20121031

Ψεύτικες φωτογραφίες για τον τυφώνα Σάντι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Φονικό και καταστροφικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Σάντι από την ανατολική ακτή των... 
ΗΠΑ, αφού τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και η άλλωτε υπέρλαμπρη Νέα Υόρκη έχει μετατραπεί σε πόλη-''φάντασμα'' με τεράστιες καταστροφές και διακοπή ηλεκτροδότησης.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από φωτογραφίες που αποτύπωναν τον ερχομό και το ''χτύπημα'' του τυφώνα, δίνοντας ένα καταπληκτικό, αισθητικά, αποτέλεσμα. Όμως κατά πόσο μία φωτογραφία απαντά στις χίλιες λέξεις της γνωστής φράσης, όταν δεν αποτελεί πραγματικό ντοκουμέντο;

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι φωτογραφίες, οι οποίες αναρτώνται σε Facebook και Twitter δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είτε λόγω photoshop, είτε εξαιτίας της χρήσης τους ως μπαλαντέρ.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για τους χρήστες να ''ανεβάσουν'' καλλιτεχνικές φωτογραφίες, με έντονα χρώματα και διάχυτη δραματικότητα, οι οποίες σε τίποτα δε θυμίζουν τα πραγματικά φαινόμενα και περισσότερο θυμίζουν σε όλους από εμάς κινηματογραφικές ταινίες για την καταστροφή του κόσμου.

Ανάλογα φαινόμενα συνέβησαν και με της σούπερ καταιγίδα Σάντυ πουπαρέλυσε τη Νέα Υόρκη.

Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου φωτογραφίες χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, παραπλανώντας όσους δεν τις έχουν ξαναδεί. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της φωτογραφίας για τους τυφώνες Isaac, Irene και Isabe, που ήταν για όλους ίδια!

Σε αυτό το σημείο εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσο μία αληθοφανής εικόνα είναι και αληθινή. Κατά πόσο οι χρήστες του διαδικτύου, λόγω του μαζικού του χαρακτήρα, μπορούν να επηρεάσουν και να κατευθύνουν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν ή και σε τελική ανάλυση να κάνουν και λάθος.

Η κριτική σκέψη όλων πρέπει να είναι διαρκώς σε λειτουργία ώστε να καταλαβαίνουν τι βλέπουν, γιατί το βλέπουν και αν όντως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι δεύτερες σκέψεις είναι απαραίτητες για την ανακάλυψη της αλήθειας και της σωστής ενημέρωσης.