20121001

Αστυνομία κατά Facebook στην Αυστραλία

Με αφορμή την άγρια δολοφονία 29χρονης δημοσιογράφου
Σε αντιπαράθεση βρίσκεται η αστυνομία της Βικτόριας στην Αυστραλία με το Facebook με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία της 29χρονης υπαλλήλου του ABC Jill Meagher.

Η αστυνομία αναγνωρίζει ότι οι χρήστες του Facebook συνέβαλαν ώστε να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο φερόμενος ως βιαστής και δολοφόνος της άτυχης κοπέλας. Τώρα, όμως, προειδοποιεί ότι τα σχόλια που γίνονται σε βάρος του κατηγορουμένου ενδέχεται να μην επιτρέψουν να γίνει δίκαιη δίκη.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αναφέρει το ΑΜΠΕ, όλοι είναι αθώοι, έως ότου αποδειχτεί δικαστικά η ενοχή τους και δεν επιτρέπεται να γίνονται χαρακτηρισμοί σε βάρος τους έως την καταδίκη τους, αν φυσικά αυτή προκύψει.

Η αστυνομία ζήτησε από το Facebook να αφαιρέσει μια σελίδα που δημιουργήθηκε για να εντοπιστεί η Jill Meagher και η οποία μέσα σε λίγες μέρες συγκέντρωσε 120.000 likes. Εξάλλου, μέσω του Facebook έγινε άμεση κινητοποίηση χθες με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες να συγκεντρωθούν πάνω από 30.000 άτομα σε πορεία στο προάστιο του Μπράνσγουικ για να τιμήσουν την μνήμη της 29χρονης.

Το Facebook, σύμφωνα με την αστυνομία, αρνείται να συμμορφωθεί και ορισμένοι σκέπτονται να του κηρύξουν «μποϊκοτάζ» για να ένα δεκαπενθήμερο, προκειμένου να το υποχρεώσουν να αφαιρέσει τη συγκεκριμένη σελίδα για την Jill Meagher, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η αντικειμενική και δίκαιη δίκη του φερόμενου ως δολοφόνου της.

Την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη από την αστυνομία ο 41χρονος Άντριαν Μπάλεϊ, από το Κόμπουργκ, εναντίον του οποίου η αστυνομία απήγγειλε διάφορες κατηγορίες όπως της, απαγωγής, του βιασμού και της δολοφονίας της 29χρονης Meagher, η οποία έμενε στην περιοχή και εργάζονταν στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ABC.

Ο δράστης φέρεται να απήγαγε τη νεαρή κοπέλα τα ξημερώματα της προπερασμένης Παρασκευή στο Sydney Rd., όταν η τελευταία επέστρεφε σπίτι της από ένα μπαρ της περιοχής για να γιορτάσει τα γενέθλια μιας συναδέλφου της.

Όταν έγινε γνωστή η σύλληψη του δράστη, ο πρωθυπουργός της Βικτόριας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει τρία εκατομμύρια δολάρια για να τοποθετηθούν περισσότερες κάμερες κλειστού κυκλώματος (γνωστές ως CCTV) σε διάφορες περιοχές και δρόμους της Μελβούρνης που, από καιρό σε καιρό, λαμβάνουν χώρα βίαια επεισόδια.

Οι επιπλέον κάμερες θα τοποθετηθούν τους προσεχείς 12 μήνες, κυρίως, σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα, μπυραρίες, καταστήματα και περιοχές όπου συχνάζουν τα βράδια πολλά άτομα.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρωθυπουργός, Τεντ Μπέιλιου, δήλωσε ότι έδωσε ήδη εντολή να γίνει έλεγχος στο υπάρχον σύστημα καμερών CCTV, ενώ, παράλληλα, ζήτησε να τοποθετηθούν περισσότερες κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

«Τις τελευταίες μέρες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «γίναμε όλοι μάρτυρες του πόσο χρήσιμες είναι οι κάμερες αυτές για τη σύλληψη των ατόμων που παραβαίνουν το νόμο».[newsbeast]