20121223

TOP20: Ποιες ήταν οι καλύτερες ταινίες του 2012;;;


Η επιλογή δύσκολη αν μη τι άλλο, καθώς το 2012 ήταν μια αρκετά γεμάτη κινηματογραφική χρονιά. Μακριά από...
ψαγμένες και δήθεν κουλτουριάρικες κριτικές και μακροσκελείς αναλύσει καταλήξαμε ποιες ήταν οι ταινίες που μας άρεσαν περισσότερο το 2012, που μας άφησαν κάτι βρε παιδί μου βγαίνοντας από την κινηματογραφική αίθουσα, και σου τις παρουσιάζουμε!
20. EΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΑΟΣ
Kλειστοφοβική, σαρκοβόρα, καταιγιστική, ακόρεστη και μ' έναν άξεστο τρόπο σαρκαστική ταινία δράσης που απαθανατίζει ευλαβικά τις κλωτσιές, τις μπουνιές και τις υπόλοιπες... ομορφιές. Mε λίγα λόγια, το ξύλο που (μας) είχε λείψει τόσα χρόνια στον κινηματογράφο!
Επιχείρηση: Χάος (2012) - The Raid (2012)
19.TED
H ιστορία επικεντρώνεται σε έναν άντρα και το αρκουδάκι του, που μετά από μια επιθυμία έρχεται στη ζωή. Αν σου ακούγεται βαρετό μέχρι εδώ, το αρκουδάκι είναι μεγαλύτερος κάφρος από όλη την εφηβική αγοροπαρέα σου, χωρίς να οδηγεί την ταινία προς b-movie μεριά!
Ted (2012) με τους Μαρκ Γουόλμπεργκ και Μίλα Κούνις
18. ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΙΝΑΣ
Η ταινία που -λανθασμένα- παρουσιάστηκε σαν το νέο «Twilight», κατάφερε να συναγωνιστεί στο box office μυστικούς πράκτορες (007), σούπερ ήρωες (Avengers) και βρικόλακες (Twilight), ενώ (μάλλον) καθιερώνει την Τζένιφερ Λόρενς σαν το next best thing του Χόλιγουντ.
Αγώνες Πείνας (2012) - The Hunger Games (2012)
17.FRANKENWEENIE
Αν και ανησυχήσαμε λίγο πως ο Τιμ Μπάρτον... έχει χάσει τη φόρμα του μετά το μάλλον γλυκανάλατο «Dark Shadows», αυτός όχι μόνο επέστρεψε με ένα animation, ακριβώς έτσι όπως το θέλαμε!
Frankenweenie του Τιμ Μπάρτον (2012)
16. ΜΑRLEY
Ακόμη κι αν μιλάμε για ντοκιμαντέρ, κατάφερε και σκιαγράφισε άψογα όχι μόνο τον μουσικό Μπομπ Μάρλεϊ αλλά κυρίως την προσωπικότητά του.
Μάρλεϊ (2012) - Marley (2012) του Κέβιν ΜακΝτόναλντ
15. SHAME
Ο Στιβ ΜακΚουίν στέλνει τον Μίκαελ Φασμπέντερ στο σκοτεινό Μανχάταν και έκανε εμάς να αναρωτιόμαστε γιατί μας άρεσε τόσο πολύ μια σκληρή ταινία γεμάτη σεξ και ωμότητα.
Shame (2012)
14. ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ
Ντάνιελ Κρεγκ και Ρούνεϊ Μάρα έδωσαν άλλη διάσταση στο remake του καλογυρισμένου και ατμοσφαιρικού σουηδικού θρίλερ του 2009, με την απαραίτητη βοήθεια του Ντέιβιντ Φίντσερ, που προσέθεσε περισσότερο στυλ και θαυμαστή αισθητική.
Το Κορίτσι με το Τατουάζ - The Girl with the Dragon Tattoo (2012)
13. ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ φαίνεται πως έχει βάλει στοίχημα να συνεργαστεί με κάθε cool σκηνοθέτη στην Αμερική και μοιραία έφτασε στον Αλεξάντερ Πέιν (ναι ναι, ο "συμπατριώτης" μας που πήγε στα Όσκαρ με τη μάνα του)! Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους μια εκπληκτική δραμεντί για έναν άντρα που παίρνει ξανά τη ζωή στα χέρια του και προσπαθεί να επικοινωνήσει πάλι με τα παιδιά του. Οι «Απόγονοι» κέρδισαν μάλιστα και το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου, όπου -ω τι ειρωνία- ο Αλεξάντερ Πέιν επικράτησε του Τζορτζ Κλούνει («Αι Ειδοί του Μαρτίου»). Κι αν όλα αυτά φάνταζαν αναμενόμενα, αυτό που πραγματικά γοήτευσε στην ταινία ήταν η καταπληκτική ερμηνεία της 21χρονης Shailene Woodley σαν κόρης του Κλούνεϊ.
Οι Απόγονοι - The Descendants (2012)
12. HOLY MOTORS
To... κακό παιδί του γαλλικού σινεμά, ο σκηνοθέτης Λεό Καράξ εμφανίστηκε με αυτό το σουρεαλιστικό φιλμ από το πουθενά στο περσινό φεστιβάλ των Καννών και λίγο έλειψε να πάρει τον Χρυσό Φοίνικα! Τελικά περιορίστηκε στο Βραβείο Νεότητας (δεν το λες και τίποτα) με το «HolyMotors». Tι εστί «ΗolyMotors»; Ένα θεότρελο πανηγύρι όπου η Εύα Μέντες απαγάγεται, η Κάιλι Μινόγκ τραγουδάει και ένας αλλόκοτα γοητευτικός ηθοποιός -ο Ντενίς Λαβάντ, που δίνει ρέστα σαν κύριος Όσκαρ- να μεταμφιέζεται συνεχώς (ακόμη και χωρίς λόγο) και να μας θυμίζει πόσο συναρπαστικό είναι να τα δίνεις όλα για την τέχνη!
Holy Motors (2012) του Λεό Καράξ
11. Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ
Μια ιστορία με προσκοπάκια, ένα αφιέρωμα για την πρώτη αγάπη και ταυτόχρονα μια έξυπνη κοινωνική σάτιρα από τον εικονοπλάστη Γουές Άντερσον που συγκίνησε με τις νοσταλγικές αναφορές του, δημιουργώντας ακόμη περισσότερους φαν. Ο «Έρωτας του Φεγγαριού» έτυχε να συμπέσει και σε μια καλή χρονιά -μετά από πολύ καιρό- και για τον αγαπημένο της στήλης Μπρους Γουίλις, που τον είδαμε επίσης στο «Looper» και περιμένουμε πως και πως το «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 5»!
Ο Έρωτας του Φεγγαριού (2012) - Moonrise Kingdom (2012) του Ουές Άντερσον
10. ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ
Οι Ντρου Γκόνταρντ και Τζος Γουίντον επαναπροσδιορίζουν τον όρο «ταινία τρόμου» με ένα φιλμ που μάλλον αποκαθήλωσε το «Scream», αλλά και με αρκετές δόσεις σάτιρας γεμάτη ανατροπές από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό! Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο θα βλέπουμε από εδώ και στο εξής παρόμοιες ταινίες.
Το Μικρό Σπίτι στο Δάσος (2012) - The Cabin in the Woods (2012)
09. ΤΗΕ ΜΑSTER
Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν & Γιόακιν Φοίνιξ σε ερμηνείες οσκαρικών προδιαγραφών, θεματολογία άκρως ενδιαφέρουσα και ο Πολ Τόμας Άντερσον να μεγαλουργεί πίσω από την κάμερα. Τόσο καλό που η επιτροπή του Φεστιβάλ της Βενετίας το... σνόμπαρε επειδή είχε ήδη κερδίσει πολλά βραβεία!
The Master (2012) του Πολ Τόμας Άντερσον
08. Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ
Πολλοί ήταν προϊδεασμένοι με βάση την προϊστορία του Σάσα Μπάρον Κοέν («Borat», «Bruno» κλπ) αλλά αυτή τη φορά ο ιδιόρρυθμος κωμικός το πήγε ένα βήμα παρακάτω. Έξυπνα αστεία αλλά και γκροτέσκα σκηνικά και ευθείς αναφορές χωρίς φόβο από τον στρατηγό-ναύαρχο Αλαντίν! Respect.
Ο Δικτάτορας (2012) - The Dictator (2012) με τον Σάσα Μπάρον Κοέν
07. ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ
Ωμός ρεαλισμός και μελόδραμα, σε μια ταινία που δοκίμασε τόσο τις αντοχές των πρωταγωνιστών όσο και αυτές των θεατών (με την καλή έννοια). H ιστορία του "τελειωμένου" πυγμάχου και της εκπαιδεύτριας φαλαινών που έχασε τα πόδια της μετά από ατύχημα μόνο αδιάφορους δεν άφησε κοινό και κριτικούς. Ο Ζακ Οντιάρ μπορεί να έχασε στις Κάννες κέρδισε όμως στο Φεστιβάλ του Λονδίνου, ενώ η Μαριόν Κοτιγιάρ έχει σχεδόν εξασφαλίσει υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Σώμα με Σώμα (2012) - Rust and Bone (2012)
06. ΤΑ ΜΥΘΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
Όταν μια 8χρονη κοπελίτσα (5 ετών όταν γυρίζονταν η ταινία) καταφέρνει να φτάσει μέχρι τις υποψηφιότητες των Όσκαρ (εντάξει δεν είναι σίγουρο ακόμη αλλά πάρα πολύ πιθανό) τότε αποκτάς αυτομάτως ένα λόγο να τη δεις. Η αθωότητα και η σχεδόν ποιητική ροή της ταινίας απλά σε μάγευαν!
ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE 2012
05. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ μετέφερε αρκετά επιτυχημένα το σκοτεινό σύμπαν του «Alien», σε ένα φιλμ που συζητήθηκε όσο λίγα καθώς η υπόθεσή του παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό μέχρι λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα του! Και φυσικά μας δικαίωσε!
Προμηθέας (2012) - Prometheus (2012) του Ρίντλεϊ Σκοτ
04. ΑΓΑΠΗ
Βάναυσα ρεαλιστικό και πνευματικό δεν μπορεί παρά να σε αγγίξει συναισθηματικά. Και σε αντίθεση με την... προϊστορία του Μίκαελ Χάνεκε, είναι όντως μια πραγματική ιστορία αγάπης.
Αγάπη (2012) - Amour (2012) του Μίκαελ Χάνεκε
03. OI EKΔΙΚΗΤΕΣ
Με λίγα λόγια απλά η καλύτερη ταινία υπερ-ηρώων που έχουμε δει ποτέ, ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι! All star team, μπόλικη δράση και εφέ, χιούμορ που σπάει κόκκαλα. Ποιο αγοράκι δεν μεγάλωσε άλλωστε αναρωτώμενο τι θα γινόταν αν ο Hulk ένωνε τις δυνάμεις του με τον Ironman;;;
Οι Εκδικητές  (2012) - The Avengers (2012)
02. Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες του 2012, ένα πραγματικό έπος σχεδόν μια... κινηματογραφική όπερα! Ο Κρίστοφερ Νόλαν «ανέστησε» τον μύθο του Μπάτμαν και ο Τομ Χάρντι ήταν εξαιρετικός «κακός» σαν Μπέιν!
Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η επιστροφή (2012) - The Dark Knight Rises (2012)
01.SKYFALL
Εντάξει, θα το παραδεχτούμε: ήμασταν προκατειλημμένοι από την αρχή σαν μεγάλοι φαν του 007, αλλά δεν φταίμε εμείς που ο Σαμ Μέντες μας ενθουσίασε ακόμη περισσότερο. Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε: από τον καλύτερο Κρεγκ/ Μποντ ever, από τον Χαβιέ Μπαρδέμ, από την κουκλάρα Μπερενίς Μαρλό (κι ας μην την είδαμε για πολύ), από το συναρπαστικό φινάλε και την επανεμφάνιση τόσο της Μανιπένι όσο και της θρυλικής Aston Martin DB5;;; Απλά, 5 αστεράκια)
σκυφαλλ