20120912

6 «μυστικά» για μια σχέση διαρκείας

Η σχέση είναι σαν το χωράφι, λένε οι παλιότεροι. Για να αποδώσει καρπούς, πρέπει να την φροντίζεις.
Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι τα μυστικά για μια σχέση ευτυχισμένη που αντέχει στο χρόνο.

Στις μέρες μας, που τίποτε δε μοιάζει δεδομένο, ας είναι τουλάχιστον ένα: η προσωπική μας ζωή. Και επειδή για όλα υπάρχουν «οδηγίες χρήσης», ας δούμε και 6 μικρά μυστικά που θα προσθέσουν αλατοπίπερο στην καθημερινότητά μας.

  • Me, myself and I
Εντάξει, για τις σχέσεις θα μιλήσουμε αλλά προκειμένου να λειτουργήσει σωστά μια σχέση, θα πρέπει πάνω από όλα να κοιτάξουμε την σχέση με τον εαυτό μας. Έτσι, φροντίστε καθημερινά να κάνετε κάτι που ευχαριστεί εσάς και μόνο εσάς, έστω και αν αυτό είναι μια μικρή βόλτα πλάι στη θάλασσα ή η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου. Με αυτό τον τρόπο, θα γεμίσετε ενέργεια, η οποία μεταφράζεται και σε περισσότερη φροντίδα για την σχέση σας.
  • Διώξτε μακριά κάθε τι τοξικό
6 «μυστικά» για μια σχέση διαρκείας (6)
Και φυσικά αναφερόμαστε σε τοξικούς φίλους, που μπορεί να βλάπτουν τη σχέση σας ή σε τοξικούς συγγενείς που ενδεχομένως σας επηρεάζουν. Επίσης, αντιμετωπίστε κατάματα κάθε πηγή που σας προκαλεί άγχος, ακόμη αν αυτή είναι μια διαρκώς ακατάστατη κουζίνα. Αν βάλετε τάξη στη ζωή και στον κύκλο των ανθρώπων που σας περιβάλλουν, τότε θα διαπιστώσετε πως η σχέση σας ως εκ θαύματος θα λειτουργεί ρολόι.

  • Βάλτε χιούμορ στην καθημερινότητά σας
6 «μυστικά» για μια σχέση διαρκείας (2)
Είναι πολύ εύκολο να σας «ρουφήξει» η καθημερινή ρουτίνα και μάλιστα χωρίς καλά καλά να το καταλάβετε. Λογαριασμοί, δάνεια, υποχρεώσεις και δουλειές στο σπίτι μας κρατούν διαρκώς απασχολημένους ως robot, που δεν ξεφεύγουν λεπτό από το πρόγραμμά τους. Και φυσικά, όλη αυτή η καθημερινότητα μπορεί να μετατρέψει την ερωτική σχέση που έχετε με τον/την σύντροφό σας σε σχέση σχεδόν φιλική που θα είχατε με έναν συγκάτοικο. Ξεπεράστε αυτό το εμπόδιο βάζοντας μπόλικες δόσεις χιούμορ στην καθημερινότητά σας. Έτσι, ο/η σύντροφός σας θα γελάσει μαζί σας και θα ξαναθυμηθεί όλα αυτά τα υπέροχα που σας κρατούν καλά δεμένους μαζί.

  • Βγείτε ραντεβού (μεταξύ σας όχι με άλλους…)
6 «μυστικά» για μια σχέση διαρκείας (4)
Υπάρχει ένας πολύ απλός λόγος για τον οποίο σίγουρα θα έχετε ξανακούσει αυτή την συμβουλή: επειδή έχει αποτέλεσμα. Τα παντρεμένα ή τα ζευγάρια σε σχέση, όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι γάμου, όταν αποφασίζουν να παραμερίσουν τη ρουτίνα τους και να βγουν ραντεβού μια συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας, τότε επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους περισσότερο ανανεωμένοι και πιο κεφάτοι από πριν. Δοκιμάστε το.

  • Υπάρχει γλώσσα της αγάπης;
6 «μυστικά» για μια σχέση διαρκείας (3)
Οι ψυχολόγοι λένε πως υπάρχει. Ο βασικότερος λόγος που αρκετοί γάμοι ή σχέσεις δεν έχουν ευτυχή κατάληξη είναι το γεγονός ότι το ζευγάρι παύει να είναι ερωτευμένο. Πάντα ένας από τους δύο παύει να μιλά την «γλώσσα της αγάπης» και έτσι ο άλλος νιώθει παραμελημένος από το ταίρι του. Ποια είναι όμως αυτή η περίφημη «γλώσσα της αγάπης»; Μικροπράγματα που όμως έχουν σημασία, όπως το να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί το ζευγάρι, να ανταλλάσουν τρυφερές κουβέντες, να κάνουν χειρονομίες που δείχνουν φροντίδα και φυσικά να… αγγίζονται, κάτι που ενώ είναι πολύ σημαντικό, πολλά ζευγάρια φαίνεται πως το ξεχνούν.

  • Δείξτε την εκτίμησή σας
6 «μυστικά» για μια σχέση διαρκείας (5)
Ακούγεται πολύ απλό, αλλά μάλλον δεν είναι καθώς ελάχιστα ζευγάρια το εφαρμόζουν. Το μυστικό κρύβεται στο να δείχνετε καθημερινά την εκτίμησή σας στο ταίρι σας ακόμη και για μικροπράγματα (π.χ. που σας βοήθησε με τις δουλειές του σπιτιού ή που ποτέ δεν ξεχνά να σας φέρει λουλούδια μια φορά την εβδομάδα!). Αυτό αναφέρουν οι ψυχολόγοι λειτουργεί ιδιαίτερα θετικά για την σχέση καθώς είναι σημαντικό να νιώθουμε πως μας αγαπούν και μας εκτιμούν. Οι ειδικοί μάλιστα αναφέρουν πως η εκτίμηση που δείχνουμε στον άνθρωπό μας λειτουργεί στη σχέση ακόμη πιο θετικά και από τα… σούπερ σέξι εσώρουχα (αν και όπως τονίζουν ιδανικά θα πρέπει να τα συνδυάζουμε όλα…).[clickatlife]