20120822

Η νόσος του φιλιού


Εμφανίζεται σε μικρό αριθμό ατόμων.
Έχετε ακούσει για την «ασθένεια του φιλιού»; Πρόκειται για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση,...
η οποία εμφανίζεται σε μικρό αριθμό ατόμων (νεαρής ηλικίας) που έχουν προσβληθεί από τον ιό EBV. Ο ιός αυτός μπορεί να μεταδοθεί κατά το φιλί, ευτυχώς όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν μηχανισμούς άμυνας που δεν επιτρέπουν στον ιό να τους προκαλέσει την πάθηση. 

Αυτά επισημαίνουν οι ερευνητές, που εξετάζουν όλες τις πιθανότητες μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από φιλί. 
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, διόγκωση των λεμφαδένων και πόνο στο λαιμό, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, πονοκέφαλο, κούραση, μυαλγίες και πόνους στις αρθρώσεις. Η ασθένεια κρατά περίπου 2 εβδομάδες. 

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως. Ένα μικρό ποσοστό ωστόσο συνεχίζει να νιώθει κούραση. Επειδή μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος η σπλήνα, συστήνεται στους ασθενείς να αποφεύγουν τα σπορ επαφής που εμπεριέχουν τον κίνδυνο ρήξης της σπλήνας.

Υπάρχουν και άλλοι ιοί που μεταδίδονται εύκολα κατά το φίλημα στο στόμα και την ανταλλαγή σάλιου, όπως ο ιός HSV τύπου 1 που προκαλεί το στοματικό έρπητα. Αντίθετα, ο ιός ΗIV του AIDS δεν μεταδίδεται από το φιλί. Εάν αυτό έχει συμβεί, πιθανόν να έγινε σε περιπτώσεις όπου υπήρχαν ανοιχτές πληγές στο στόμα. Στις περιπτώσεις λοιπόν αυτές η μετάδοση δεν έγινε λόγω ανταλλαγής σάλιου αλλά λόγω έκθεσης σε αίμα που περιείχε το μολυσματικό παράγοντα. 

Ωστόσο, ενώ ο ιός του AIDS και της ηπατίτιδας Β πολύ δύσκολα μεταδίδονται διά μέσου του φιλιού και ιδίως μόνο όταν υπάρχουν ανοιχτές πληγές με αίμα στο στόμα, αντίθετα μεταδίδονται εύκολα με τη σεξουαλική πράξη.[myworld]