20120921

Πόσο θύμα είσαι στη σχέση σου;


Πολλές φορές εμείς οι γυναίκες είμαστε τα θύματα μέσα στη ίδια μας τη σχέση. Αυτή η κατάσταση μερικές φορές οφείλεται στην δική μας ανεκτικότητα, ενώ άλλες φορές οφείλεται και στον αυξημένο εγωισμό...
και την απολυταρχική συμπεριφορά του "καλού" μας. Δεν είναι λίγες βέβαια και οι περιπτώσεις γυναικών που μπορούμε ακόμα και να θεωρήσουμε ότι αρέσκονται στο να είναι τα θύματα μέσα σε μια σχέση. Καμιά φορά, ο ρόλος του θύματος είναι πιο εύκολος δεδομένου ότι η γυναίκα αποποιείται από όλες τις ευθύνες μιας και θεωρεί υπεύθυνο μόνο τον θύτη. Αυτό στον έξω κόσμο ίσως να έχει μια λογική, ωστόσο μέσα σε μια σχέση τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μέσα σε μια σχέση, μπορεί βέβαια την μεγαλύτερη ευθύνη να την έχει ο θύτης, ωστόσο και το θύμα θα πρέπει να λάβει τα μέτρα του έτσι ώστε να σταματήσει να είναι το θύμα.

πόσο θύμα είσαι στη σχέση σου

Τα παλαιότερα χρόνια, οι γυναίκες δεν μπορούσαν ούτε καν να εκφέρουν την άποψή τους μέσα στην οικογένεια δεδομένου ότι ο ρόλος της γυναίκας ήταν ξεκάθαρα αυτός της νοικοκυράς που συμφωνεί με ότι λέει ο σύζυγός της και τον ακούει χωρίς να διαφωνεί ποτέ μαζί του. Ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Σήμερα η γυναίκα έχει και άποψη αλλά και τρόπους έτσι ώστε να ακουστεί η άποψή της σε περίπτωση που η άποψή της περιφρονείται. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ζούμε στην εποχή της επανάστασης της γυναίκας από τις ανδροκρατούμενες κοινωνίες. Αυτό έως ένα βαθμό ισχύει, ωστόσο σε πολλές γυναίκες έχει επικρατήσει αυτή η ψυχολογία του θύματος και όπως φαίνεται, είναι αρκετά δύσκολο να απαλλαγούν από αυτή τη λογική. Έτσι... υπάρχουν γυναίκες που μέσα στην ψυχολογία τους θέλουν οπωσδήποτε να είναι τα θύματα μέσα σε μια σχέση, ακόμα και αν ο καλός τους δεν έχει καμία πρόθεση να είναι ο θύτης. Κατά κάποιο τρόπο, πολλές γυναίκες αρέσκονται στο να γίνονται χαλί να τις πατήσει ο καλός τους.
Η απάντηση στην ερώτηση "πόσο θύμα είσαι μέσα στη σχέση σου", σχετίζεται άμεσα με τις παρακάτω καταστάσεις. Αν ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου τι πραγματικά συμβαίνει σε σένα, τότε θα μπορέσεις να απαντήσεις στο ερώτημα του πόσο θύμα είσαι μέσα στη σχέση σου.

πόσο θύμα είσαι στη σχέση σου

Πόσο συχνά αισθάνεσαι ταπεινωμένη;
Κανονικά καμία γυναίκα και για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να αισθάνεται ταπεινωμένη μέσα σε μία σχέση. Όταν συμβαίνει αυτό και ιδιαίτερα δε όταν συμβαίνει συχνά και με μεγάλη ένταση, αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα γενικά περιφρονείται μέσα στη σχέση της. Αυτό είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο άντρας θεωρεί δεδομένη τη γυναίκα και για αυτό συχνά η γυναίκα μετατρέπεται στο θύμα της υπόθεσης ακόμα και αν ο άντρας δεν έχει πρόθεση να γίνει ο θύτης. (Στην ουσία όμως γίνεται). Η γυναίκα σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να υψώσει το ανάστημά της και να δείξει ξεκάθαρα ποιες συμπεριφορές ανέχεται και ποιες όχι. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση της  (εφόσον "ο καλός της" έχει μη ανεκτές συμπεριφορές προς αυτήν), έτσι ώστε μόνο δεδομένη να μην μπορεί να θεωρηθεί. Πολλές φορές οι άνθρωποι εκτιμούν κάτι μόνο όταν το χάσουν ή κινδυνέψουν να το χάσουν.

πόσο θύμα είσαι στη σχέση σου

Πόσο σοβαρά λαμβάνεται η άποψή σου;
Σε μια σχέση πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες. Από πολύ μικρές έως και μεγαλύτερες. Αυτό που έχει σημασία είναι πόσο σοβαρά λαμβάνει ο καθένας την γνώμη του άλλου. Αν αισθάνεσαι ότι η γνώμη σου δεν λαμβάνεται και τόσο σοβαρά, τότε αυτό δείχνει ότι είναι αρκετά πιθανόν να είσαι το θύμα μέσα στη σχέση σου. Κανονικά, αν ένας άνθρωπος έχει εντελώς αντίθετη άποψη με σένα σε ένα θέμα, οφείλει να σεβαστεί και να λάβει σοβαρά υπόψη του την άλλη άποψη. Πόσο μάλλον αν ο άνθρωπος αυτός είναι το ταίρι σου.

πόσο θύμα είσαι στη σχέση σου

Πόσο μοιράζεστε τις δουλειές;
Αυτό αφορά κυρίως ζευγάρια που είναι παντρεμένα ή ζευγάρια που μένουν στο ίδιο σπίτι. Υπάρχουν ορισμένοι άντρες που για κάποιο λόγο (έτσι έχουν μάθει από το σπίτι τους) είναι ανατολίτες, δηλαδή δεν ανακατεύονται καθόλου με τις δουλειές του σπιτιού, (οικιακά). Αν συμβαίνει αυτό και σε σένα τότε μάλλον μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είσαι λιγάκι κορόιδο ή θύμα στη σχέση σου. Ειδικά δε στην περίπτωση που και ο άντρας και η γυναίκα δουλεύουν. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να τον στρώσεις στις δουλειές του σπιτιού μέχρι να καταλάβει καλά ότι και αυτός οφείλει να βοηθάει. Το φορτίο με τις δουλειές του σπιτιού θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο ανθρώπους και όχι μόνο σε έναν.

πόσο θύμα είσαι στη σχέση σου

Κακομεταχείριση
Η περίπτωση της κακομεταχείρισης είναι η χειρότερη από όλες. Σε τέτοιες περιπτώσεις η γυναίκα αναγκάζεται να ανεχτεί πολύ σοβαρές αρνητικές καταστάσεις και συμπεριφορές προς σ' αυτήν. Όταν η γυναίκα ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές, τότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι το θύμα μέσα στη σχέση της. Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως είναι καλύτερα η γυναίκα να σκεφτεί σοβαρά να κάνει μια καινούρια αρχή δεδομένου ότι τέτοιοι άνθρωποι πολύ σπάνια αλλάζουν.

πόσο θύμα είσαι στη σχέση σου
Θυσίες με ανταπόκριση
Αν οι θυσίες που κάνεις δεν έχουν ανταπόκριση, τότε μάλλον είσαι το θύμα μέσα στη σχέση σου. Σε μια σχέση και οι δύο θα πρέπει να κάνουν θυσίες και μάλιστα ο κάθε ένας θα πρέπει να εκτιμάει τις θυσίες που έχει κάνει ο άλλος. Αν αισθάνεσαι ότι οι θυσίες που κάνεις δεν πιάνουν τόπο ούτε έχουν ανταπόκριση, τότε μάλλον είσαι το θύμα μέσα στη σχέση σου.