20121128

5 μύθοι της γάτας που ακόμα πιστεύουμε..

Η γάτα είναι ένα πολύ παρεξηγημένο ζώο. Εδώ βρίσκονται οι 5 μύθοι για τις γάτες που οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι αληθινοί:










Οι γάτες μπορούν να βλέπουν στο σκοτάδι

Λέγεται συχνά ότι οι γάτες μπορούν να δουν στο σκοτάδι. Δεν είναι έτσι. Σ'ένα εντελώς σκοτεινό δωμάτιο, μια γάτα δεν μπορεί να δει καλύτερα από εμάς. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να συλλάβει τις πιο αμυδρές ποσότητες φωτός. Ακόμη και σε μια αφέγγαρη νύχτα, ο ουρανός δεν είναι ποτέ κενός από φως. Το αμυδρό φως των αστεριών ή οι χλωμές αντανακλάσεις των ψηλών σύννεφων υπάρχουν πάντα και το μάτι της γάτας είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να τις συλλαμβάνει.
Διαθέτει ένα είδος «καθρέφτη» πίσω από τον φωτο-ευαίσθητο αμφιβληστροειδή, που αποτελείται από παραπάνω από 15 στρώματα κυττάρων που ακτινοβολούν και ονομάζεται «ταπετούμ λουσιντούμ». Οι αμυδρές ακτίνες φωτός μπαίνουν στο μάτι και περνούν διαμέσου για να ακουμπήσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που συλλαμβάνουν το φως (ραβδία και κώνοι). Μπορούν να συνεχίσουν παραπέρα για να αντανακλαστούν από τον «καθρέφτη», έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με τις ράβδους και τους κώνους για δεύτερη φορά. Αυτή η «διπλή δόση» πολλαπλασιάζει το αποτέλεσμα του φωτός και αυξάνει απέραντα τη νυχτερινή όραση της γάτας.
Ξέρουμε ότι οι γάτες μπορούν να διακρίνουν καθαρά με το ένα έκτο των επιπέδων φωτός που απατούνται για τα ανθρώπινα όντα, όχι όμως όταν το σκοτάδι είναι απόλυτο.
Η λάμψη του «καθρέφτη» αυτού παράγει τη χαρακτηριστική χρυσή ή πράσινη λάμψη των ματιών της γάτας στο σκοτάδι. Τα ανθρώπινα μάτια δεν λάμπουν στο σκοτάδι: Η κόκκινη λάμψη που έχει η κόρη των ματιών μας στις φωτογραφίες με φλας παράγεται από τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς.

Οι γάτες πάντα προσγειώνονται με τα πόδια τους

Όταν πέφτει μια γάτα, στο σώμα της επιδρά μόνο η βαρύτητα – αν εξαιρέσουμε την αντίσταση του αέρα. Θεωρητικά, δε θα έπρεπε να μπορεί να στρίβει στον αέρα. Το ότι, παρ’ όλα αυτά, οι γάτες μπορούν και κάνουν τέτοια ακροβατικά οφείλεται, πρωτίστως, στο μικρό τους βάρος, στην εξαιρετικά εύκαμπτη σπονδυλική τους στήλη και στους ευέλικτους μυς τους. Έτσι, στρέφοντας κατάλληλα το σώμα τους στον αέρα, οι γάτες μπορούν να πετύχουν μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά τους. Ταυτόχρονα, επειδή διαθέτουν μια πολύ εξελιγμένη αίσθηση προσανατολισμού, ξέρουν πάντα πού είναι το πάνω και το κάτω όταν πέφτουν.

Ερευνητές της συμπεριφοράς των ζώων διεξήγαγαν πειράματα, στα οποία άφηναν γάτες να πέφτουν από διάφορα ύψη. Διαπίστωσαν ότι οι γάτες προλάβαιναν να κάνουν μια περιστροφή ακόμη και από ύψος μισού μέτρου πάνω από το έδαφος.
Επίσης, κτηνίατροι στις ΗΠΑ παρατήρησαν γάτες που έπεφταν από διάφορα ύψη και έκαναν στατιστικούς υπολογισμούς. Αποδείχθηκε ότι οι γάτες τραυματίζονται πιο δύσκολα όταν πέφτουν από μεγάλα ύψη – προφανώς επειδή προλαβαίνουν να μειώσουν την ταχύτητα πτώσης απλώνοντας το σώμα τους στον αέρα.

Οι γάτες είναι δειλές

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε για τον ηρωισμό των σκυλιών σε διάφορες περιπτώσει, αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν για τον ηρωισμό της γάτας.
Για παράδειγμα η Agatha που έσωσε την οικογένεια της από την φωτιά πηδώντας πάνω στο κρεβάτι τους. Ή μια πονηρή σιαμαία η SU-Ling, που με τα γρυλίσματα της έδιωξε μακριά μια τίγρη.
Η μια άλλη γάτα που έσωσε την κουφή ιδιοκτήτρια της, γρατζουνώντας την συνεχώς για να την προειδοποιήσει για την φωτιά που ερχόταν.
Υπάρχουν πολλές γάτες που έρχονται αντιμέτωπες με δηλητηριώδη φίδια, σκορπιούς και άλλα ζώα.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο ηρωισμός δεν είναι προνόμιο ενός είδους ζώου μόνο.

Οι γάτες είναι χαζές

Η γάτα έχει ομολογουμένως την περισσότερη ευφυία από κάθε άλλο κατοικίδιο. Αφήστε μια ενήλικη γάτα στο πάτωμα ενός άγνωστου δωματίου και προσέξτε πως θα εξετάσει κάθε γωνιά, κάθε χαραμάδα και αντικείμενο, κάθε παράθυρο και πόρτα. Με αυτήν ακριβώς την ακούραστη όλο ενδιαφέρον περιέργεια γίνεται η "βασική έρευνα" (όπως περιγράφουν οι ειδικοί της συμπεριφοράς) και η γάτα συλλέγει πολύτιμες πληροφορίες από το περιβάλλον, που μπορούν ακόμη και να της σώσουν την ζωή.
Πέρα όμως από την ασυναγώνιστη έρευνα του περιβάλλοντος για "σύλληψη και κατανάλωση" των πληροφοριών, έχει αποδειχτεί η ανωτερότητα της γάτας στην "αποθήκευση" των επεξεργασμένων πληροφοριών πέρα από κάθε άλλο κατοικίδιο.

Γάτες δεν είναι στοργικές

Όποιος λέει ότι οι γάτες δεν είναι στοργικές, προφανώς δεν κράτησε ποτέ καμία στην αγκαλιά του.
Στην αρχή ζυμώνει με τα ποδαράκια της το σημείο που είναι μαλακό και άνετο και στην συνέχεια στρογγυλοκάθεται επάνω.
Η γάτα μπορεί να δείξει την αγάπη της με πολλούς τρόπους. Είτε με το τρίψιμο στα πόδια σας, είτε με ζυμώσεις επάνω σας,.
Κάθε γάτα επιλέγει τον τρόπο που θα δείξει την αγάπη της, αλλά αν είμαστε δεκτικοί θα το δούμε. Ίσως το δείτε ακόμα και αν δεν είστε..