20121110

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ : Χωριό στα Καλάβρυτα μετρά τέσσερα χρόνια χωρις... νερό!


Με δανεικό νερό ζουν οι κάτοικοι.
Ολημερίς το φτιάχνανε το βράδυ γκρεμιζόταν το δίκτυο ύδρευσης ενός μικρού χωριού στην επαρχία Καλαβρύτων.
Οι κάτοικοι του χωριού Φίλια από τις αρχές του καλοκαιριού ζουν με δανεικό νερό που συλλέγουν μια φορά την εβδομάδα σε μπουκάλια, μπιτόνια, ποτιστήρια και πλαστικές λεκάνες, ενώ οι υπεύθυνοι του δήμου δαπανούν εκατοντάδες ευρώ κάθε τρεις μέρες για να «μπαλώνουν» το δίκτυο το οποίο λίγες ώρες αργότερα «σπάει» σε διαφορετικό σημείο.

Η κοινότητα Φιλίων αποτελείται από το χωριό Φίλια και τους οικισμούς Καλύβια, Ζευγολατιό και Χάνια. Στους τρεις τελευταίους οι περίπου 100 κάτοικοι ταλαιπωρούνται από την έλλειψη νερού εδώ και τέσσερα χρόνια. «Από το 2008 μέχρι και σήμερα τουλάχιστον μια φορά το δίμηνο παρουσιαζόταν κάποια βλάβη», λένε στην εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» τα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Καλυβίων, του μεγαλύτερου από τους τρεις οικισμούς που υποφέρουν. 

Όταν το νερό σταματούσε να φτάνει στις βρύσες των σπιτιών, κατέφευγαν στην έσχατη λύση. Δανείζονταν μέσω άλλου δικτύου νερό από το χωριό Φίλια, που δεν είναι όμως πόσιμο καθώς το δίκτυο του είναι απαρχαιωμένο και αποτελείται από σωληνώσεις αμιάντου.[newsbeast]