20121223

Το «Χόμπιτ» με τη γλώσσα των αριθμών


Τα εντυπωσιακά νούμερα που συνοδεύουν το φιλμ του Πίτερ Τζάκσον


Το «Χόμπιτ», η νέα ταινία του Πίτερ Τζάκσον από τον κόσμο του Τόλκιν, έκλεισε ήδη μια εβδομάδα στις σκοτεινές αίθουσες της χώρας μας και έχει ήδη κόψει 187.225 εισιτήρια σε 8 μέρες προβολής.

Όπως και ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», πρόκειται για μια εντυπωσιακή παραγωγή, με ειδικά εφέ και ολόκληρες ομάδες τεχνικών να εργάζονται πίσω από τις κάμερες προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ας δούμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για το «Χόμπιτ», με τη γλώσσα των αριθμών…

Τον πρώτο λόγο έχουν τα οπτικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία και φτάνουν τα περίπου 2.100. Για τη δημιουργία κάθε σκηνικού στο πλατό -από τα 99- χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 10,4 ημέρες .

Τα γυρίσματα για κάθε σκηνικό, διήρκεσαν κατά μέσο όρο 2,6 ημέρες, ενώ συνολικά κράτησαν 266 ημέρες. Η κατασκευή, διακόσμηση και διάλυση των σκηνικών κράτησε 8.900 ώρες! Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, τα συνεργεία εργάζονταν 24Χ7 με κυλιόμενες βάρδιες.

Όσο για το προσωπικό που εργάστηκε, το συνεργείο της βασικής μονάδας γυρισμάτων αριθμούσε 450 άτομα, ενώ η μονάδα για τα εξωτερικά γυρίσματα 700 άτομα. Συνολικά, 800 άτομα μετέβησαν σε τοποθεσίες εξωτερικών γυρισμάτων και από τις δύο μονάδες. Εκτός πλατό βρέθηκαν 350 άνθρωποι από το συνεργείο, ενώ το βοηθητικό αριθμούσε 60 άτομα.

Για τις μορφές των μυθικών φιγούρων, απαιτήθηκαν 4 τόνοι σιλικόνης για την κατασκευή των προσθετικών προσώπων, καθώς και 5 πλήρεις ομάδες μακιγιάζ, κομμώσεων, προσθετικών και ενδυματολογίας για κάθε έναν από τους 13 νάνους. Για να προσαρτηθούν τα γένια στα πρόσωπα των ηθοποιών χρησιμοποιήθηκαν 7 χλμ. ταινίας, ενώ η κατασκευή περουκών απαίτησε 10 κιλά φυσικής τρίχας. Μόνο για τους νάνους φτιάχτηκαν 91 περούκες που φαντάζουν λιγοστές βέβαια μπροστά στις 600 με 700 που κατασκευάστηκαν, καθώς σχεδόν όσοι εμφανίζονται στην ταινία φορούν περούκα!

Για κάθε βασικό χαρακτήρα χρησιμοποιήθηκαν 5 ντουμπλέρ κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των κασκαντέρ και των αναβατών. Οι 13 νάνοι χρησιμοποίησαν ούτε λίγο, ούτε πολύ 547 όπλα!

Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν για να φτάσει η ταινία τα 245 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως, μέχρι σήμερα!