20121114

Κι όμως, υπάρχουν και καλά νέα...


Κι όμως, υπάρχουν και καλά νέα...

Ανοίγοντας πρωί πρωί σήμερα τις εφημερίδες το μάτι μου έπεσε σε μια είδηση από αυτές που σπάνια πια έχουμε την χαρά να βλέπουμε τον τελευταίο καιρό.
Ο τίτλος στις ροζ σελίδες της Καθημερινής γράφει «Στην Ελλάδα η παραγωγή 110 προϊόντων της Unilever" με την υποσημείωση ότι μέχρι τα τέλη του α' τριμήνου 2013 θα γίνει η ανάθεση σε εγχώριες βιομηχανίες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη χώρα μας θα παράγονται στο εξής 110 κωδικοί της εταιρίας, που σήμερα εισάγονται από την Ευρώπη για να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, καθιστώντας την Ελαις- Unilever Hellas στρατηγικής σημασίας πυλώνα για τον άγγλο-ολλανδικό όμιλο.
Μέσω της απόφασης αυτής όχι μόνο θα μειωθούν οι εισαγωγές αλλά θα καταστεί βιώσιμη η λειτουργία και άλλων βιομηχανιών, καθώς οι 110 αυτοί κωδικοί δεν θα παρασκευάζονται από τις παραγωγικές μονάδες της Unilever στην Ελλάδα αλλά από άλλες ελληνικές εταιρίες για λογαριασμό της πολυεθνικής.
Τα προϊόντα που θα παράγονται πλέον στην Ελλάδα θα είναι απορρυπαντικά, καλλυντικά και είδη ατομικής υγιεινής που μέχρι τώρα μας έρχονταν από την Γαλλία, την Γερμανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Ο λόγος που ο πολυεθνικός κολοσσός πήρε αυτή την απόφαση- σύμφωνα με τους επιτελείς του- είναι «γιατί η παραγωγή στη χώρα μας έχει γίνει ελαφρώς πιο ανταγωνιστική το τελευταίο διάστημα ενώ θα υπάρχει όφελος και από την μείωση του κόστους μεταφοράς». Το ενδιαφέρον είναι ότι τα προϊόντα που θα παράγονται θα κατευθύνονται αποκλειστικά στην Ελληνική αγορά και δεν θα προορίζονται για εξαγωγή. Γεγονός που σημαίνει ότι η Unilever θεωρεί πώς η αγορά αυτή , έστω κι αν αφορά προϊόντα χαμηλού κόστους, έχει μέλλον.
Αναμφίβολα, μετά την αποχώρηση απ' την Ελλάδα των «στρατηγείων» μιας σειράς από σημαντικές εταιρίες, η είδηση για την Unilever είναι εξαιρετικά παρήγορη. Δείχνει, ότι υπάρχουν όμιλοι- και μάλιστα αυτού του μεγέθους- που βλέπουν ότι η Ελληνική αγορά παρά την άγρια κρίση, δεν έχει πεθάνει. Ότι εκτός από χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας, υπάρχουν προϋποθέσεις και για τη διατήρηση ή και την δημιουργία κάποιων νέων.
Και δεν είναι μόνο η ανεργία. Επενδύσεις όπως η συγκεκριμένη σημαίνουν μείωση των εισαγωγών αλλά και επιπλέον έσοδα για το Ελληνικό κράτος από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.
Ίσως κάποιοι απαισιόδοξοι και μοιρολάτρες να πουν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό της κρίσης που βιώνουμε. Μπορεί να είναι κι έτσι. Μπορεί όμως να είναι και μια καλή αρχή.
Αν καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να προσελκύσουμε ανάλογες επενδυτικές πρωτοβουλίες στη χώρα μας, τότε η ανάπτυξη, για την οποία τόσα ακούμε καθημερινά από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους υπουργούς του, ίσως να μην αργήσει όσο φοβούνται πολλοί. Και οι καλές ειδήσεις, ίσως να αρχίσουν να γίνονται- επιτέλους- περισσότερες...
Σωτήρης Ξενάκης
iefimerida.gr