20140115

Ολάντ: Την άφησε έγκυο αλλά την… διόρισε

Η φημολογούμενη εγκυμοσύνη της «κρυφής αγάπης» του Γάλλου προέδρου, Ζουλί Γκαγέ, η αποκάλυψη περί  διορισμού της ερωμένηςτου Φρανσουά Ολάντ στο... διοικητικό συμβούλιο του πολιτιστικού προγράμματος «Villa Medicis», ο επικείμενος χωρισμός του προεδρικού ζεύγους -σύμφωνα... με γαλλικό δημοσίευμα- αλλά και το γεγονός ότι η Βαλερί Τριερβελέρ περνάει ολομόναχη στο κρεβάτι του πόνου τον ερωτικό Γολγοθά και την προδοσία αφού δεν την έχει επισκεφθεί ούτε μία φορά ο ένοικος των Ηλυσίων, συνθέτουν το παζλ του «Closergate», του ερωτικού σκανδάλου που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γαλλία.


Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου ενώπιον 600 δημοσιογράφων και εκατομμυρίων τηλεθεατών ήταν μία επικίνδυνη αποστολή για τον Ολάντ, ο οποίος -στα 165 λεπτά που διήρκεσε- κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια για να μην πέσει στην παγίδα των δημοσιογράφων που ζητούσαν εξηγήσεις για την ανάρμοστη σχέση του με την Γαλλίδα ηθοποιό, Ζουλί Γκαγέ.
Ο ίδιος προσπάθησε να κερδίσει χρόνο για τον εαυτό του επισημαίνοντας ότι μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου, που έχει προγραμμαστιστεί το ταξίδι του στις ΗΠΑ, θα έχει ενημερώσει τους Γάλλους πολίτες για το ποια είναι επιτέλους η «πρώτη κυρία» της Γαλλίας.
Πάντως, ο ένοικος των Ηλυσίων φάνηκε να σάστισε όταν άκουσε την πρώτη ερώτηση από τα χείλη δημοσιογράφου που αφορούσε -τι άλλο- την επίσημη πρώτη κυρία της Γαλλίας.
«Η Βαλερί Τριερβελέρ παραμένει η πρώτη κυρία της Γαλλίας;», ρώτησε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Le Figaro» και πρόεδρος της ένωσης διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο προεδρικό μέγαρο, Αλέν Μπαρλιέ.

Το γεγονός ότι ο Ολάντ έμεινε ακίνητος και χωρίς να βγάλει μιλιά για μερικά δευτερόλεπτα, σχολιάστηκε από τουυς Γάλλους αναλυτές ως εξής:
1.  Ο Γάλλος πρόεδρος αισθανόταν άβολα καθώς έκανε συνεχώς χειρονομίες για να πείσει τους Γάλλους για τα όσα έλεγε.
2. Ότι η ερώτηση ήταν «στημένη». Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος για τις ερωτήσεις που θα δεχόταν για τις δύο γυναίκες της ζωής του, την Βαλερί Τριερβελέρ και την Ζουλί Γκαγέ, για το λόγο αυτό έκανε πως σκεφτόταν την ερώτηση έστω και μερικά δευτερόλεπτα. Δεν κατάφερε όμως να κρύψει την αμηχανία του αλλά και τον άγχος του για την απόδοσή του καθ΄όλη την διάρκεια της συνέντευξης.
  
Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος έπαιξε το χαρτί της ειλικρίνειας σε πολιτικό έδαφος, όπως σχολιάζουν οι ειδικοί που έσπευσαν να αποκωδικοποιήσουν την στάση του σώματός του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να πείσει τους δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει το «καθεστώς» της σχέσης του με την Γαλλίδα ηθοποιό.
 
Την ίδια ώρα, το «Le Reel», ανεξάρτητο μπλογκ επικαλούμενο δημοσιογραφικές πηγές του τηλεοπτικού καναλιού Μ6, με πηγές από το Μέγαρο των Ηλυσίων, αποκαλύπτει ότι η Γκαγέ περιμένει μωρό από τον Ολάντ το οποίο θα γεννηθεί τον Ιούνιο.
Ο δημοσιογράφος του Μ6 επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στον Γάλλο Πρόεδρο αναφέρει ότι η Γαλλίδα ηθοποιός διανύει τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της. Και σαν να μην έφτανε η πληροφορία αυτή, σήμερα ο γαλλικός τύπος αναφέρει ότι η κρυφή ερωμένη του Γάλλου προέδρου έχει ήδη διοριστεί από την υπουργό Πολιτισμού, Ορελί Φιλιπετί σε ένα πολύ καλό πόστο: Συγκεκριμένα, είναι διορισμένη στο Δ.Σ του πολιτιστικού κέντρου Villa Medicis.

Mετά τις τέσσερις συνολικά ερωτήσεις που δέχτηκε από τους δημοσιογράφους για το τι θα κάνει με τις γυναίκες της ζωής του και ποια επιτέλους είναι σήμερα η πρώτη κυρία της Γαλλίας, ο Ολάντ παρουσίασε  αναλυτικά το «σύμφωνο ευθύνης» που προτείνει στις επιχειρήσεις, με λιγότερους φόρους σε αντάλλαγμα για περισσότερες προσλήψεις, και τα σχέδιά του για περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 15 δισ. ευρώ φέτος και άλλα 50 δισ. έως το 2017. Αν και η χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν προγραμματισμένη να περιστραφεί γύρω από οικονομικά θέματα, οι δημοσιογράφοι εισέβαλαν απειλητικά στην… κλειδαρότρυπα του προεδρικού μεγάρου, επισημαίνει ο αγγλοσαξωνικός Τύπος θεωρώντας το σκάνδαλο «Closergate» και την κάλυψή του από τα γαλλικά ΜΜΕ  πολύ «γαλλικό».

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός Τύπος στις ιστοσελίδες του, ζητά από τους Γάλλους να βάλουν βαθμό στον Ολάντ πρόεδρο για την θεσινή του εμφάνιση: «Πώς τα πήγε ο Ολάντ στην συνέντευξη Τύπου;», και η απάντηση στις περισσότερες απ΄αυτές είναι: «Ούτε κρύο, ούτε ζέστη». Προσωρινά, ο κ. Ολάντ προσπάθησε να ξεφύγει από τη φουρτούνα που έχουν προκαλέσει τα ερωτικά του παραστρατήματα δηλώνοντας ότι μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου που θα μεταβεί στις ΗΠΑ, θα έχει ξεκαθαρίσει στους Γάλλους πολίτες τον δρόμο που θα ακολουθήσει η Βαλερί κι αυτόν που θα ακολουθήσει η Ζουλί Γκαγέ.

Κι ενώ ο εκπρόσωπος της Γαλλίδας ηθοποιού αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία περί εγκυμοσύνης της αλλά αρκέστηκε να δηλώσει: «Σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή της Γαλλίδας ηθοποιού», η Βαλερί αντιμετωπίζει με φάρμακα τον νευρικό κλονισμό που υπέστη μετά τις απόκαλύψεις για την κρυφή σχέση του Γάλλου προέδρου. Οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν μάλιστα, ότι η Γαλλίδα δημοσιογράφος του «Paris Match» είναι γενικά ένα άτομο με εύθραυστο ψυχικό κόσμο. Για τον επιστήθιο φίλο της Βαλερί, Ολιβιέ Φαλορνί, η Βαλερί ζει στιγμές πόνου και υποφέρει αναμένοντας εξηγήσεις από τον σύντροφό της. 
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό- οκονομικό σκέλος της συνέντευξης, τα γαλλικά ΜΜΕ σχολιάζουν την «διπλή» ιδεολογική ζωή ο Ολάντ, ο οποίος χαράσσει τώρα την γραμμή των Σοσιαλδημοκρατών κάνοντας μία μεταρρυθμιστική στροφή στην ατζέντα του. Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών, η θέση του ότι η Γαλλία πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη αλλά και η ενιαία φορολογία των επιχειρήσεων σε Γαλλία και Γερμανία υποδηλώνουν μία στροφή του Γάλλου προέδρου από το στρατόπεδο της Αριστεράς σε αυτό των Σοσιαλδημοκρατών. Για την εφημερίδα Le Monde, με τα μέτρα που ανακοίνωσε για την τόνωση της γαλλικής οικονομίας  ο Ολάντ κάνει την… επανάσταση του.

Για τις περισσότερες γαλλικές εφημερίδες, ο Ολάντ έχει όχι μόνο διπλή ερωτική ζωή αλλά και ιδεολογική…
Πηγή: protothema.gr