20120926

Οι ευνούχοι ζουν αρκετά περισσότερα χρόνια από τους φυσιολογικούς άνδρες

Έως και 20 χρόνια περισσότερα ζουν οι ευνουχισμένοι άνδρες σε σχέση με όσους διατηρούν τα γεννητικά τους όργανα.
Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε μία νέα ασυνήθιστη κορεατική έρευνα, η οποία ανέτρεξε στα ιστορικά αρχεία της χώρας τους και βρήκε ότι οι ευνούχοι που ζούσαν στην Κορέα πριν από αιώνες, είχαν σημαντικά μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τους υπόλοιπους άνδρες.

Οι Κορεάτες επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ανδρικές ορμόνες ευθύνονται κυρίως για τη συντόμευση της ζωής ενός κανονικού άνδρα – γι’ αυτό πιθανώς στις σημερινές ανεπτυγμένες χώρες οι γυναίκες ζουν πέντε χρόνια περισσότερα από τους άνδρες κατά μέσο όρο.

Η τεστοστερόνη φαίνεται πως καταστέλλει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Στα ζώα έχει διαπιστωθεί ότι ο ευνουχισμός ή το μπλοκάρισμα της τεστοστερόνης τείνει να παρατείνει τη ζωή, αλλά μέχρι τώρα υπήρχε αβεβαιότητα κατά πόσο συμβαίνει κάτι ανάλογο και στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές μελέτησαν προσεκτικά τα γενεαλογικά αρχεία των ευγενών της αυτοκρατορικής αυλής της κορεατικής δυναστείας Τσοσάν (1392-1910).

Τα ευνουχισμένα αγόρια είτε έχαναν τα αναπαραγωγικά όργανά τους από ατύχημα (π.χ. δάγκωμα σκύλου), είτε σκοπίμως προκειμένου να εξασφαλίσουν εύκολη πρόσβαση στο παλάτι – μια πρακτική που ίσχυε έως το 1894. Οι ευνούχοι στην Κορέα επιτρεπόταν να παντρεύονται και να έχουν οικογένεια με υιοθετημένα παιδιά. Οι ευνούχοι και τα αρσενικά μέλη της κορεατικής βασιλικής οικογένειας ήταν οι μόνοι άνδρες που επιτρεπόταν να μένουν το βράδυ στο παλάτι.

Μεταξύ των 81 ευνούχων που μελετήθηκαν, η μέση διάρκεια ζωής ήταν τα 70 χρόνια, κατά 14,4 έως 19,1 χρόνια περισσότερα από τους άλλους (μη ευνούχους άνδρες), που ζούσαν 50,9 έως 55,6 έτη. Τρεις ευνούχοι πέρασαν τα 100 χρόνια, κάτι ασυνήθιστο ακόμα και σε μια σύγχρονη ανεπτυγμένη χώρα. Το ποσοστό των ευνούχων που έφτασαν τα 100 είναι τουλάχιστον 130 φορές μεγαλύτερο από αυτό στις σημερινές πλούσιες χώρες (π.χ. ένας στους 3.500 κατοίκους στην Ιαπωνία και ένας στους 4.400 στις ΗΠΑ).

Κατά τους Κορεάτες ερευνητές, αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί από τα διάφορα οφέλη που παρείχε η ζωή στο παλάτι, καθώς οι περισσότεροι ευνούχοι περνούσαν μακριά από την αυτοκρατορική αυλή τόσο χρόνο, όσο και μέσα σε αυτήν. Μάλιστα, οι ίδιοι οι βασιλιάδες και τα αρσενικά μέλη της βασιλικής οικογένειας ζούσαν λιγότερο από όλους στο παλάτι, κατά μέσο όρο γύρω στα 45 έως 47 χρόνια. [tsantiri.gr]