20121015

Σημάδια από σπυράκια - Πώς να απαλλαγείτε


Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά το θέμα τι είναι τα σπυράκια, γιατί δημιουργούνται και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά. Όπως είναι λογικό η πρόληψη (δηλαδή να φροντίσετε το πρόσωπό σας έτσι ώστε  να μην βγάλετε καθόλου σπυράκια είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Παρόλα αυτά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Έτσι πολλές γυναίκες κατά καιρούς εμφανίζουν κάποιο ενοχλητικό σπυράκι στο πρόσωπο και μάλιστα το σπυράκι αυτό κατά περίεργο τρόπο εμφανίζεται όταν υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός στη ζωή της γυναίκας όπως για παράδειγμα την ημέρα του γάμου της, την ημέρα που ορκίζεται για το πτυχίο, την ημέρα που έχει κανονίσει το πρώτο ραντεβού με τον άντρα των ονείρων της κ.τ.λ. Όπως είναι πιθανό, πολλές γυναίκες είτε γιατί οι γυναίκες σκαλίζουν τα σπυράκια στο πρόσωπο είτε για άλλους λόγους, σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνται σημάδια. Τα σημάδια από τα σπυράκια τις περισσότερες φορές δεν είναι μόνιμα και φεύγουν μετά την πάροδο αρκετού χρόνου ωστόσο υπάρχουν και οι περιπτώσεις στις οποίες ένα σπυράκι θα μπορούσε να αφήσει και μόνιμο σημάδι πάνω στην επιδερμίδα του προσώπου. Όπως και να έχει, εμείς συγκεντρώσαμε τις διαθέσιμες λύσεις έτσι ώστε να απαλλαγείτε από τα σημάδια από σπυράκια.

Η πρόληψη
Όπως είπαμε και πριν, η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση. Έτσι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθείτε μια ρουτίνα περιποίησης προσώπου που περιλαμβάνει βαθύ καθαρισμό, απολέπιση, ενυδάτωση, κ.τ.λ. Διατηρώντας την επιδερμίδα του προσώπου καθαρή σας γλιτώνει από πολλούς μπελάδες που αφορούν τα σπυράκια καθώς και τυχόν σημάδια που μπορεί να δημιουργηθούν από αυτά.

Μην τα ξύνεις
Εφόσον ένα σπυράκι κάνει την εμφάνισή του, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το αφήσεις να κάνει τον κύκλο του. Τα σπυράκια έχουν μια περιορισμένη "διάρκεια ζωής" και στο τέλος ¨ξεραίνονται" και εξαφανίζονται. Αν εσείς προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κουκούλι πιο γρήγορα από ότι πρέπει ή αν ξύνετε έντονα την περιοχή, τότε το πιθανότερο είναι να προκαλέσετε κάποια μικρό πληγή που θα αφήσει σημάδι. Το σημάδι αυτό θα μείνει για αρκετό καιρό και σε ακραίες περιπτώσεις θα μπορούσε να παραμείνει και για "πάντα".

Ο δερματολόγος
Πρόκειται για το αυτονόητο. Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε εφόσον παρατηρήσετε ότι το σημάδι από κάποιο σπυράκι δεν φαίνεται να υποχωρεί είναι να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Το πιθανότερο είναι να σας δώσει κάποια αλοιφή ή και να σας πει να κάνετε λιγάκι υπομονή έτσι ώστε το σημάδι να φύγει μόνο του. Παρόλα αυτά υπάρχουν και πιο "περίεργες" καταστάσεις και για το λόγο αυτό η γνώμη ενός ειδικού (δερματολόγου) είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε όσον αφορά την υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας του προσώπου σας.

Κρέμες για τα σημάδια από τα σπυράκια
Μπορείτε να δοκιμάσετε και ορισμένες "επουλωτικές" κρέμες για τα σημάδια από τα σπυράκια αν οι κοκκινίλες δεν φαίνεται να υποχωρούν. Και πάλι όμως το καλύτερο είναι να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία ο δερματολόγος σας.

Σπιτικά γιατροσόφια
Οι γυναίκες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα σίγουρα γνωρίζουν ορισμένες σπιτικές συνταγές για κρέμες προσώπου, μάσκες, λοσιόν, κ.τ.λ. Πολλά από αυτά τα σπιτικά σκευάσματα μπορούν να κάνουν μέχρι και "θαύματα". Μερικές από αυτές τις "σπιτικές λύσεις" αφορούν την καταστολή του προβλήματος δηλαδή τη μείωση των σημαδιών από τα σπυράκια ενώ άλλες αφορούν περισσότερο την πρόληψη όσον αφορά την παρεμπόδιση δημιουργίας τους. Πολλοί ισχυρίζονται ότι υλικά όπως ο χυμός λεμονιού, η φλούδα πορτοκαλιού, η ντομάτα και κ.τ.λ. είναι πολύ χρήσιμα υλικά και για αυτό περιλαμβάνονται σε διάφορα σπιτικά σκευάσματα για τα σπυράκια. Αν ξέρετε κάποια συνταγή ευχαρίστως να την ακούσουμε.

Αισθητική επέμβαση
Είναι μία λύση που αφορά μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες το σημάδι δεν φαίνεται να υποχωρεί μετά από την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος. Σε μια τέτοια ακραία περίπτωση η γυναίκα μπορεί να επηρεάζεται ακόμα και ψυχολογικά και για αυτό η αισθητική επέμβαση ίσως είναι μια λύση. Οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέγουν αυτή την οδό μόνο σε εξαιρετικά "δυσμενείς" περιπτώσεις και πάντα με την σύμφωνη γνώμη του δερματολόγου της.

Υπομονή
Ο χρόνος είναι γιατρός. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα σημάδια από τα σπυράκια υποχωρούν μετά από ένα χρονικό διάστημα για αυτό και χρειάζεται λιγάκι υπομονή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα που βοηθούν να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα. [dynamikhgynaika.gr]