20121128

Γιατί οι γυναίκες προτιμούν τους ψηλούς άντρες;

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της... Γιούτα, φαίνεται πώς το ύψος των αντρών δεν περνάει απαρατήρητο από το γυναικείο φύλο.

Επικεφαλής της μελέτης είναι ο καθηγητής βιολογίας David Carrier, ο οποίος ενώ ξεκίνησε να ασχολείται κυρίως με την εξέλιξη της όρθιας στάσης των ανθρώπων, άρχισε να μελετάει παράλληλα τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο πώς επιλέγουν οι γυναίκες τον σύντροφό τους.
Αυτή η συσχέτιση έχει οδηγήσει ορισμένους επιστήμονες να πιστεύουν ότι οι γυναίκες προτιμούν τους ψηλούς άνδρες, επειδή το ύψος δηλώνει «καλά γονίδια» τα οποία μπορεί να μεταδοθούν στους απογόνους. Ο Carrier όμως πιστεύει ότι υπάρχει και κάτι ακόμα. «Αν δεν υπήρχε κάτι άλλο, θα έπρεπε και οι άντρες να προτιμούν τις ψηλές γυναίκες, αλλά δεν το κάνουν. Οι περισσότεροι άντρες έλκονται από γυναίκες μέτριου αναστήματος ή κοντύτερες» τονίζει ο καθηγητής.

Η εναλλακτική εξήγηση που δίνει ο καθηγητής, είναι ότι οι ψηλοί άντρες, μεταξύ και των προγόνων μας, ήταν σε καλύτερη θέση για να υπερασπιστούν την περιουσία τους, την οικογένειά τους και τους γύρω τους. Εάν τα αρσενικά έχουν περισσότερη δύναμη, τότε ένας ψηλός άντρας έχει το πλεονέκτημα του ύψους και είναι πιθανόν να βγει νικητής σε μία μάχη.
Αν και αυτός ο συλλογισμός δεν έχει τόση σημασία για τις περισσότερες γυναίκες στις μέρες μας, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η πρωταρχική έμφαση έχει περάσει υποσυνείδητα στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες αξιολογούν τους άντρες.

Συνήθως οι γυναίκες έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη δημιουργία οικογένειας, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι τους προσελκύει ένας άντρας που θεωρούν ότι είναι ικανός να προστατεύσει τις ίδιες και την οικογένειά τους, αλλά και να «περάσει» καλά γονίδια στους απογόνους τους, γράφει το shape.