20120809

Ο χιουμοριστικός 15λογος του «πράσινου» τουρίστα!

Και αυτό το καλοκαίρι πάμε διακοπές παρέα με την οικολογική μας συνείδηση.
Γιατί θέλουμε να ζούμε σε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον (το οποίο πρέπει να φροντίζουμε όλοι). Στο πλαίσιο αυτό, ο 15λογος της Greenpeace που ακολουθεί μπορεί να λέει τα πράγματα με χιούμορ, είναι όμως απόλυτα εύστοχος: 

1. Θέλεις να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και καταλήγεις κλεισμένος στο αυτοκίνητο. Δεν το αφήνεις καλύτερα στην πόλη να κάνει κι αυτό διακοπές; Προτίμησε λεωφορείο, τρένο, πλοίο για να πας στον παράδεισό σου αυτό το καλοκαίρι. Θέλεις πραγματικά να χαρείς την περιπέτεια; Εκεί δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Ένα ποδήλατο ή τα υποτιμημένα ποδαράκια σου θα σε πάνε σε μέρη ακόμη πιο μαγικά!


2. Πρώτη μούρη με τσάντα πλαστική; Μεταξύ μας, μπορείς και χωρίς τις γνωστές γκλαμουράτες τσάντες στην παραλία και τις βόλτες. Προτίμησε τσάντες από σκοινί και ψάθα ή πάνινες – θα πρωτοτυπήσεις κιόλας.


3. Η πλαστική παντοφλίτσα ιδρώνει το πόδι με ανεπιθύμητες (για όλους) συνέπειες. Δεν δοκιμάζεις υφασμάτινα, ξύλινα ή ψάθινα υποδήματα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (και την πατούσα μοσχοβολιστή);


4. Πλαστικά μπουκάλια για νερό στην παραλία; Στο πλαστικό το νερό γίνεται χημικό τσάι με τη ζέστη, ενώ το θερμός ή το παγούρι από το σπίτι εγγυώνται δροσιά για ώρες. Κι αν το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, το εμφιαλωμένο σε μεγάλες συσκευασίες φυλαγμένο στο ψυγείο θα μας ξεδιψάσει περισσότερο από τα γουλιά γουλιά μισόλιτρα μπουκαλάκια.


5. Καφεδάκι, χυμός και κάτι για να τσιμπήσουμε στην παραλία. Ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης δεν ταιριάζουν εδώ. Προτίμησε τα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη που θα σου μείνουν και για του χρόνου και τις επιστρεφόμενες γυάλινες συσκευασίες για αναψυκτικά και μπύρες.


6. Μια βόλτα με jet ski σού κεντρίζει το ενδιαφέρον; Μπορεί να νομίζεις ότι θα εντυπωσιάσεις με τις μοναδικές φιγούρες σου, μάλλον όμως θα θυμίσεις την Αθήνα… με τα καυσαέρια και την ηχορύπανση που θα προκαλέσεις. Γιατί δεν δοκιμάζεις σερφ ή θαλάσσιο ποδήλατο; Έτσι θα επιδείξεις αντοχή και επιδεξιότητα, θα γυμναστείς κιόλας.


7. Αντηλιακά, κρέμες και λοσιόν για το πρόσωπο και το σώμα. Δεν χρειάζεται να έχεις το Νόμπελ Χημείας για να ξέρεις τι περιέχουν τα καλλυντικά σου. Μια καλή αρχή είναι να χρησιμοποιείς αυτά που είναι (πραγματικά) παρασκευασμένα από φυσικές πρώτες ύλες.


8. Μουσικούλα στην παραλία και φακός για νυχτερινές εξορμήσεις. Μήπως ξέχασες τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες; Για τους φανατικούς υπάρχουν και ηλιακοί φορτιστές για μπαταρίες αλλά και κινητά.


9. Έντομα παντού; Ας αφήσουμε τα τοξικά εντομοκτόνα, κουνουποκτόνα και λοιπά «-κτόνα» κι ας προτιμήσουμε φυσικές και ακίνδυνες λύσεις: σιτρονέλλα ή φυσική πυρεθρίνη για τα κουνούπια, βασιλικός σε γλάστρα για κουνούπια και μύγες (αλλά και για τη μακαρονάδα!) αλλά και καφές (τον καίμε, δεν τον κερνάμε) για τις σφήκες.


10. Το βράδυ απόλαυσε τα αστέρια και το φεγγάρι και άσε αυτά να σε φωτίσουν. Τα πολλά φώτα στην εξοχή είναι περιττά, άσε που τραβάνε και τα έντομα. Αντίθετα, ο χαμηλός φωτισμός και ένα κερί (αντικουνουπικό) φτιάχνουν ατμόσφαιρα.


11. Για να μην πουν το νερό νεράκι τα νησιά μας, μην το σπαταλάς. Είναι ένα πολύτιμο αγαθό για την επιβίωσή τους. Μην τους το στερείς άσκοπα!


12. Ο ήλιος βασιλεύει και φεύγεις από την παραλία; Κοίτα καλά γύρω σου! Αποτσίγαρα και πλαστικές σακούλες μπορεί να γίνουν θανάσιμος μεζές για θαλασσοπούλια, δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες. Δώσε το παράδειγμα μαζεύοντας τα σκουπίδια σου (έτσι κι αλλιώς θα είναι λίγα, γιατί έχεις ακολουθήσει τις προηγούμενες πράσινες συμβουλές μας). Κι επειδή ξέρουμε ότι αγαπάς το περιβάλλον, δεν θα εκπλαγούμε αν σε δούμε να καθαρίζεις την παραλία από όσα άφησαν οι προηγούμενοι επισκέπτες.


13. Ζεσταίνεσαι; Πριν πάρει φωτιά το κλιματιστικό, δροσίσου εναλλακτικά! Στην εξοχή η θαλασσινή ή η βουνίσια αύρα όχι μόνο δροσίζει αλλά και αναζωογονεί!


14. Ώρα για φαγητό; Γιατί να καταφύγεις σε πρόχειρες λύσεις όταν έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις εξαιρετικής ποιότητας ντόπια προϊόντα και μεζέδες; Προσοχή όμως! Σε καμία περίπτωση μην καταναλώσεις γόνο (τα ψαράκια που αλιεύθηκαν πριν αναπαραχθούν).


15. Επειδή είσαι ψαγμένος τύπος, φέτος θα κάνεις τις διακοπές σου σε κάποια περιοχή με ευαίσθητα οικοσυστήματα και θέλεις να έρθεις κοντά στην άγρια φύση (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτή). Πριν και αφού φτάσεις, ενημερώσου και σεβάσου τους κανόνες. Δεν είναι περιπέτεια να ψάξεις να βρεις τη χελώνα που γεννάει, τη φώκια στη σπηλιά της ή το αρπακτικό που μεγαλώνει τους νεοσσούς. Η πραγματική περιπέτεια είναι η προσπάθειά τους για επιβίωση κι εσύ μπορείς να τα βοηθήσεις.[goldenmag]