20140928

Ναύπλιο: έρωτας με την πρώτη ματιά

Με όνομα βαρύ, σαν ιστορία

Ο γιος του Ποσειδώνα, ο Ναύπλιος,  έχτισε το Ναύπλιο δίνοντας του το όνομά του, η οποία οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά κιόλας χρόνια. Το 1823 το Ναύπλιο ορίστηκε ως η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Εδώ, ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση και δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης, ο Καποδίστριας. H ξεχωριστή πόλη της Πελοποννήσου διαθέτει μεγάλη ιστορία και μια must επίσκεψη είναι στο Κάστρο του Παλαμηδίου, με τα 850 σκαλοπάτια.
Η «Νάπολη της Ανατολής»
Έτσι ονομάστηκε το Ναύπλιο από τους Ενετούς θαλασσοκράτες και η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος το 1828, με την άφιξη του Καποδίστρια, κρατάει πολλά στοιχεία από την αίγλη της, ενώ αποπνέει κοσμοπολίτικο αέρα και πολλές επιλογές για τη διασκέδασή σας.
Πώς πάω;
Φτάνετε  οδικώς από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στρίβοντας στην Κόρινθο και ακολουθώντας την παράκαμψη για Ναύπλιο.
Tι να μη χάσω;
Μια βόλτα στην πλατεία Τριών Ναυάρχων επιβάλλεται για να θαυμάσετε το επιβλητικό Δημαρχείο της πόλης.«Must» αξιοθέατο αποτελεί και το Μπούρτζι, που στέκει με χάρη στη μέση της θάλασσας, στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων και μπορείτε να το επισκεφτείτε με καραβάκι από την προκυμαία του Ναυπλίου.
Ο μύθος των 999 σκαλοπατιών
Θαυμάστε τη θέα από το φρούριο του Παλαμηδιού, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.
Η παράδοση το ήθελε να έχει  999 σκαλοπάτια, γιατί το χιλιοστό το έριξε το άλογο του Κολοκοτρώνη. Στην πραγματικότητα έχει λιγότερα σκαλοπάτια και κατασκευάστηκε την εποχή του Όθωνα, ενώ  οφείλει το όνομά του στον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη.
Κάτω από τον πλάτανο της Επανάστασης
Η καρδιά της Παλιάς πόλης χτυπά στην πλατεία Συντάγματος, που ονομαζόταν αρχικά  πλατεία Πλατάνου.  Εκεί σύμφωνα με την παράδοση, κάτω από την σκιά του τεράστιου αιωνόβιου πλατάνου, οι οπλαρχηγοί οργάνωναν την  Επανάσταση και  αργότερα εδώ φιλοξενήθηκε η πρώτη βουλή των Ελλήνων, η οποία στεγάστηκε στο Βουλευτήριο.
Μουσείο Κομπολογιού
Στο κοσμοπολίτικο Ναύπλιο, υπάρχει επίσης μουσείο κομπολογιού, με σπάνια κομμάτια από όλο τον κόσμο που χρονολογούνται από το 1700 έως το 1950, σε μια συλλογή που ξεπερνά τα 1.000 κομπολόγια.
Με μια γεύση τρικυμίας στα χείλη
Πάρτε μια γεύση από καλοκαίρι, τώρα που ο καιρός φτιάχνει και κάντε τη βόλτα σας στις κοντινές ακρογιαλιές του, τις Οθωμανικές Κρήνες που στολίζουν τα ενετικά, τα νεοκλασικά και τα καινούργια του κτίρια, όλα γοητευτικά αρχιτεκτονικά κοσμήματα.
 
Αφεθείτε στη μαγεία
Αφήστε πίσω σας τα άγχη της καθημερινότητας, πιάστε τον αγαπημένο σας από το χέρι και αναπνεύστε ελεύθεροι σ’ ένα  σεργιάνι, γεμάτο ζωή και άρωμα γιασεμιού. Είστε άλλωστε στην  Ωραία Πόλη! Κι αν φύγετε  από το Ναύπλιο, γρήγορα θα ξαναγυρίσετε…