20140130

Τι σημαίνει για τον άνδρα η γυναικεία προσποίηση οργασμού;


Προσποίηση οργασμού: Αθώα, ή ένοχη;
Το 60% περίπου των γυναικών εκτιμάται πως έχει τουλάχιστον μία φορά προσποιηθεί οργασμό.
Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι πρακτική αυτή επιλέγεται κυρίως για να προστατέψει τα αισθήματα του σεξουαλικού συντρόφου και κατ’ επέκταση τη σχέση, φαίνεται ότι υπάρχουν παραπάνω από ένας λόγοι που οι γυναίκες κυρίως, αλλά και κάποιοι άνδρες, προσποιούνται οργασμό.  Κάποιες φορές για παράδειγμα, η προσποίηση λαμβάνει χώρα όταν ο σύντροφος δεν μπορεί να βρει τα κατάλληλα σημεία τριβής, άλλες επιλέγεται ως λύση από πολύ κουρασμένους  συντρόφους που απλά επιθυμούν το τερματισμό της σεξουαλικής πράξης. Κάποιες φορές μάλιστα, μπορεί κάποια προβλήματα σχετικά  με την εικόνα του σώματος να αναστέλλουν την οργασμική λειτουργία και το άτομο να νιώθει ότι πρέπει να προσποιηθεί. Όποιος κι αν είναι ο λόγος όμως, υπάρχουν τα άτομα που επιμένουν ότι η προσποίηση του οργασμού έχει θετική επίδραση, τόσο στην αυτοεκτίμηση του συντρόφου, όσο και στην ενδυνάμωση της σχέσης.
Πόσο ευεργετική όμως μπορεί να είναι για τη σχέση δύο ατόμων η ανειλικρίνεια του ενός αναφορικά με τη σεξουαλική του απόλαυση; Οι ειδικοί άλλωστε, συστήνουν στα άτομα να κουβεντιάζουν με τους συντρόφους τους σχετικά με το τι τους ικανοποιεί, τι δεν τους ικανοποιεί και τι πιστεύουν ότι θα τους ικανοποιούσε. Διαφορετικά το μόνο που μπορεί να καταφέρουν όσοι προσποιούνται σιωπηλά μια ανύπαρκτη σεξουαλική ευχαρίστηση, είναι να χάνουν μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής, η οποία μάλιστα είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση του στρες.
Παράλληλα, κάποιοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η προσποίηση οργασμού συνιστά ανειλικρίνεια και ενέχει ένα βαθμό προδοσίας. Προτείνουν λοιπόν μια φρέσκια αρχή με τον ήδη υπάρχον σύντροφο, όπου θα μπορέσουν να διερευνήσουν μαζί τι είναι διεγερτικό και τι προσφέρει ικανοποίηση. Με έναν νέο σύντροφο είναι πολύ σημαντική η επικοινωνία σχετικά με τη σεξουαλική πράξη. Εάν το άτομο ξεκινήσει να ρωτάει το σύντροφο τι του αρέσει περισσότερο και τι θα ήθελε να δοκιμάσουν, θέτει το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε αργότερα να μπορέσει με μεγαλύτερη ευκολία να μιλήσει και να διεκδικήσει αυτό που αρέσει στον ίδιο.
Ταυτόχρονα, τονίζεται πως είναι πολύ πιθανό να έχει κανείς μια υπέροχη σεξουαλική εμπειρία στην οποία δεν υπήρχε κορύφωση της σεξουαλικής απόλαυσης. Η έλλειψη οργασμού όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση έλλειψη απόλαυσης. Δίνεται μάλιστα ευκαιρία στους δύο συντρόφους να μιλήσουν για αυτά που απόλαυσαν ιδιαίτερα μέσα στη σεξουαλική πράξη, καθώς και γι αυτά που θα μπορούσαν να τους ικανοποιήσουν.
Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι πως για να έχει ένα άτομο, και ιδιαίτερα μια γυναίκα, οργασμό, είναι απαραίτητο να είναι ο κύριος του σώματος της. Χρειάζεται δηλαδή να γνωρίζει το σώμα της, να αποκωδικοποιεί τις επιθυμίες και τις ανάγκες του και να είναι σε θέση να δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε να τις ικανοποιήσει. Η γνώση του τρόπου λειτουργίας του σώματος άλλωστε, είναι ιδιαίτερα σημαντική και για το σύντροφο. Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά μια γυναίκα είναι ότι δεν οφείλει στο σύντροφο της τη σεξουαλικότητα της, όπως και  αυτός δεν της οφείλει έναν οργασμό. Όταν όμως κάτι από την παραπάνω ανταλλαγή λάβει χώρα, χωρίς τη διάσταση του χρέους, αλλά με αυτή της επιθυμίας, η σεξουαλική εμπειρία μπορεί να είναι πράγματι υπέροχη.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Παναγιώτης  Δαλαμαρίνης, Βιολόγος,  επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου  Αθηνών.