτε διαταράσσει την αρμονία του κοινωνικού συνόλου τιμωρείται με μεγάλα πρόστιμα και η αλόγιστη χρήση των κινητών τηλεφώνων σε κλειστούς δημόσιους χώρους δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι Ιάπωνες είναι ιδιαίτερα διακριτικοί στα θέματα αυτά, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα εμάς τους Νότιους που δεν διστάζουμε να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας οπουδήποτε κάνοντας ανά πάσα τους γύρω μας κοινωνούς των προσωπικών μας.

Τότε για ποιο λόγο να έχει κανείς κινητό στην Ιαπωνία, θα αναρωτηθεί κανείς. Μα για να στέλνει SMS και e-mails, για να παίζει παιχνίδια και για να μπαίνει στο διαδίκτυο. Οι Ιάπωνες έχουν βρει τους δικούς τους "σιωπηλούς" κώδικες επικοινωνίας. Και επικοινωνούν μια χαρά μ' αυτούς.[moneypro.gr]