20121021

Ο άνθρωπος χωρίς πρόσωπο μπορεί και πάλι να κυκλοφορήσει έξω!

Επτά μήνες έπειτα από τη μεταμόσχευση προσώπου στην οποία.. 
υποβλήθηκε, ο 37χρονος Ρίτσαρντ Λι Νόρρις μπορεί και πάλι να κυκλοφορήσει  άνετα μπροστά στον κόσμο

Ο Νόρρις, από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, επί 15 χρόνια ζούσε «σαν ερημίτης, κρύβοντας το πρόσωπο μου με μια χειρουργική μάσκα και βγαίνοντας να κάνω τα ψώνια μου το βράδυ, όταν κυκλοφορούσαν λιγότεροι άνθρωποι», όπως είχε δηλώσει.

Ο Νόρρις τραυματίστηκε σε ένα ατύχημα με όπλο πριν από 15 χρόνια με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα χείλη, η μύτη και τα δόντια του, ενώ περιορίστηκαν πολύ και οι κινήσεις του στόματός του. Ευτυχώς όμως επιλέχθηκε ανάμεσα σε πέντε υποψηφίους για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση προσώπου και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

«Οι 36 ώρες που διήρκησε η επέμβαση την καθιστούν την πιο δύσκολη προσπάθεια στην ιστορία, καθώς χρειάστηκε να του μεταμοσχευτούν δόντια, άνω και κάτω γνάθος, ένα μέρος της γλώσσας και το μέρος του προσώπου από το τριχωτό της κεφαλής ως τη βάση του λαιμού», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που ανέλαβε το περιστατικό, χειρουργό Eduardo Rodriguez. "Επειδή περιλαμβάνονται τόσοι πολλοί ιστοί του προσώπου, οι τομές είναι πιο πίσω και λιγότερο ορατές», προσθέτει.
Ο Νόρρις τώρα αισθάνεται άνετα με την εμφάνιση του και πιο ήσυχος με την υγεία του. Η κινητικότητα στο δεξιό μέρος του προσώπου του έχει αποκατασταθεί κατά 80%, ενώ το αριστερό αντίστοιχα κατά 40%, σύμφωνα με τους γιατρούς. Πλέον έχουν επανέλθει η όσφρηση κα η γεύση του και μπορεί να τρέφεται κανονικά. «Ακολουθώ φυσική θεραπεία και λογοθεραπεία, και κάθε μέρα που περνάει θα βελτιώνομαι όλο και περισσότερο», τονίζει ο ίδιος.[newsbomb.gr]