20121123

Μωρό γεννήθηκε με την καρδιά έξω από το σώμα του!

Η νεογέννητη Οντρίνα Καρντένας αποτελεί ένα ιατρικό παράδοξο αφού γεννήθηκε με την καρδιά της να χτυπά έξω από το σώμα της! 


Πρόκειται για μια σπάνια γενετική ανωμαλία η οποία εμφανίζεται σε ένα παιδί στα εννέα εκατομμύρια και το 90% των περιπτώσεων οδηγεί στο θάνατο λίγες μέρες μετά τη γέννηση του βρέφους.


Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση της μικρής Οντρίνας η οποία κατάφερε να επιζήσει χάρη σε μια επαναστατική χειρουργική επέμβαση την οποία πραγματοποίησε η ιατρική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων του Χιούστον στο Τέξας.

Η επίσημη ονομασία της ασθένειας είναι ectopia cordis, και εξαιτίας της η καρδιά του νεογνού βρίσκεται έξω από το σώμα του. Η μητέρα της Οντρίνας έλαβε γνώση της θανατηφόρας ασθένειας όταν βρισκόταν σε κύηση 16 εβδομάδων και είχε πάει για ένα τυπικό τσεκ απ.
Τότε οι γιατροί της έδωσαν τρεις επιλογές κάθε μια από τις οποίες ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η μητέρα ή έπρεπε να προχωρήσει σε έκτρωση ή σε γέννα γνωρίζοντας ότι το παιδί θα πεθάνει σε μερικές μέρες ή τέλος να αφήσει τους γιατρούς να κάνουν επέμβαση στο στήθος του παιδιού και να ανοίξουν μια τρύπα για να βάλουν μέσα την καρδιά της.
Τελικά μετά από ένα πολύωρο χειρουργείο η μικρή Οντρίνα τα κατάφερε με τους γιατρούς να δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της υγειάς της παρά το γεγονός ότι θα χρειαστούν και νέες επεμβάσεις τα επόμενα χρόνια