20121002

Ξεχάστε το χώμα σε καφέ χρώμα!-Επιστήμονες το έκαναν διάφανο!


Η επιστήμη συνεχώς εξελίσσεται και οι επιστήμονες μας αφήνουν άφωνους με τα νέες ανακαλύψεις τους. Το πρωτοποριακό βήμα στον τομέα της οικολογίας έκαναν πρόσφατα, δημιουργώντας για πρώτη φορά διάφανο χώμα!

Σκοπός με το διάφανο χώμα δεν είναι μόνο να γίνεται αντιληπτό το τι συμβαίνει στις ρίζες των φυτών, αλλά να βελτιωθεί και η ανάπτυξη των καλλιεργειών.
 
Το ίδιο το τεχνητό χώμα δεν είναι τελείως διαφανές από μόνο του, αλλά όταν προστίθεται ένα ειδικό υδατικό διάλυμα, γίνεται διάφανο. Παράλληλα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον βιολόγο Λάϊονελ Ντιπουί του Ινστιτούτου της Σκωτίας κατάφεραν να επιτρέψουν την ανάπτυξη των φυτών στο διάφανο αυτό χώμα.

Οι φυσικοχημικές ιδιότητές του είναι αρκετά παραπλήσιες του φυσικού χώματος και βοηθούν στην ανάπτυξη φυτών με πιο αποτελεσματικές ρίζες, χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό και λιπάσματα. Το διάφανο χρώμα χρησιμεύει στην παρατήρηση των φυτών από τους επιστήμονες για το πως αντιδρούν υπό συνθήκες μετάλλαξης.

«Πρόκειται για ένα τελείως νέο τρόπο να παρατηρεί κανείς τις ρίζες, σε πιο ρεαλιστικό περιβάλλον από οποιαδήποτε άλλη φορά μέχρι σήμερα», δήλωσε ο βιολόγος φυτών Λοράν Λαπλάζ του Γαλλικού Ινστιτούτου Έρευνας στο Μονπελιέ, μιλώντας για ένα τρομερό επίτευγμα που ανοίγει νέους δρόμους στη φυσιολογία των φυτών, αλλά και στις αλληλεπιδράσεις τους με τα μικρόβια.[star.gr]
​ Ξεχάστε το χώμα σε καφέ χρώμα!-Επιστήμονες το έκαναν διάφανο!Ξεχάστε το χώμα σε καφέ χρώμα!-Επιστήμονες το έκαναν διάφανο!Ξεχάστε το χώμα σε καφέ χρώμα!-Επιστήμονες το έκαναν διάφανο!