20140120

Ανδρικά αντισυλληπτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ένα νέο χάπι αντισύλληψης έρχεται, σύμφωνα με έρευνες, να προσφέρει στους άνδρες τον έλεγχο της γονιμότητάς τους, δίχως να επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης και χωρίς να προκαλεί άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες.


Πώς λειτουργούν τα ανδρικά αντισυλληπτικά

O μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος κ. Χάρης Χηνιάδης υπογραμμίζει ότι αυτή την στιγμή δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο κανένα αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες παγκοσμίως αλλά οι μελέτες δείχνουν πως αναμένεται να εμφανιστεί στην αγορά σε μια πενταετία. Ο ίδιος αναφέρει πως έχουν γίνει στο εξωτερικό διάφορες μελέτες και έρευνες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει, για παράδειγμα, μελέτη που σχετίζεται με χάπι που αδρανοποιεί τους μύες του σπερματικού πόρου, ο οποίος μεταφέρει το σπέρμα. Υπάρχει, επίσης, έρευνα για χάπι που βγαίνει και σε μορφή gel, το οποίο μειώνει την συγκέντρωση του σπέρματος και κατά συνέπεια ελαττώνει την γονιμότητα. Μια άλλη έρευνα επικεντρώνεται σε ένα μείγμα αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών που μειώνουν κατά πολύ την κινητικότητα του σπέρματος. Άλλη μελέτη δείχνει πως οι υπέρηχοι στους όρχεις μειώνουν την κινητικότητα και την παραγωγή σπέρματος ενώ μια ακόμη, φανερώνει πως η χρήση αντικαρκινικών φαρμάκων δεν επιτρέπει το σπέρμα να ωριμάσει. Όλες αυτές οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πρόσφατα, πειράματα που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη (τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επίσημο περιοδικό της Ακαδημίας Επιστημών Proceedings of the National Academy of Sciences) έδειξαν ότι μια νέα μέθοδος αντισύλληψης των ανδρών ισοδυναμεί με εκτομή του σπερματικού πόρου, με την οποία επιτυγχάνεται στείρωση, χωρίς όμως να απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το συγκεκριμένο χάπι εμποδίζει τα σπερματοζωάρια να διέλθουν από τον σπερματικό πόρο και έτσι να φτάσουν στον προστάτη και από εκεί στο σπέρμα. Συγκεκριμένα, ο δρ. Σαμπατίνο Βεντούρα - λέκτορας στο Τμήμα Φαρμακευτικής & Φαρμακολογικών Επιστημών του Monash- και οι συνεργάτες του τροποποίησαν γενετικά ποντίκια προκειμένου να μην παράγουν δύο πρωτεΐνες απαραίτητες για τη διέλευση των σπερματοζωαρίων από τον σπερματικό πόρο. Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι το σπέρμα παραμένει «αποθηκευμένο» κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.

Ποιοι τα χρειάζονται

Με δεδομένο ότι η νέα ανδρική αντισυλληπτική θεραπεία βρίσκεται σε στάδια ανάπτυξης, οι δημιουργοί της δεν γνωρίζουν πόσο συχνά θα χρειάζεται να λαμβάνεται από τους άνδρες. Υποθέτουν πάντως ότι θα απαιτείται λήψη ημερησίως, όπως συμβαίνει και με το γυναικείο αντισυλληπτικό. Το ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι απευθύνεται σε άνδρες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, είτε επειδή έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους, είτε επειδή δεν θέλουν παιδιά για προσωπικούς λόγους. Απευθύνεται επίσης, όπως επισημαίνει ο κ. Χηνιάδης, σε εκείνους που θέλουν να ελέγχουν από μόνοι τους την αντισύλληψη επειδή δεν εμπιστεύονται τις γυναίκες. Ειδικά στην περίπτωση που μια γυναίκα απαγορεύεται να κάνει χρήση αντισυλληπτικού χαπιού για ιατρικούς λόγους ή που δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει για να μη βάλει βάρος, το αντρικό αντισυλληπτικό θα αλλάξει ριζικά τη ζωή του ζευγαριού.
Τα οφέλη

Οι μέχρι τώρα έρευνες στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης δείχνουν πως το χάπι δεν επιδρά αρνητικά στη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα ούτε και καταστρέφει την ικανότητα γονιμοποίησης. Επίσης, μοιάζει να μην ευνοεί παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια ή η στυτική λειτουργία, μιας και δεν περιέχει στεροειδή. Εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι ότι δεν επηρεάζει τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, της οποίας αλλαγές στα επίπεδα έχουν συνδεθεί με μεταβολές στα επίπεδα χοληστερόλης (γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια) καθώς και με μεταβολές στη σεξουαλική επιθυμία και στα επίπεδα βάρους. Όφελος είναι, επιπρόσθετα, ότι το φάρμακο λαμβάνεται από το στόμα καταργώντας την ανάγκη ενέσεων, ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη συντροφικότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες μιας και θα απελευθερώσει τη γυναίκα από το βάρος της επιλογής και της απόφασης να το λάβει εκείνη.
Τι να προσέξετε

Οι επιστήμονες της συγκεκριμένης έρευνας αναφέρουν πως πρέπει να βεβαιωθούν ότι δεν θα υπάρξουν παρενέργειες στους άνδρες που θα λάβουν το αντισυλληπτικό χάπι, όπως πτώση στην αρτηριακή πίεση του αίματος και στους παλμούς της καρδιάς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως υπογραμμίζει ο κ. Χηνιάδης, θα πρέπει να υπάρχει σκεπτικισμός κατά πόσα το ανδρικό χάπι αντισύλληψης μπορεί να είναι αναστρέψιμο, αποτελεσματικό, οικονομικό και κυρίως ασφαλές για τον άνδρα. Περιμένουμε τις νέες εξελίξεις που θα ρίξουν μεγαλύτερο φως στο σημαντικό αυτό ιατρικό θέμα.
 πηγή:mama365