20120930

Αποζημίωση 7,5 εκ. ευρώ για πνευμονική βλάβη από… ποπ-κορν

Περίπου 7,5 εκ. ευρώ αποζημίωση εκδίκασε το δικαστήριο του Κολοράντο σε έναν αμερικανό, ο οποίος έπαθε σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες....
αφότου εισέπνευσε τον καπνό από ποπ κορν, που μόλις είχε βγάλει από τον φούρνο μικροκυμάτων.

Οι δικαστές έκριναν ότι η εταιρεία που παράγει το εν λόγω προϊόν θα έπρεπε να έχει σήμανση στη συσκευασία, η οποία θα αναγράφει πως «η απευθείας και άμεση εισπνοή μετά την απόσυρση από το φούρνο μικροκυμμάτων, μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στους πνεύμονες».


Η παρασκευάστρια εταιρεία «Gilster-Mary Lee Corp.» κρίθηκε υπεύθυνη για το 80% της βλάβης και το σουπερμάρκετ Kroger Co. για το υπόλοιπο 20%.


Ο Γουότσον δικαιώθηκε με τη βοήθεια της γιατρού Σεσίλ Ρόουζ, η οποία τον εξέτασε και διαπίστωσε ότι παρόμοιες βλάβες στους πνεύμονες έχουν εκδηλώσει εργάτες της συγκεκριμένης βιομηχανίας που είχαν εκτεθεί στην χημική ουσία διακετύλιο, η οποία υπάρχει και σε αρκετά ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το διακετύλιο προσδίδει τη βουτυρώδη γεύση στα συγκεκριμένα ποπ κορν.


Η ασθένεια που ονομάζεται «πνεύμονας ποπ-κορν» είναι μια μη αναστρέψιμη πάθηση (δεν θεραπεύεται) των πνευμόνων που τους τραυματίζει και δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αέρα.[ΤΑ ΝΕΑ]