20140306

Β. Κορέα: Πύραυλος παραλίγο να καταρρίψει κινεζικό επιβατικό αεροσκάφος

Για τραγωδία που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή κάνουν λόγο αξιωματούχοι της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης κατηγορώντας τη Βόρεια Κορέα ότι πύραυλός της παραλίγο να καταρρίψει κινεζικό επιβατικό αεροσκάφος.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης της Νότιας Κορέας, την περασμένη Τρίτη στην τροχιά του αεροσκάφους των αερογραμμών China Southern Airlines, στο οποίο επέβαιναν 202 άνθρωποι και ταξίδευε από το Τόκιο στην πόλη Σενιάνγκ.
Ο Κιμ Μιν – Σεοκ του υπουργείου Αμύνης της Νότιας Κορέας κατηγόρησε την Πιονγιάνγκ για το γεγονός ότι παρέλειψε να ειδοποιήσει τις διεθνείς αεροπορικές εταιρίες σχετικά με τη στρατιωτική δραστηριότητα και την εκτόξευση πυραύλων στη ζώνη, πράξη που κατά τη Σεούλ αποτελεί «σοβαρή απειλή».
«Ο πύραυλος θα μπορούσε να είχε χτυπήσει το αεροπλάνο. Η Βόρεια Κορέα δεν είχε εκδώσει καμία προειδοποίηση. Πρόκειται για αναπάντεχη και ανήθικη ενέργεια που αντιτίθεται στους διεθνείς κανονισμούς», ανέφερε ο Κιμ Μιν – Σεοκ.
Από την πλευρά τους οι αρχές της Β. Κορέας δήλωσαν πως επρόκειτο για συνηθισμένη στρατιωτική άσκηση, η οποία δε θέτει σε κίνδυνο τις εθνικές και διεθνείς πτήσεις, καθώς η χώρα «λαμβάνει αυστηρά μέτρα ασφάλειας γύρω από τις πτήσεις».

Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η Κίνα -που διατηρεί τις στενότερες σχέσεις απ” οποιαδήποτε άλλη χώρα με τη Βόρεια Κορέα – προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει την στρατιωτική άσκηση της Πιονγιάνγκ.  Πηγή: protothema.gr