20140117

Επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία η ουσία δισφαινόλη Α

Η χημική ουσία δισφαινόλη Α που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών και άλλων προϊόντων θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη...
για την ανθρώπινη υγεία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία αποφάσισε να εισηγηθεί τη μείωση κατά 10 φορές της ανώτατης ημερήσιας αποδεκτής ποσότητας για τον οργανισμό.

Η δισφαινόλη Α, η παρουσία της οποία έχει απαγορευθεί στα μπιμπερό από το 2011, είναι γνωστή με τα αρχικά ΒΡΑ και χρησιμοποιείται σε πλήθος αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Μεταξύ άλλων την βρίσκουμε σε CD, DVD, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως ξυπνητήρια και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αθλητικό εξοπλισμό, όπως παπούτσια, εξοπλισμός αυτοκινήτων, όπως φώτα και προφυλακτήρες, πλαστικά δοχεία και πλαστικά μπουκάλια ποτών, πιάτα,  ποτήρια, πλαστικά κουτάλια και κονσέρβες.

Ενα μεγάλος μέρος κατασκευαστών τη χρησιμοποιεί ως προστατευτικό περίβλημα, για να μην αλλοιώνονται τα τρόφιμα και τα προϊόντα, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης επαφής του περιεχομένου τους με το μέταλλο.
Σύμφωνα με την EFSA μετά από εργαστηριακές έρευνες που έκαναν οι εμπειρογνώμονές της διαπίστωσε ότι η δισφαινόλη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους νεφρούς, στο συκώτι, στο σύστημα αναπαραγωγής, στο μεταβολισμό και στην καρδιά, καθώς και στην εμφάνιση καρκίνων.

Οι εμπειρογνώμονες εισηγήθηκαν να μειωθεί δραστικά η καθημερινή ημερήσια δόση που μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός από τα 50 mg ανά κιλό σωματικού βάρος σε 5 mg.
Πάντως, η EFSA διευκρινίζει ότι η πρότασή της έχει περισσότερο προληπτικό χαρακτήρα γιατί σήμερα η ημερήσια έκθεση του οργανισμού στη δισφαινόλη είναι μικρότερη ακόμη και σε σχέση με τα σημερινά υψηλά ανώτατα αποδεκτά όρια.
Πηγή: sigmalive.com