20121218

Οι ηρωίδες της σφαγής του Κονέκτικατ

Οι δασκάλες που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν τα παιδιά


Το τραγικό σχολείο Sandy Hook και όσα αποτρόπαια εκτυλίχθηκαν εκεί είναι πλέον λίγο-πολύ γνωστά.

Η φρίκη εισέβαλε και βύθισε μια ολόκληρη κοινωνία στο πένθος, με τον υπόλοιπο κόσμο να παρακολουθεί εμβρόντητος τα τεκταινόμενα.

Κι όμως, μέσα στον τρόμο και τον σπαραγμό υπάρχουν οι ιστορίες 6 γυναικών που έκαναν τα πάντα για να σώσουν τους μαθητές τους, αψηφώντας τον κίνδυνο ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.

Αυτές είναι οι ηρωίδες της σφαγής, οι δασκάλες που έπαιξαν τη ζωή τους κορόνα-γράμματα για να κάνουν τη διαφορά στις ζωές των παιδιών: μια διαφορά ικανή να τα κρατήσει στη ζωή.

Δυστυχώς, πάνω στην προσπάθεια, οι τρεις από τις γυναίκες αυτές θα εκτελούνταν από τον ένοπλο, όχι βέβαια προτού προλάβουν να προστατέψουν τους μαθητές τους...

Victoria Soto - 27 ετών

Το παιδικό όνειρο της Victoria ήταν να γίνει δασκάλα. Οι τελευταίες στιγμές της σημαδεύτηκαν από την προσπάθειά της να κρύψει τους μαθητές της στην ντουλάπα της αίθουσας, όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί. Κι όταν ο ένοπλος εισέβαλε στην τάξη της, η Victoria λειτούργησε ως ανθρώπινη ασπίδα για να σώσει τους μαθητές από τις σφαίρες. 

Η Soto πήρε το πτυχίο της στην Ιστορία από το κρατικό πανεπιστήμιο του Ανατολικού Κονέκτικατ, με τη σφαγή να διακόπτει απρόοπτα τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Εκπαίδευση στο κρατικό πανεπιστήμιο του Νότιου Κονέκτικατ. Περνούσε τις μέρες της με την οικογένειά της και το μαύρο λαμπραντόρ της, τη Roxie, ενώ εργαζόταν στο σχολείο Sandy Hook για περισσότερα από πέντε χρόνια.

«Φέρνει γαλήνη στην οικογένειά της το γεγονός ότι η Vicki έκανε αυτό που αγαπούσε, να προστατεύει τα παιδιά, και στα μάτια μας είναι ηρωίδα», αναφέρει ο ξάδερφός της Jim Wiltsie, συνεχίζοντας: «έχασε τη ζωή της κάνοντας αυτό που λάτρευε. Δεν νομίζω ότι θα επέλεγε άλλο τρόπο. Ο σκοπός της ζωής της ήταν να γίνει δασκάλα και να πλάθει τα παιδικά μυαλά, και αυτό το πέτυχε, χάνοντας δυστυχώς τη ζωή της προστατεύοντας αυτά τα παιδιά»...

Kaitlin Roig - 29 ετών

Η Kaitlin Roig επιβίωσε από τα τραγικά γεγονότα του δημοτικού σχολείου Sandy Hook και χάρη στον ηρωισμό που επέδειξε, 15 παιδιά βγήκαν αλώβητα από τη σφαγή. Όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, η δασκάλα οδήγησε αστραπιαία τους 15 μαθητές της μέσα σε ένα μικρό μπάνιο και κλείδωσε την πόρτα, ασφαλίζοντάς τη επιπλέον με μια βιβλιοθήκη. 

«Ήξερα ότι έπρεπε να κρυφτούμε εκεί μέσα, έλεγα συνέχεια στα παιδιά ότι όλα θα πάνε καλά», δηλώνει η δασκάλα, που εργάζεται στο τραγικό σχολείο για περισσότερο από πέντε χρόνια. Η Roig αρνήθηκε μάλιστα να ξεκλειδώσει την πόρτα του μπάνιου ούτε και για την Αστυνομία, αφού δεν πίστεψε αρχικά ότι η τύχη τούς είχε χαμογελάσει...

Mary Sherlach - 56 ετών

Η ψυχολόγος του σχολείου Mary Sherlach εργαζόταν εκεί από το 1994 και ήθελε μόλις έναν χρόνο για να συνταξιοδοτηθεί. Όταν ξέσπασαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, το ένστικτό της την οδήγησε κατευθείαν πάνω στον κίνδυνο, που θα της στοίχιζε τελικά τη ζωή, όχι βέβαια προτού σώσει μερικά παιδιά.

Ήταν παντρεμένη εδώ και 31 χρόνια με τον σύζυγό της και είχε δύο κόρες, ηλικίας 25 και 28 ετών. Η Mary βγήκε να αντιμετωπίσει τον ένοπλο, στην απέλπιδα προσπάθειά της να προστατεύσει τα παιδιά που ήταν κοντά. «Αν υπάρχει ένα άτομο, με προσόντα και προσωπικότητα, που πρέπει να δουλεύει με παιδιά, αυτή ήταν η Mary», αναφέρει ο επιστάτης του σχολείου John Reed...

Maryrose Kristopik - 50 ετών

Οι πράξεις της Maryrose κατά τη διάρκεια των φρικιαστικών γεγονότων της Παρασκευής μόνο ως ακραία ηρωικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Χάρη στο θάρρος της, 20 παιδιά της χρωστούν τη ζωή τους. Όταν έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί, η δασκάλα μουσικής έκλεισε τους 20 μαθητές της στη σχολική ντουλάπα και ασφάλισε την πόρτα. 

«Έκλεισα τα παιδιά στην ντουλάπα και τους μιλούσα συνεχώς, για να κάνουν ησυχία», περιγράφει με δάκρυα στα μάτια η Maryrose, «τους έλεγα ότι τα αγαπώ, ότι υπάρχει ένας κακός άνθρωπος στο σχολείο. Δεν ήθελα να τους πω τίποτα περισσότερο». Κι όταν ο ένοπλος μπήκε στην τάξη, η Kristopik κράτησε την πόρτα της ντουλάπας με όλη της τη δύναμη, αναγκάζοντας τον ένοπλο να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

«Όλοι μας προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να βοηθήσουμε τα παιδιά», καταλήγει η Kristopik, «τώρα ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στο πώς θα βοηθήσουμε τις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους»...

Dawn Hochsprung - 47 ετών

Η διευθύντρια του μοιραίου σχολείου έχασε τη ζωή της προσπαθώντας να αφοπλίσει τον ένοπλο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κάνει το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά. Πίστευε ότι το σχολείο είναι μια κοινότητα, γι' αυτό και εισήγαγε καινοτομίες στον τρόπο λειτουργίας και τις δραστηριότητές του. Ήταν μια εκπαιδευτικός που νοιαζόταν για τα παιδιά και το λειτούργημα της εκπαίδευσης. 

Μητέρα και η ίδια, μόνο καλά είχαν να πουν οι μαθητές και οι γονείς τους για τη Hochsprung. «Άγγιζε τις καρδιές μας με τον επαγγελματισμό και την αγάπη για τους μαθητές της», δηλώνει ο Jeff Hamel, δημοτικός σύμβουλος του Κονέκτικατ...

Anne Marie Murphy - 52 ετών

Η δασκάλα ειδικής αγωγής Anne Marie Murphy ήταν «ένα φως στο σκοτάδι» στα αποτρόπαια γεγονότα του σχολείου, χάνοντας τη ζωή της στην προσπάθεια να φυγαδεύσει μια ομάδα παιδιών. Βρέθηκε νεκρή, λειτουργώντας ως ανθρώπινη ασπίδα μεταξύ σφαιρών και μαθητών.

«Σκοτώθηκε κάνοντας αυτό που αγαπούσε», δηλώνει η τραγική μητέρα της, Alice McGowan.

Μητέρα και η ίδια τεσσάρων παιδιών, ήταν το έκτο από 7 αδέλφια...