20140214

Πόσοι γνωρίζουν οτι σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών;

Κάθε χρόνο γεννιούνται στη χώρα μας περίπου 1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, ενώ εκτιμάται ότι 40.000 έως 50.000 έφηβοι και ενήλικοι εμφανίζουν ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν...

με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών που είναι στις 14 Φεβρουαρίου, ότι η σωστή ενημέρωση και συστηματική παρακολούθηση μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και πρόγνωσης των ασθενών.


Τα περισσότερα περιστατικά συγγενών καρδιοπαθειών αντιμετωπίζονται στην βρεφική και παιδική ηλικία με πολύ καλά αποτελέσματα. Δυστυχώς όμως, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών πιστεύει ότι εφόσον έκανε θεραπεία στην παιδική ηλικία (χειρουργική ή συντηρητική), δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεί.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά σε ειδικά οργανωμένα κέντρα, σημειώνοντας ότι η παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των επιπλοκών που μπορεί να εμφανίσουν κάποια στιγμή, αλλά και για καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερη επιβίωση.

Σημειώνεται πως η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2011, το Μητρώο καταγραφής Ενηλίκων Ασθενών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, με απώτερο στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας σε αυτούς τους ασθενείς. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2013, είχαν εγγραφεί περισσότεροι από 600 ασθενείς από 17 εξειδικευμένα κέντρα Συγγενών Καρδιοπαθειών όλης της χώρας.