20131126

Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και ξυπνούν μνήμες

Είχε νυχτώσει για καλά και η θερμοκρασία είχε πέσει χαμηλά. Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν περίπου 10 το βράδυ και η κίνηση στην κοιλάδα των Τεμπών ήταν η αναμενόμενη για την εποχή. Σε λίγα λεπτά όλα πάγωσαν από έναν εκκωφαντικό θόρυβο στα Τέμπη. Λίγα μέτρα, περίπου 700, πιο κάτω από τα παλιά διόδια, ένα επιβατικό όχημα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη επιχείρησε να προσπεράσει ένα διώροφο πορτοκαλί λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης που εκτελούσε τη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Στο αντίθετο ρεύμα έρχονταν μία νταλίκα. Η προσπέραση δεν ολοκληρώθηκε. Το κίτρινο Άλφα Ρομέο συγκρούστηκε με το φορτηγό και στη συνέχεια καρφώθηκε στο λεωφορείο. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα και το βαρύ όχημα έπεφτε πάνω στο πορτοκαλί λεωφορείο.
Ο χρόνος πάγωσε. Ο μόνος ήχος που έσκιζε τη φονική κοιλάδα των Τεμπών ήταν των δεκάδων ασθενοφόρων που έτρεχαν μαζί με τα πυροσβεστικά οχήματα και τα περιπολικά στο σημείο του τροχαίου.
1994819.jpg
1994821.jpg
1994818.jpg
1994822.jpg

Η νύχτα της 25ης Νοέμβρη σταμάτησε το χρόνο για έναν 45χρονο πατέρα και τις οικογένειες όλων των εμπλεκομένων στο τροχαίο δυστύχημα. 
Το συμβάν έξυσε μνήμες από τα πολύνεκρα τροχαία στα Τέμπη με τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, με το πούλμαν που ανατράπηκε, και το φορτηγό με τις μελαμίνες που καρφώθηκε στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Μακροχωρίου κόβοντας το νήμα της ζωής των αδικοχαμένων μαθητών, βυθίζοντας  στο πένθος τις οικογένειές τους.
1994823.jpg
1994827.jpg

Τροχαίο με φιλάθλους του ΠΑΟΚ
san-simera-4-oktovriou.jpg
Ήταν 4 Οκτωβρίου 1999 όταν το πούλμαν που μετέφερε τους 77 οπαδούς του Δικεφάλου του Βορρά συγκρούστηκε στην κοιλάδα των Τεμπών με διερχόμενο φορτηγό και έπεσε σε χαράδρα. Αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 άτομα και άλλα 27 να τραυματιστούν,


Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν ξεχνούν ποτέ αυτή τη θλιβερή επέτειο και στο πρώτο ματς του Οκτώβρη δεν κρεμούν άλλα πανό παρά μόνο αυτό από το Κορδελιό από το οποίο κατάγονταν οι αδικοχαμένοι. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στην οποία θα δώσουν το «παρών» και εκπρόσωποι της διοίκησης του Δικεφάλου.
Στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη έχει στηθεί μνημείο στο οποίο αναγράφεται η φράση: «Η αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ τους έφερε εδώ, τους άφησε εδώ και συνεχίζει παραπέρα».
san-simera-prin14-xroniato-troxaio-tous-77-opadous-tou-paok-eikones-binte.jpg

Τροχαίο με μαθητές και φορτηγό με μελαμίνες
6e718795d65ca24a0232f8337ceef1aa_M.jpg
Ήταν απόγευμα της 13ης Απριλίου του 2003, όταν 21 μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, σε τροχαίο δυστύχημα, στην κοιλάδα των Τεμπών.
Φορτηγό που μετέφερε ξυλεία από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με λεωφορείο στο 388ο χιλιόμετρο το οποίο μετέφερε μαθητές που επέστρεφαν από 3ήμερη εκδρομή της πρώτης τάξης του λυκείου.
Το εμπόρευμα αποκολλήθηκε από την νταλίκα του οδηγού Δ.Ν. Ένα μέρος του εμπορεύματος έπεσε στο δρόμο, ενώ ένα άλλο θέρισε το λεωφορείο, με το οποίο διασταυρώθηκε εκείνη τη στιγμή, του οποίου την αριστερή πλευρά «ξύρισε».

Διαλυμένα καθίσματα, κομμένες λαμαρίνες, σπασμένα τζάμια.. διαμελισμένα παιδικά κορμιά και φωνές τρόμου, συνέθεταν το σκηνικό φρίκης, που εκτυλίχθηκε στο σημείο που σταμάτησε η πορεία του λεωφορείου.
Έτσι μαζί και με το χθεσινό τροχαίο, η μαύρη λίστα των τροχαίων στη φονική κοιλάδα των Τεμπών μάκρυνε κι άλλο σκορπώντας ανείπωτο πόνο στις οικογένειες του νεκρού και των τραυματιών που δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή. [star.gr]