20120818

Windows 8 Release Preview | Τι να περιμένουμε από τα νέα Windows 8 !!!!

Έκδοση Δοκιμής
Windows 8 Release Preview 32 Bit
Build 8400 
English Version

(Η Windows 8 Greek Έκδοση δεν είναι ακόμα διαθέσιμη για download)

Σύστημα Δοκιμής
Επεξεργαστής: Intel Celeron E3400 2.4GHZ 
Μνήμη: 1GB Kingston ddr2 
Σκληρός Δίσκος: 500GB 5400 rpm
Γραφικά: Intel HD Graphics

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την τελική έκδοση των Windows 8. Πριν λίγες μέρες έγινε διαθέσιμη για λήψη η τελευταία προέκδοση. Την είδαμε και θα σας πούμε τι να έχετε να περιμένετε από τα νέα Windows.

Εγκατάσταση
Ξεκινήσαμε την εγκατάσταση. Κάναμε format του σκληρού δίσκου και αφήσαμε να γίνει αντιγραφή των αρχείων. Ολοκληρώθηκε σε 12,5 λεπτά και μάλιστα σε σχετικά αργό σύστημα! Αφού τελείωσε είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε είσοδο στα Windows με το Windows Live ID μας π.χ. το λογαριασμό μας στο hotmail αλλά και με τοπικό λογαριασμό χρήστη.

Γραφική Διεπαφή
Μόλις μπήκαμε στα Windows το πρώτο πράγμα που είδαμε είναι... τη γραφική διεπαφή τωνWindows Phone! Δηλαδή το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούνε τα smartphone με Windows! Αφού ρίξαμε μια ματιά στις εφαρμογές όπως email, χάρτες, μουσική κτλ. βρήκαμε ακόμη μία που έγραφε desktop. Πατώντας εκεί μας έβγαλε στα... "Windows 7"!
Με λίγα λόγια τι θέλουμε να πούμε. Ότι τα Windows 8 είναι ένας συνδυασμός Windows Phone και Windows 7 με βελτιώσεις και αλλαγές. Αυτό!

Ταχύτητα & Σταθερότητα
Για την πλήρη εκκίνηση των Windows 8 χρειάστηκαν μόλις 8,5 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που ανάψε το λαμπάκι της οθόνης! Και μην ξεχνάμε ότι το μηχάνημα που έγινε η δοκιμή είναι σχετικά αργό!
Εντός των Windows τα πράγματα κινούνται ακαριαία σχεδόν και με "περίσσια" σταθερότητα καθώς δεν παρατηρήσαμε κάποιο "κόλλημα".
Και στο σβήσιμο όμως δεν πάνε πίσω καθώς χρειαστήκανε μόλις 5 δευτερόλεπτα για έναν πλήρη τερματισμό από τη στιγμή που πατήσαμε το shut down!

Τρόπος Λειτουργίας
Η εναλλαγή μεταξύ "Windows Phone" περιβάλλοντος και Επιφάνειας Εργασίας γίνεται ακαριαία με το πάτημα του πλήκτρου των Windows στο πληκτρολόγιο ή με το πάτημα της εφαρμογής desktop αλλά και με άλλους τρόπους όπως "τράβηγμα της οθόνης από το πάνω μέρος προς τα κάτω! Ακόμα και από την περιοχή συντομεύσεων γίνεται αριστερά ή και στα δεξιά από ένα νέο μενού που εμφανίζεται με διάφορες επιλογές όπως το σβήσιμο του Η/Υ ή την αύξηση της έντασης. Στο ίδιο αυτό μενού υπάρχει η επιλογή settings(ρυθμίσεις) η οποία ισχύει για οποιαδήποτε εφαρμογή είναι ανοιχτή και βρίσκεται "μπροστά" τη δεδομένη στιγμή. Αυτό ισχύει ακόμη και για το desktop όπου θα μας εμφανίσει επιλογές όπως ο πίνακας ελέγχου! Γενικά ο τρόπος που δουλεύεις στα Windows 8 είναι πολύ γρήγορος και εύκολος! Για να αλλάξεις οτιδήποτε έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας υπάρχει η επιλογή pc settings στη δεξιά μπάρα όπου εκεί αλλάζεις π.χ. την ειδοποίηση από εφαρμογές (όπως ακριβώς και στα smartphone).

Εφαρμογές
Το γνωστό κουμπί κάτω αριστερά με το μενού "έναρξη" δε το είδαμε και δε γνωρίζουμε αν θα συμπεριληφθεί στην τελική έκδοση των Windows 8. Για να βρούμε προγράμματα όπως τη ζωγραφική ή τη γραμμή εντολών έπρεπε να πατήσουμε στο δεξί μενού που εμφανίζεται όταν σέρνουμε το ποντίκι κάτω δεξιά και να κλικάρουμε στην επιλογή search πάνω πάνω. Εκεί βρίσκουμε όλες τις εφαρμογές του "Windows Phone" γραφικού περιβάλλοντος αλλά και τις εφαρμογές των Windows που υπήρχανε στο μενού έναρξη!

Internet
Ο Internet Explorer 9 είναι ενσωματωμένος και όταν δοκιμάσουμε να τον ανοίξουμε από το περιβάλλον εφαρμογών τότε ανοίγει σε πλήρη οθόνη και δουλεύει με tabs στο κάτω μέρος! Διαφορετική αίσθηση από τα συνηθισμένα. Το κακό με τον internet explorer 9 είναι ότι πολλές ιστοσελίδες από την κατασκευή τους δεν είναι σχεδιασμένες να δουλεύουνε σωστά σε αυτόν. Έτσι είναι πιθανό να μην έχετε τα σωστά αποτελέσματα στην εμφάνιση και τη λειτουργία της ιστοσελίδας οπότε προτείνουμε firefox ή chrome.

Παράθυρα
Τα παράθυρα των Windows 8 είναι διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Είναι πολύ εξελιγμένα με πολλαπλές επιλογές π.χ. υπάρχει δυνατότητα εγγραφής σε cd/dvd πατώντας μόνο ένα κουμί ή δυνατότητα προσθήκης αρχείου σε αγαπημένα. Η εμφάνιση των εικονιδίων έχει εξελιχθεί και αυτή καθώς υπάρχει επιλογή ακόμα και για εικονίδια γίγαντες!

Backup Αρχείων
Tα Windows 8 έχουν νέο σύστημα backup και ανάκτησης δεδομένων, το file history. Εκεί μπορείτε με το πάτημα ενός κουμπιού να κανονίσετε την αποθήκευση των σημαντικών σας αρχείων όπως τα αγαπημένα σας, την επιφάνεια εργασίας, τις επαφές σας και τις βιβλιοθήκες σας π.χ. εικόνες ή μουσική. Έτσι είστε σίγουροι για την ανάκτηση των αρχείων σας  ό,τι και να συμβεί.

Τεχνική Υποστήριξη 
Η τεχνική υποστήριξη του υπολογιστή σας είναι ευκολότερη καθώς υπάρχουνε εργαλεία για service και επαναφοράς σε εργοστασιακές ρυθμίσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούνε ακόμα και από απλούς χρήστες! Οπότε για πιο απλή επισκευή του υπολογιστή σας ίσως να μη χρειαστείτε καν κάποιο τεχνικό υπολογιστών!

Windows 8 για την Επιχείρηση
Το νέο λειτουργικό της Microsoft ακριβώς επειδή έιναι κάτι σαν smartphone-table style είναι ιδανικό για εφαρμογές επιχειρήσεων καθώς λειτουργεί με βασικό παράγοντα την ευκολία στη χρήση εφαρμογών όπως είναι το email και μάλιστα υπάρχουνε επιλογές όπως ειδοποίηση για οτιδήποτε νέο ανεξαιρέτως τι κάνουμε εκείνη τη στιγμή!

Ο υπολογιστής μου "κάνει" για τα Windows 8;
Η αλήθεια έιναι πως τα νέα Windows είναι πολύ "ελαφριά" και δουλεύουνε στα περισσότερα σχετικά νέα μηχανήματα. Οπότε μη διστάσετε να ρωτήσετε αν μπορείτε να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας σε Windows 8.

Απαιτήσεις συστήματος Windows 8 | System Requirements

Τα Windows 8 Release Preview λειτουργούν πολύ καλά στο ίδιο υλικό στο οποίο βασίζονται ταWindows 7:

- Επεξεργαστής: 1 gigahertz (GHz) ή ταχύτερος
- Μνήμη RAM: 1 gigabyte (GB) (32 bit) ή 2 GB (64 bit)
- Χώρος στον σκληρό δίσκο: 16 GB (32 bit) ή 20 GB (64 bit)
- Κάρτα γραφικών: Συσκευή γραφικών MicrosoftDirectX 9 με πρόγραμμα οδήγησης WDDM
- Πρόσθετες απαιτήσεις για τη χρήση ορισμένων δυνατοτήτων:
- Για να χρησιμοποιήσετε την αφή, χρειάζεστε tablet ή οθόνη που υποστηρίζει πολλά σημεία επαφής.
- Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Windows Store και να κάνετε λήψη και εκτέλεση εφαρμογών, χρειάζεστε μια ενεργή σύνδεση στο Internet και ανάλυση οθόνης τουλάχιστον 1024 x 768.
- Για κούμπωμα εφαρμογών, χρειάζεστε ανάλυση οθόνης τουλάχιστον 1366 x 768.

Ο χώρος της πληροφορικής αλλάζει. Μετά τους σταθερούς υπολογιστές και τα laptop ήρθανε τα smartphone όπως το iphone και τα tablet όπως το ipad τα οποία κερδίζουν συνεχώς έδαφος και βγάζουν έξω από την αγορά σιγά σιγά τα υπόλοιπα. H Microsoft κάνει την κίνησή της στο χώρο αυτό με τα Windows 8 και το Surface. Θα δούμε βέβαια πως θα πάνε στα tablet των άλλων κατασκευαστών όταν είναι έτοιμα. Άραγε θα μπορέσουν να κερδίσουν ένα σεβαστό μερίδιο στην αγορά των tablet με το ipad της Apple να έχει κατακτήσει την αγορά των tablets μέχρι στιγμής; Θα δείξει, εμείς απλά περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα.

Σε γενικές γραμμές μείναμε ευχαριστημένοι. Ελπίζουμε όταν τελειοποιηθούνε να έχουμε μια μεγάλη επιτυχία από τη Microsoft. [globalcomp]  


Δείτε ένα σύντομο βίντεο για να πάρετε τη βασική ιδέα λειτουργίας και εμφάνισης των νέων Windows.

Επίσης παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά στιγμιότυπα από τα νέα Windows.