20140810

Τιτανικός: Τα 2 παιδαριώδη ανθρώπινα λάθη που το βύθισαν

Η Λουίζ Πατέν είναι συγγραφέας και εγγονή του δεύτερου αξιωματικού του Τιτανικού, Τσαρλς Λαϊτχόλερ...
Στο μυθιστόρημα με τίτλο "Good as Gold", το οποίο εξέδωσε, υποστηρίζει ότι γνωρίζει την αλήθεια για τα αίτια του πιο διάσημου ναυαγίου στον κόσμο!
Τα δύο μοιραία λάθη!
Σύμφωνα λοιπόν με την εκδοχή της, το "αβύθιστο υπερωκεάνιο" βυθίστηκε από δύο μοιραία αλλά και παιδαριώδη, ανθρώπινα λάθη: ένα σφάλμα του χειριστή του πηδαλίου και μια λάθος εντολή του προέδρου της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Τιτανικού προς τον καπετάνιο.
Η Πάτεν ισχυρίζεται ότι η αλήθεια για τα αίτια του τραγικού ναυαγίου, παρέμενε κρυφή γιατί όσοι από τους επιζήσαντες την γνώριζαν, φοβόντουσαν να μιλήσουν! Δίνοντας περισσότερα στοιχεία, εξηγεί ότι το βασικό λάθος έγινε από τον πηδαλιούχο Ρόμπερτ Χίτσινς, ο οποίος τη μοιραία εκείνη νύχτα έστριψε το πηδάλιο προς την πλευρά του παγόβουνου και όχι από την αντίθετη!
Eίναι δυνατόν να μπέρδεψαν το αριστερό με το το δεξί;
Κι αν σήμερα μας ακούγεται παιδαριώδες κάτι τέτοιο, η συγγραφέας υποστηρίζει πριν 100 χρόνια ήταν δικαιολογημένο αφού το πέρασμα από τα ιστιοφόρα στα ατμόπλοια είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν για αρκετά χρόνια δύο διαφορετικά συστήματα πλοήγησης του πλοίου.

Με απλά λόγια, για να στρίψει κάποιος δεξιά, με το ένα σύστημα, έπρεπε να στρίψει το πηδάλιο δεξιά και με το άλλο αριστερά. Πάνω στον πανικό του ο πηδαλιούχος του Τιτανικού μπερδεύτηκε και στη συνέχεια δεν υπήρχε χρόνος αντίδρασης!


Μετά το πρώτο μοιραίο λάθος, ακολούθησε και ένα δεύτερο, που έδωσε τη χαριστική βολή στον Τιτανικό! Ο ίδιος ο πρόεδρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας White Star Line, διέταξε το πλήρωμα να συνεχίσει την ίδια πορεία μετά τη σύγκρουση με το παγόβουνο, γεγονός που βύθισε το πλοίο σαφώς πιο γρήγορα.
Η δημοσιοποίηση των παραπάνω ισχυρισμών από άλλους έγινε δεκτή με ενδιαφέρον ενώ από κάποιους με ιδιαίτερο σκεπτικισμό, αφού όπως είπαν, έναν αιώνα μετά το θρυλικό ναυάγιο συνεχίζει να αποτελεί πηγή πλουτισμού για δεκάδες ανθρώπους!        [pylestv]