Ποιο είναι το σχέδιο του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο: Η δύναμη SΝMG2

Τη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με κινήσεις και δουλεμπορικά που θα εντοπίζονται στο Αιγαίο, και όχι επιχειρήσεις διάσωσης, αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ, η επιχείρηση του οποίου αρχίσει πιθανότατα αύριο, Παρασκευή, μετά και το αυστηρό τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στην Άνγκελα Μέρκελ, όπου ζήτησε την επιτάχυνση της νατοϊκής αποστολής.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου ‘Αμυνας, Μίχαελ Χένγιες, διευκρίνισε ότι η αποστολή είναι προσανατολισμένη στην θαλάσσια αναγνώριση και στην προώθηση πληροφοριών στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας.
«Η αποστολή του ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο, αλλά η δράση του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά αυτή τη μονάδα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, διότι ο σχεδιασμός βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο πλαίσιο των αρμόδιων οργάνων του ΝΑΤΟ. Περιμένουμε τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Η αποστολή είναι προσανατολισμένη στην θαλάσσια αναγνώριση σε αυτή την περιοχή και στην παρακολούθηση αυτών των διεθνών υδάτων και υπό αυτή την έννοια δεν προβλέπονται εκτελεστικά μέτρα», δήλωσε ο κ. Χένγιες και πρόσθεσε ότι η μονάδα τελεί υπό γερμανική διοίκηση, ενώ η ναυαρχίδα «Βόννη» βρίσκεται στο λιμάνι της Σούδας, στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, τα κράτη μέλη της Συμμαχιας αποσαφήνισαν λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση του Συμφώνου στο Αιγαίο, με στόχο να μειωθεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή.
Πρόκειται για τη δύναμη «Standing Maritime Group 2», η οποία θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη FRONTEX. Παράλληλα, ο κ. Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι όσοι μετανάστες εντοπίζονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα, και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα επαναπροωθούνται -χωρίς δεύτερη σκέψη- σε τουρκικό έδαφος.
«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές τηςΕλλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.
«Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε:
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας είναι γνωστό ότι η Τουρκία είχε δηλώσει πρόθυμη να πάρει πίσω τους πρόσφυγες που έρχονται από την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται τώρα όλες τις νομικές λεπτομέρειες, αλλά είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι πρόκειται για αποστολή παρακολούθησης και προώθησης πληροφοριών στους αρμόδιους οργανισμούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, δηλαδή απλώς για προώθηση πληροφοριών. Εάν υπάρξει η οποιαδήποτε υποδοχή (προσφύγων) τότε αυτό θα μπορούσε μόνο – και αυτό είναι μόνο υποθετικό – να συμβεί στο πλαίσιο μιας θαλάσσιας διάσωσης έκτακτης ανάγκης. Και εδώ θα πρέπει να δούμε πώς θα το κάνουμε τότε.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων. Άλλωστε η παρουσία του ΝΑΤΟ στα τουρκοσυριακά σύνορα ήταν και ο διακαής πόθος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσβλέπει σε μια μια χερσαία επέμβαση εναντίον των Κούρδων της Συρίας.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα πέρυσι.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πάνω από 78.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στην ελληνική επικράτεια μέχρι στιγμής το 2016.
Share on Google Plus

About kokorina

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment