20121005

Υπάρχει τρόπος να καθυστερήσεις τη περίοδο ; Αν ναι, πόσο ασφαλές είναι κάτι τέτοιο ;


Όσο μεγάλο πλεονέκτημα είναι να είσαι γυναίκα άλλο τόσο υπάρχουν στιγμές που θέλεις να απαρνηθείς τη γυναικεία σου φύση, όπως για παράδειγμα κάθε 28-30 μέρες όταν πλησιάζει η περίοδός σου.
Οι λόγοι είναι πολλοί και γνωστοί σε όλες μας: πόνοι στην κοιλιά ή τη μέση, πρήξιμο στο στήθος, πονοκέφαλος, αδυναμία και ατονία, νεύρα και πεσμένη ψυχολογία και επιπλέον ένας σύντροφος που γκρινιάζει για όλα αυτά (για να μην προσθέσω την αποχή από το σεξ). 

Ένας λόγος παραπάνω, φυσικά, που μας προβληματίζει  είναι όταν οι μέρες αυτές συμπίπτουν με τη μία και μοναδική εβδομάδα άδεια που κατάφερες με το ζόρι να πάρεις από τη δουλειά σου για να πας διακοπές και να χαλαρώσεις, να κάνεις τα μπάνια σου σε ειδυλλιακές παραλίες που τόσο ανυπομονείς να απολαύσεις με το έτερον ήμισυ ή την παρέα σου. Κάτι τέτοιες, λοιπόν, στιγμές πραγματικά πιστεύω όλες μας έχουμε ζηλέψει την αντρική φύση και έχουμε ευχηθεί να γινόταν κάτι μαγικό για να αποφύγουμε ή έστω να καθυστερήσουμε τις δύσκολες αυτές μέρες του μήνα.

Κάποιες γυναίκες υποστηρίζουν εμπειρικά πως έχουν δει αποτελέσματα στην προσπάθειά τους να καθυστερήσουν την έμμηνο ρύση  με φυσικό τρόπο και χωρίς σκευάσματα, όπως  με γιατροσόφια που έμαθαν από μαμάδες και γιαγιάδες και χρησιμοποιώντας διαφόρων ειδών μαντζούνια. Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί πολλά όσον αφορά στους φυσικούς τρόπους για την καθυστέρηση ή ταχύτερη έλευση της περιόδου, χωρίς όμως να ξέρουμε πως έχουν πράγματι αποτέλεσμα και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί κάτι τέτοιο χωρίς να έχει εμπειρία προσωπική. 

Πιθανολογείται για παράδειγμα πως τα «ψυχρά» τρόφιμα όπου ανήκουν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν την ικανότητα να καθυστερούν την περίοδο ενώ  το ίδιο φημολογείται και για το χυμό λεμονιού. Αντίθετα, πιστεύεται πως βότανα και μπαχαρικά , όπως ο μαϊντανός και η κανέλλα,  προκαλούν γρηγορότερα την εμμηνόρροια. Το ίδιο λέγεται και για όλες τις «θερμές» τροφές όπως η παπάγια, το τζίνσενγκ και όλα τα καυτερά και λιπαρά τρόφιμα. Όλα αυτά βέβαια δεν συνοδεύονται από ιατρικές ενδείξεις ή αποδείξεις αλλά βασίζονται μόνο σε εμπειρικά αποτελέσματα.

Αν θέλεις να έχεις σίγουρα αποτελέσματα ο μόνος τρόπος είναι η λήψη κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος, όπως αντισυλληπτικά χάπια ή κάποιο προϊόν με προγεστερόνη (ορμόνη) αφού όμως το έχει συνταγογραφήσει κάποιος γιατρός που θα συμβουλευτείς. Καταρχάς είναι καλό όλες μας να γνωρίζουμε τη διαδικασία του κύκλου μας πριν προχωρήσουμε σε κάποια παρέμβαση και στη συνέχεια να ενημερωθούμε για το πώς μπορεί – αν μπορεί, να καθυστερήσει η περίοδός μας. 

Ο μόνος αλάνθαστος τρόπος για μια τέτοια καθυστέρηση είναι να διατηρηθούν τα επίπεδα των ορμονών και πιο συγκεκριμένα της προγεστερόνης σε υψηλά επίπεδα. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια ενός κανονικού κύκλου η αιμορραγία ξεκινά όταν τα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης αρχίζουν να υποχωρούν, οπότε η καθυστέρηση θα έρθει μόνο όταν καταφέρεις να τα διατηρήσεις σε υψηλά επίπεδα. Όπως και να’ χει σε καμία περίπτωση δεν είναι προτεινόμενο να κάνεις μόνη σου τέτοιες παρεμβάσεις καθώς τόσο η λήψη αντισυλληπτικών όσο και ορμονών πιθανότατα να έχει αρνητικές παρενέργειες στον οργανισμό σου και να μπερδέψει-ταράξει τον κύκλο σου. 

Προσπαθώντας να ελέγξεις την περίοδό σου είναι πολύ πιθανό να αποπροσανατολίσεις το ρολόι του οργανισμού κάτι που δεν το θέλεις, γι΄ αυτό σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να συμβουλευτείς το γιατρό σου και να τα συζητήσεις μαζί του, να σου εξηγήσει τις πιθανές παρενέργειες και αν πια κριθεί απαραίτητο μόνο για ιατρικούς λόγους να σου συνταγογραφήσει κάποιο σκεύασμα.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξουν και αστάθμητοι παράγοντες -όπως  το άγχος και η ψυχολογία- και να φέρουν τα πάνω κάτω στον κύκλο μας. Εσύ καλά θα κάνεις  να μην παίζεις με την περίοδό σου χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος (ιατρικός) ακόμη κι αν καμιά φορά σου χαλάει εντελώς τα σχέδια και τις διακοπές. Υπάρχουν και άλλες λύσεις (όπως το ταμπόν για παράδειγμα) και σίγουρα δεν θα είναι οι μοναδικές διακοπές σου! Μια βδομάδα είναι, θα περάσει!!! [dynamikhgynaika.gr]