20121006

Ασυνήθιστα Θρησκευτικά Φαινόμενα και Θαύματα

Κάθε θρησκεία και γενικότερα κάθε θρησκευτικού τύπου ιδεολογία έχει να επιδείξει μια μεγάλη ποικιλία από ανεξήγητα φαινόμενα...
που ενισχύουν το θρησκευτικό συναίσθημα και την γοητεία του υπερφυσικού. Συχνά είναι θαύματα, ή ακόμα και παρουσίες, όπως αυτές που αφορούν αγγέλους, θεϊκές και άγιες..οντότητες, σημάδια από τον ουρανό ή καταστάσεις που καταστρατηγούν τη φυσική λειτουργία των πραγμάτων. Αν και κάποια από αυτά, όπως τα παραφυσικά φαινόμενα του πνευματιστικού κόσμου, δεν συγκαταλέγονται από τις διάφορες θρησκείες στις πράξεις που οφείλονται σε θεϊκή βούληση, συχνά δε καταλογίζεται δαιμονική ανάμειξη σε πολλά από αυτά, μια οπτική ελεύθερη από θρησκευτικού τύπου προκαταλήψεις εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει τα κοινά στοιχεία σε όλα αυτά τα ανεξήγητα, και στις περισσότερες των περιπτώσεων θρησκευτικής φύσεως, φαινόμενα.


Θα δούμε στη συνέχεια μια μικρή συλλογή από τέτοια, αρκετά ασυνήθιστα ανεξήγητα θρησκευτικά φαινόμενα, όπως έχουν καταγραφεί, ως επί το πλείστον, στην 'Εγκυκλοπαίδεια των Θρησκευτικών Φαινομένων' (The Encyclopedia of Religious Phenomena) του συγγραφέα J. Gordon Melton.

Ταυτόχρονη ύπαρξη σε δυο μέρη
Σε πολλούς αγίους αποδίδεται η δύναμη του να μπορούν να βρεθούν ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέρη, κάποιες στιγμές στη ζωή τους. Τέτοιο είναι το παράδειγμα του Matin de Porres, που αναφέρθηκε τον 17ο αιώνα ότι τον είδαν σε περιοχές πολύ μακρινές μεταξύ τους, όπως το Μεξικό, η βόρειος Αφρική, η Κίνα και η Ιαπωνία, αν και ποτέ δεν εγκατέλειψε την πατρίδα του, το Περού. Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι κατείχε τη δύναμη αυτή και συχνά μπορούσε να δώσει λεπτομερείς περιγραφές των τοποθεσιών που είχε επισκεφτεί με το άλλο του σώμα.

Το άγαλμα του Cartago, στην Κόστα Ρίκα
Ένα από τα λιγότερο γνωστά θαύματα που εμπλέκουν την Παρθένο Μαρία. Καθώς περπατούσε σε ένα μονοπάτι μια μέρα το 1635, η νεαρή Juanita Pereira βρήκε ένα μικρό άγαλμα μιας μητέρας που κρατούσε ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά της. Το πήρε μαζί της ως παιχνίδι. Την επόμενη μέρα, βρήκε στο ίδιο μέρος κάτι που της φάνηκε ότι ήταν ολόιδιο με το μικρό άγαλμά της. Το πήρε και πάλι μαζί της αλλά την παραξένεψε το γεγονός ότι το πρώτο άγαλμα είχε εξαφανιστεί. Αυτό έγινε ξανά όταν βρήκε για τρίτη φορά το μικρό αγαλματάκι στο ίδιο ακριβώς σημείο στο μονοπάτι. Το πήγε σε έναν τοπικό παπά, ο οποίος αμέσως αναγνώρισε ότι το άγαλμα παρίστανε την Μαντόνα με το Βρέφος. Το φύλαξε με ασφάλεια μέσα σε ένα θησαυροφυλάκιο, από το οποίο πολύ σύντομα εξαφανίστηκε. Φυσικά, το βρήκαν και πάλι στο σημείο που το είχε βρει η Juanita όλες τις άλλες φορές. Ο ιερέας θεώρησε το 'θαύμα' ως σημάδι για το ότι θα έπρεπε να χτιστεί ένας βωμός για την Παρθένο στο συγκεκριμένο σημείο. Το αγαλματίδιο μπορεί κανείς μέχρι και σήμερα να το δει στη Βασιλική του Nuestra Senora de los Angeles, η οποία αντικατέστησε τον αρχικό ιερό βωμό.

Οι αδελφοί Davenport
Η πνευματιστική κίνηση θεωρείται γενικώς ότι ξεκίνησε με τα χτυπήματα των πνευμάτων που παρουσίασαν οι διάσημες αδελφές Fox στο Hydesville της Νέας Υόρκης το 1848. Οι αδελφές Fox ήταν τρεις, η μεγαλύτερη ήταν η Leah, και στη σειρά μικρότερες ήταν η Margaret και η Kate. Οι δύο μικρές αδελφές είχαν πείσει τη μεγαλύτερη αδελφή τους καθώς και άλλους ανθρώπους ότι επικοινωνούσαν με πνεύματα τα οποία απαντούσαν με χτύπους, μέχρι που το 1888 η Margaret ομολόγησε ότι οι χτύποι των πνευμάτων ήταν απάτη και επέδειξε δημόσια τον τρόπο με τον οποίο τους προκαλούσε. Παρολαυτά, το κίνημα του Πνευματισμού συνεχίστηκε από τότε, σα να μην είχε συμβεί ποτέ η εξομολόγηση της Margaret.


O Ira και ο William Davenport στο Buffalo της Νέας Υόρκης υποστήριξαν ωστόσο, ότι τα δικά τους χτυπήματα πνευμάτων είχαν ξεκινήσει δύο χρόνια πριν από τις εμπειρίες των αδελφών Fox. Αν και χαρακτηρίζονται κοινώς ως θαυματοποιοί (ταχυδακτυλουργοί, magicians) οι αδελφοί Davenport έγιναν δύο από τα πιο ευρέως γνωστά Πνευματιστικά Διάμεσα των ημερών τους. Ξεκίνησαν την καριέρα τους από τα χρόνια της εφηβείας τους. Οι παραστάσεις τους περιλάμβαναν την υλοποίηση αιωρούμενων χεριών που έπαιρναν μουσικά όργανα και τα έπαιζαν. Το πιο διάσημο κόλπο τους ήταν η πλάνη με το κουτί. Οι δυο αδελφοί δένονταν μέσα σε ένα κουτί που περιείχε μουσικά όργανα. Όταν το κουτί έκλεινε τα όργανα άρχιζαν να παίζουν, αλλά όταν το κουτί άνοιγε οι αδελφοί εμφανίζονταν να είναι δεμένοι όπως και πριν. Έτσι, οι θεατές νόμιζαν ότι υπερφυσικές δυνάμεις έκαναν τα όργανα να παίζουν. Αν και ο συγγραφέας του Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle, πίστευε ότι τα θαύματά τους ήταν γνήσια, ο Harry Houdini υποψιάστηκε ότι ήταν απλά έξυπνοι ταχυδακτυλουργοί. Ισχυρίστηκε μάλιστα, ότι ο Ira Davenport του είχε εξομολογηθεί τα κόλπα τους λίγο πριν πεθάνει.

Παραφυσική Οδοντιατρική
Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για ανθρώπους που έχουν θεραπευτεί μέσω θαυματουργών θεραπειών από τυφλότητα, καρκίνο και από βαριές οδύνες. Αλλά και ένα αλλοιωμένο δόντι; Ίσως, γιατί όχι. Ένα μολυσμένο δόντι είναι καταφανώς κάτι που προκαλεί πόνο και αγωνία. Ο γεννημένος στη Louisiana, Willard Fuller, έγινε διάσημος για τις υπερφυσικές οδοντιατρικές του ικανότητες από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τη δεκαετία του 1970. Είχε ξεκινήσει σαν Βαπτιστής Ιερέας, αλλά αργότερα ξεκίνησε τη δική του Πεντηκοστιανή θεολογία και ίδρυσε την Εκκλησία Lively Stones. Κάποιοι άνθρωποι που είχαν ισχυριστεί πως θεραπεύτηκαν σε οδοντικές παθήσεις τους από τον Fuller, κατέθεσαν ότι εκ θαύματος βρήκαν χρυσά γεμίσματα μέσα στα δόντια τους, όπου δεν υπήρχε κάτι πριν. Στην ιστοσελίδα του παράδοξου αυτού 'οδοντιάτρου', μπορεί να διαβάσει κανείς ότι, «καθώς παρακολουθείτε, θα γίνετε μάρτυρες της μετατροπής αμαλγαμάτων (για γέμισμα δοντιών) σε χρυσό, ενώ στραβά δόντια ισιώνονται και ακόμα, αρκετά συχνά, μπορεί να εμφανιστεί να αναπτύσσεται νέο δόντι!»

Ο Άγιος Μανδύας του Trier
Η Σινδόνη του Τορίνο και το Πέπλο της Βερόνικα (γνωστό στην Ιταλία ως 'Volto Santo' ή holy face, ιερή όψη) είναι πολύ γνωστά θρησκευτικά κειμήλια που θεωρούνται ότι συνδέονται προσωπικά με τον Ιησού της Ναζαρέτ. Λιγότερο γνωστός είναι ο Άγιος Μανδύας του Trier. Για την ώρα φυλάσσεται σε έναν Καθολικό καθεδρικό ναό στο Trier της Γερμανίας αυτό το χωρίς ραφές, καθαρό καφέ ύφασμα, για το οποίο υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ήταν ο μανδύας του Ιησού τον οποίο φορούσε κατά τη σύλληψή του, τον βασανισμό και τη σταύρωσή του. Ο μανδύας για τον οποίο στοιχημάτισαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες για το ποιος θα τον πάρει, όπως έχει αναφερθεί στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Οι περισσότεροι θρησκευτικοί μελετητές κρατούν σκεπτικιστική στάση ως προς την αυθεντικότητα του ενδύματος και δεν έχει ελεγχθεί ποτέ με επιστημονική λεπτομέρεια, όπως έχει γίνει για παράδειγμα με τη Σινδόνη. Η πιο παλιά χρονολογία στην οποία εντοπίζεται είναι ο 12ος αιώνας, αλλά για κάποιους θεωρείται ότι χρονολογείται από τον 4ο αιώνα όταν το έφερε η Αυτοκράτειρα Ελένη (μητέρα του Κωνσταντίνου) μαζί με κάποια άλλα αμφισβητούμενα κειμήλια.

Πνευματιστική Επαφή με τον... Άρη
Πολλά από τα αναφερόμενα ως ασυνήθιστα φαινόμενα είναι αρκετά διασκεδαστικά. Ένα τέτοιο είναι η περίπτωση της Helene Smith. Υπήρξε άλλο ένα διακεκριμένο διάμεσο της Πνευματιστικής κίνησης που μεσουράνησε τον 19ο αιώνα. Η όμορφη ελβετίδα μέντιουμ ήταν τουλάχιστον εξωφρενική με τους ισχυρισμούς και τις αναγγελίες της. Ανακοίνωσε, για παράδειγμα, ότι ήταν η μετενσάρκωση της Μαρίας Αντουανέτας, και μπορούσε να επικοινωνήσει ως διάμεσο με την Simandini, την κόρη ενός Άραβα σεΐχη από τον 6ο αιώνα. Πιο διασκεδαστικός ωστόσο ήταν ο ισχυρισμός της ότι είχε ταξιδέψει με το αστρικό της σώμα στον Άρη. Περιέγραψε τον πλανήτη ότι ήταν εντυπωσιακά όμοιος με την Ευρώπη το 1890, αλλά με περίεργα 'Αριουργήματα', όπως οχήματα χωρίς άλογα και χωρίς ρόδες και πολίτες του Άρη που φορούσαν unisex ενδύματα. Σε μια έκστασή της, η Smith μπόρεσε ακόμα και να μιλήσει στην Αριανή διάλεκτο, κάτι που αργότερα προέκυψε ότι ήταν κυρίως γαλλικά.

Το 'ιερό' Τοστ
Αν τα παραπάνω υπερφυσικά φαινόμενα σας φαίνονται κάπως υπερβολικά, δεν έχετε παρά να συλλογιστείτε το διάσημο (δέκα ετών διατηρημένο) τοστ που δημοπρατήθηκε το 2004 στο eBay για μόλις 28.000 δολάρια. Το 'θαυματουργό' σάντουιτς είχε φτιάξει και ψήσει η Diane Duyser από τη Φλόριντα το φθινόπωρο του 1994 και καθώς ετοιμαζόταν να το δαγκώσει είδε επάνω στο ψωμί μια γυναίκα (την Παναγία;) να την κοιτάζει, κάτι που την κατατρόμαξε και φώναξε αμέσως τον άντρα της. Δήλωσε ότι το τοστ δε μούχλιασε ποτέ από τότε που το έφτιαξε πριν από 10 χρόνια. Της έφερε μάλιστα και τύχη, καθώς κέρδισε 70.000 δολάρια σε ένα καζίνο δίπλα στην περιοχή της στη Φλόριντα. [ESOTERICA.gr]