20121107

Η γυναίκα που θυμάται τα πάντα!

Έχει πραγματικά μπερδέψει τους επιστήμονες μία 40χρονη γυναίκα...
στις ΗΠΑ η οποία θυμάται τα πάντα. Από συμβάντα στην προσωπική της ζωή έως και γεγονότα που συνέβησαν δεκαετίες πριν.

Η γυναίκα έγραψε ένα γράμμα στον επιστήμονα James McGaugh, ειδικό σε θέματα μνήμης, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, περιγράφοντάς του την πραγματικά αξιοθαύμαστη ικανότητά της να θυμάται οτιδήποτε έχει συμβεί μία ορισμένη ημέρα. 

Στο γράμμα τού έγραψε ότι δίνοντάς της μία συγκεκριμένη ημερομηνία (οποιαδήποτε!) είναι σε θέση να ανακαλέσει τι ημέρα της εβδομάδας ήταν, τι καιρό είχε αλλά και θέματα της επικαιρότητας εκείνης της ημέρας!

Φυσικά, το γράμμα κέρδισε το ενδιαφέρον του επιστήμονα και μαζί με την ερευνητική του ομάδα προσπάθησε να εξετάσει το φαινόμενο. Μαζί με δύο ακόμη καθηγητές του Πανεπιστημίου την υπέβαλλαν σε διάφορες ψυχολογικές δοκιμασίες.

Ο επιστήμονας αρχικά ήταν σκεπτικός, τώρα πλέον έχει πειστεί για την απίστευτη ικανότητα της γυναίκας. Η αρχική του υπόθεση ήταν ότι τα εν λόγω γεγονότα που θυμάται η γυναίκα, πρέπει να είχαν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για την ίδια, γι’ αυτό και τα θυμάται. Αυτή η υπόθεση απορρέει από σχετικά ευρήματα της έρευνάς του για τη σχέση του στρες και των ορμονών με τη μνήμη.

Ο επιστήμονας περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Θυμάται με μεγάλη λεπτομέρεια γεγονότα τα οποία εγώ δε θυμάμαι καθόλου». Μία από τις ερωτήσεις που της έκαναν πρόσφατα ήταν να τους πει τις ημερομηνίες των συνεντεύξεων που τής έχουν κάνει οι επιστήμονες εδώ και έξι χρόνια:

Ξεκίνησε να τις απαριθμεί, μία μία και φυσικά σωστά! Μάλιστα, θυμόταν ότι την επόμενη μέρα μίας συνέντευξης, ο επικεφαλής επιστήμονας ταξίδεψε στη Γερμανία… Αυτό δεν το θυμόταν ούτε ο ίδιος!

Ένα συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει είναι ότι η γυναίκα οργανώνει σε κατηγορίες τα γεγονότα και έχει σ’ αυτά καλύτερη πρόσβαση. Από μικρό παιδί είχε τάσεις καταναγκαστηκές, συγκεκριμένα, τα πράγματά της ήθελε να είναι σε συγκεκριμένη θέση και θύμωνε όταν η μητέρα της τούς άλλαζε θέση.

Ωστόσο, ακόμη και αυτό, το ότι δηλαδή οργανώνει τα γεγονότα, δεν εξηγεί το γιατί τα θυμάται ούτε το βαθμό λεπτομέρειας με τον οποίο θυμάται…

Η γυναίκα διαφέρει από άλλους υπερμνήμονες που κατά καιρούς έχουν εξεταστεί από επιστήμονες. Συνήθως εκείνοι είχαν τη δυνατότητα να θυμούνται σειρές αριθμών ή λεπτομέρειες αθλητικών γεγονότων ή τι ημέρα ήταν μία συγκεκριμένη ημερομηνία κ.λπ.

Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιηθούν απεικονιστικές μέθοδοι για να εξετάσουν τον εγκέφαλο της γυναίκας. Ωστόσο, τα συμπεράσματά τους θα είναι και πάλι περιορισμένα, καθώς η γυναίκα είναι μοναδική περίπτωση και έτσι μη συγκρίσιμη με άλλα άτομα με την ίδια ικανότητα.

Μάλιστα, έχουν δημιουργήσει έναν νέο όρο για την κατάστασή της: υπερθυμητικό σύνδρομο.[planitikos]