Eurovision 2016: Λύρα, φτώχια και λίγο φιλότιμο δεν θα έβλαπτε…

Άλαλα τα χείλη... μετά την πρώτη ακρόαση του τραγουδιού που η ΕΡΤ επέλεξε με απ’ ευθείας ανάθεση να στείλει στον φετινό 61ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στην Στοκχόλμη.
Από πού να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει. Και τι να γράψει... Ή μάλλον τι να πρωτογράψει. Η καθιερωμένη παρουσίαση του τραγουδιού – ένα και μοναδικό φέτος αφού δεν διοργανώνεται για λόγους οικονομίας, όπως μας ενημέρωσαν βραδιά ψηφοφορίας- ήταν προγραμματισμένη για τις 12:30 στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Πήγαμε.
AdTech Ad
Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι σχεδόν κανείς δεν ήξερε τι θα γίνει και πως. Να πάει ο κόσμος πάνω; Να περιμένει κάτω; Που θα μιλήσει ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής ; Που τα μέλη του συγκροτήματος που μετονομάστηκε σε ARGO; Λίγο χάος. Μέσα σε αυτό το χάος περάσαμε αεράτοι δύο ελέγχους χωρίς κανείς να μας ρωτήσει ποιοι είμαστε και που πάμε –αν και υπήρχαν security και γραμματεία εισόδου- και έναν τρίτο που μας ρώτησε χαλαρά και περάσαμε εξίσου χαλαρά αναφέροντας το όνομα ενός στελέχους που πέρασε λίγο πριν από εμάς και γνωρίζαμε. Τέλειο ε;
Μπροστά στο στούντιο Ε, όπου και θα γινόταν η παρουσίαση ένας μικρός μπουφές με καφέ, πορτοκαλάδα, βουτήματα και κέικ –να είναι καλά οι άνθρωποι- αλλά μόνο ένας μικρός διθέσιος καναπές και πουθενά να ακουμπήσεις ποτήρι, κούπα κλπ. Και κάποια στιγμή μπήκαμε. Κάποιοι καθίσαμε, κάποιοι προτίμησαν να σταθούν όρθιοι αφήνοντας κενά δεκάδες καθίσματα μέχρι που λίγο πριν την έναρξη ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης τους την «είπε» λίγο και έτρεξαν να πάρουν θέσεις. Και ήρθε η ώρα για τις ομιλίες... Τι μάθαμε;
Στην ουσία πως φέτος αποφασίστηκε να συμμετάσχουμε στην Eurovision λόγω τηλεθέασης –γιατί ήταν τόσο φανερό πως ο Διονύσης Τσακνής δεν ήθελε που το κατάλαβαν μέχρι και τα μονωτικά υλικά του στούντιο- γιατί όπως είπε δεν γίνεται να αγνοήσει ένα κοινό της τάξεως του 70-90%. Δεν σκέφτηκε φυσικά ότι με την επιλογή που έκανε ουσιαστικά το αγνόησε αφού αυτό που μας παρουσίασαν πολλά μπορεί να είναι Eurovision friendly πάντως δεν είναι.
Τι άλλο μας είπε; Πως έκαναν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει η EBU για απ’ ευθείας ανάθεση –μην πιστέψει κανείς ότι παρανόμησαν, λες και δεν το γνωρίζαμε από το παρελθόν- ότι άκουσαν πολλά τραγούδια –ακούγοντας αυτό που επέλεξαν είμαστε ιδιαίτερα περίεργοι για αυτά που απέρριψαν- και ότι φέτος θα κοστίσει στην ΕΡΤ μόνο 95.000 Ευρώ 35% λιγότερα από πέρυσι που όμως θα καλυφθούν από τους χορηγούς και η ΕΡΤ θα έχει και σημαντικό κέρδος από τις διαφημίσεις. (τουλάχιστον αυτό ελπίζουν, το τι θα γίνει θα το δείξει η πορεία. )
Α, και ότι επέλεξαν τα παιδιά της διπλανής πόρτας (που ζούνε άραγε) το οποίο και μας επανέλαβαν δύο φορές λες και αυτό κάνει την διαφορά γιατί δουλειά της ΕΡΤ είναι να δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους! Κάπου εδώ και αναλογιζόμενοι τη λίστα με τους πρόσφατους διορισμούς ΚΑΙ στην ΕΡΤ κλάψαμε...
Ρεζουμέ: Αν δεν ήταν τα wanna be έσοδα ο Διονύσης Τσακνής ούτε με σφαίρες δεν θα ενέκρινε τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό το ....πανηγυράκι. Κι αφού εμφανέστατα εξαναγκάστηκε να πει το ναι τελικά, τουλάχιστον ήθελε να είναι κάτω από το άλλοθι της διαφορετικής, εναλλακτικής πρότασης με μήνυμα και βάθος...
Μόνο που το βάθος αποδείχτηκε χαίρε βάθος αμέτρητο...
Γιατί αυτό που ακούσανε τα αυτιά μας, αυτό το απροσδιόριστο συνονθύλευμα ποντιακής μουσικής και hip hop αλλά με κοινωνικό υπόβαθρο και για πρώτη φορά με ποντιακή διάλεκτο (την οποία έτσι όπως την έχουν εντάξει στο κομμάτι αμφιβάλλουμε αν και οι αμιγώς ποντιακής καταγωγής καταλαβαίνουν τι λέει) ήταν, αν εξαιρέσει κανείς την εισαγωγή και τη μουσική γέφυρα, πλήρης απογοήτευση.
Τόσο επαναλαμβανόμενο και μονότονο δε που πραγματικά δεν ξέραμε τι να πούμε, ειδικά μετά τα τόσα διθυραμβικά λόγια που ακούσαμε... Κόλλησε και το βίντεο στην προβολή κι έπεσε «μαύρο» ασορτί με τη μαύρη μοίρα που φαίνεται να μας περιμένει στον Α Ημιτελικό που συμμετέχει φέτος η Ελλάδα.
Τον υπέροχο Πυρρίχιο που υποσχέθηκαν, συγγνώμη που θα σας λυπήσουμε αλλά δεν τον καταλάβαμε παρά σε ελάχιστα σημεία του τραγουδιού.
Και το βασικό πρόβλημα του Προέδρου ήταν η αναφορά του νέου Head of Delegate, δηλαδή του αρχηγού της Ελληνικής Αποστολής, στα Ελληνικά και όχι στα Αγγλικά αφού φρόντισε να κάνει παρατήρηση στην νέα υπεύθυνη τύπου για αυτό το θέμα.
Και τελείωσε η ακρόαση και η αίθουσα παγωμένη... «Τέλειο, υπέροχο, καταπληκτικό, συγχαρητήρια» φώναξε ένας. Ένας και μοναδικός! Συγγενής; Δεν ξέρουμε... πιθανότατα. Αλλιώς δεν εξηγείται.
Στα backstage να πούμε πως τα 6 μέλη του γκρουπ τα εμφάνισαν από πίσω, από μια «κρυφή» πόρτα, (μάλλον θα ήταν αυτή η διπλανή πόρτα που αναφερόταν ο κ Τσακνής συνέχεια),-τα κορίτσια με πουκαμισοφόρεμα στολή από το Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο μάλλον- ποιος θα τους αναγνώριζε αν ερχόντουσαν κανονικά δεν το γνωρίζουμε ή τι φοβόντουσαν. Και δεν τους ακούσαμε να μιλάνε. Μιλήσαν όλοι, στην παρουσίαση αυτή εκτός από εκείνους.
Από τους στίχους που μας παραδόθηκαν –γιατί πως θα καταλαβαίναμε και τι λένε αν δεν τους διαβάζαμε- ξεχωρίσαμε το: χοπ χοπ, τεμέτερον χιπ χοπ, πέραμε εισιτήρια και πάμε στο αεροπόρτ (εμ βέβαια πώς να βγει η ρημάδα η ρίμα) Utopian Land η πρόκριση φέτος... όνομα και πράγμα.
“Utopian Land” by Argo
We are the rise in the rising sun
dance with us and have some fun
We are the rise in the rising sun
join with us for a Utopian Land
Πλανήτης Γη 2016 -
ότι και αν κάνουν
η γένια μας θα τ’ αντέξει
την προσφυγιά την έζησα μικρός
κοιτάζω πίσω μα προχωράω εμπρός
Σκούμε το πρωί - τσατεύω τα παιδία
Πέραμ’ άψιμον και αχπάσταμε σην Ουτοπίαν
Σα ούτον κόσμον κ’ εύραμε στερέα
πάμε χαλάνουμε εκές σ εναν μερέαν
(μτφ. Ποντιακών: Σηκώνομαι το πρωί – ανταμώνω τα παιδιά
Παίρνουμε φωτιά και ξεκινάμε για την Ουτοπία
Σε αυτόν τον κόσμο δεν στεριώσαμε
Πάμε εκεί σε άλλη μεριά να κάνουμε χαμό)
We are the rise in the rising sun
dance with us and have some fun
We are the rise in the rising sun
join with us for a Utopian Land
Xοπ χοπ
τεμέτερον χιπ χοπ
πέραμε εισιτηρια
και πάμε στο αεροπόρτ
δυο ώρας αναμένουμε το airbahal
βγάλω τα στύπα και ο Κότσον πα έβγαλεν το μπουκάλ
χοπ σαλούτ παρακάθα και ποτία
πίνουμε βότκας κι η γιάγια μ΄ γαβουρεύει χαψία
στ΄αεροπλάνο εσέβαμε με τ΄αχπαστόν
αδά νυχτών κι ακεί που πάμε ξημερών
(μτφ. Ποντιακών: χοπ χοπ
το δικό μας το χιπ-χοπ
πήραμε τα εισιτήρια
και πάμε στο αεροδρόμιο
δύο ώρες περιμένουμε την airbahal
βγάζω τουρσιά και ο Κώστας έβγαλε το μπουκάλι
χοπ χαιρετάμε παρέα και ποτά
πίνουμε β'οτκα και η γιαγιά μου ψήνει τους γαύρους
στο αεροπλάνο μπαίνουμε με τον χορό της νύφης
εδώ νυχτώνει και εκεί που πάμε ξημερώνει)
We are the rise in the rising sun
dance with us and have some fun
We are the rise in the rising sun
fight with us for a Utopian Land
Αδά νυχτών κι ακεί που πάμε ξημερών
ξημερών
Αδά νυχτών κι ακεί που πάμε ξημερών
Κι ακει , κι ακει κια ακει π
κι ακεί που πάμε ξημερών
(μτφ. Ποντιακών: Εδώ νυχτώνει κι εκει που πάμε ξημερώνει
ξημερώνει
Εδώ νυχτώνει κι εκει που πάμε ξημερώνει
Ξημερώνει
Κι εκει, κι εκει, κι εκει
Κι εκει που πάμε ξημερώνει)
We are the rise in the rising sun
dance with us and have some fun
We are the rise in the rising sun
join with us for a Utopian Land
We are the rise in the rising sun
dance with us and have some fun
We are the rise in the rising sun
join with us for a Utopia
(Πηγή: gossip-tv.gr)

Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment