20121101

Κώστας Βουτσάς: «Ήρθε η ώρα να βγούμε στους δρόμους με τα καλάσνικοφ!»

Μια ζώη ολόκληρη πάνω στο σανίδι, να κάνει τον κόσμο να γελάει, να ονειρεύεται, να βουρκώνει με δάκρυα από αυτά που προσφέρουν ανακούφιση.
Το είδωλο των ασπρόμαυρων ελληνικών ταινιών, ο κωμικός που ξεχώριζε το σοβαρό από το γελοίο πάντα, ο θεατρίνος με τα 65 χρόνια στην ηθοποιία.

Δεν έχει τίποτα να αποδείξει πια παρά μόνο ναμιλάει από καρδιάς, με το αιώνιο κέφι ενός αιώνιου παιδιού και την επαναστατικότητα ενός εφήβου που ποτέ δεν μεγάλωσε.
Οι «κλέφτες πολιτικοί». «Η Ελλάδα που θυμίζει Χούντα της εποχής του 1967 – 1974». Τα «σταριλίκια». Η νιότη του που γιορτάζει τα 81 χρόνια της. Όλα αυτά που είναι ο Κώστας Βουτσάς. Δηλαδή μια τεράστια καρδιά από ζωή, ανθρωπιά και ηθοποιία…


Πρωταγωνιστείτε για τρίτη σεζόν στην παράσταση «ο παππούς έχει πίεση», στο θέατρο Ήβη σημειώνοντας μεγάλη, κατά γενική παραδοχή, επιτυχία. Έχει ανάγκη ο κόσμος από καλό θέατρο σήμερα;
«Ναι τα πάμε πάρα πολύ καλά. Το θέατρο είναι ένα καταφύγιο σε καιρούς κρίσης. Ο κόσμος έρχεται στο θέατρο για να ξεσκάσει, να χαρεί λίγο, να ακούσει κάτι διαφορετικό. Με τον Πέτρο Λαγούτη και τον Κώστα Αποστολάκη είμαστε οικογένεια πια. Στην παράστασή μας δεν υπάρχει «εγώ», μόνο «εμείς»».


Η Ελλάδα δίνει σήμερα τα εφόδια σε νέους καλλιτέχνες για μία καριέρα με διάρκεια και ποιότητα; Ποια είναι η άποψή σας για το «σταριλίκι» που πουλάνε πολλοί από τους νέους συναδέλφους σας;
«Είναι δύσκολο οι νέοι ηθοποιοί να κάνουν καριέρα στην Ελλάδα. Βγαίνουν πολύ καλοί ηθοποιοί αλλά στην Ελλάδα δε μπορούν να έχουν διάρκεια, πρέπει να αγωνιστούν πολύ για να το επιτύχουν αυτό. Ξεχωρίζουν βέβαια αρκετοί. Πρέπει τα νέα παιδιά να φεύγουν στο εξωτερικό. Τι να κάτσουν να κάνουν εδώ πέρα;… Δικαίωμα τους να πουλάνε σταριλίκι. Δεν τους κρίνω ούτε τους κατακρίνω. Είναι η δουλειά τέτοια που σε αναγκάζει να πουλάς και λίγο σταριλίκι. Βέβαια από την άλλη, αυτοί που πουλάνε την προσωπική τους ζωή είναι σαν το γιαούρτι, έχουν ημερομηνία λήξης».


Μέσα από δηλώσεις σας δείχνετε έντονα την αντιπάθειά σας στους κυβερνώντες και στο πολιτικό μας σύστημα συλλήβδην. Τι μερίδιο ευθύνης τους αναλογεί για τη σημερινή εικόνα της χώρας μας;
«Έχουμε μπλέξει με όλους τους δοσίλογους. Είμαι 81 ετών, έχω ζήσει στην Κατοχή, όσοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς μόλις τελείωσε ο πόλεμος έγιναν υπουργοί και διευθυντές. Μια τέτοια Χούντα που κυνηγάει δημοσιογράφους έχουμε και σήμερα. Δεν μιλάω για τους βυσματίες δημοσιογράφους αλλά για τους άλλους. Βλέπουμε τώρα πως πάνε φυλακή τον Βαξεβάνη επειδή δημοσίευσε τα ονόματα της λίστας.
Τον Κώστα Αρβανίτη πάλι τον έδιωξαν, επειδή μίλησε. Τα «Νέα» δημοσίευσαν τη λίστα με όλους τους τραγουδιστές που φοροδιαφεύγουν και δεν τους πείραξε κανείς. Κυνηγάνε τους δημοσιογράφους γιατί νιώθουν μεγάλη απειλή, επειδή τους βγάζουν τα πάντα στη φόρα.
Οι πολιτικοί μας έχουν εμμονή στην κλεψιά. Είναι κλέφτες, είναι αλήτες και με αυτά που κάνουν έχουμε γίνει ρεζίλι διεθνώς. Πρέπει να χυθεί αίμα για να αλλάξουν τα πράγματα, ήρθε η ώρα να βγούμε στους δρόμους με τα καλάσνικοφ και να στείλουμε και την Τρόικα και όλους από εκεί που ήρθαν».


- Πώς κρίνετε τα επεισόδια που έγιναν πρόσφατα στο θέατρο Χυτήριο με Χριστιανούς και εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής να διαδηλώνουν κατά της παράστασης, χαρακτηρίζοντάς το έργο «αντιχριστιανικό» «βέβηλο» και άλλους τέτοιους βαρείς χαρακτηρισμούς;
«Δε μπορεί ο θεατής να κόβει εισιτήριο και να μην τον αφήνουν να δει μια παράσταση κάτι Χρυσαυγίτες. Να βγουν στην πλατεία και να κάνουν όλοι αυτοί αντιχριστιανική διαδήλωση, όχι έξω από το θέατρο. Να μας φέρουν οι Χρυσαυγίτες τη λίστα της Λαγκάρντ, να μας πουν ποιοι πήραν μίζες για να φτιάξουν έργα, εκεί να τους παραδεχτούμε. Όχι να κάθονται να δέρνουν μαύρους μετανάστες. Να πάνε να δείρουν και μαύρους ποδοσφαιριστές, αν το πάμε έτσι. Τα κάνουν όλα αυτά για να κερδίσουν ψήφους».


- Πιστεύετε πως ορισμένοι συνάδελφοί σας ηθοποιοί και γενικότερα καλλιτέχνες αναμειγνύονται με τα κοινά με γνώμονα το κοινό καλό και την κοινωνική προσφορά ή το ατομικό τους συμφέρον;
«Ορισμένοι από τους καλλιτέχνες που κατεβαίνουν στην πολιτική, το κάνουν για να παίρνουν τον μισθό του βουλευτή και ορισμένοι επειδή αυτό πιστεύουν πως πρέπει να κάνουν. Μου έγινε πρόταση και μενα για την πολιτική και γύρισα την πλάτη μου και σηκώθηκα και έφυγα! «Θα κάνω εγώ αυτή τη δουλειά, είστε με τα καλά σας», τους είπα; Δεν θέλω και δεν ξέρω να κάνω κλοπές. Να βγω στη Βουλή να μιλήσω και από κάτω να μου λένε «έχω και κότερο Βουτσά, πάμε μια βόλτα» (γέλια) Εγώ θέλω τον κόσμο τον απλό να τον αγαπάω και να με αγαπάει».


Από την πολύχρονη ενασχόλησή σας με την υποκριτική θα λέγατε πως βγάλατε χρήματα; Σας πίκρανε ποτέ αυτή η δουλειά;
«Έχω βγάλει πολλά χρήματα στη ζωή μου αλλά ό, τι έβγαλα το άφησα στις γυναίκες μου. Είμαι 65 χρόνια στο θέατρο και θα συνεχίσω και άλλα 30. Τις πίκρες της δουλειάς τις έχω ξεχάσει. Καταξιώθηκα αμέσως, πάντα έλεγα πως «το συνάφι σε ανακαλύπτει, το κοινό σε αποκαλύπτει και η διάρκεια σε καθιερώνει». Ήμουν σεμνός όμως, ποτέ δεν ξετρελάθηκα με την αναγνωρισιμότητα, διαχειρίστηκα καλά την επιτυχία μου».


Είναι γνωστή η λατρεία σας στο γυναικείο φύλο. Υπήρξαν γυναίκες που να σας πλήγωσαν, να μην εκτίμησαν όσα τους προσφέρατε;
«Γιατί σας φαίνετε παράξενο το γεγονός ότι έχω τέτοια αγάπη στις γυναίκες; Αρσενικό είμαι γιατί να μην αγαπάω τις γυναίκες; Τι να μ΄ αρέσουν οι πάπιες; Έχω πάθος με τις γυναίκες. Βέβαια και με απέρριψαν και με απάτησαν. Με απάτησαν αυτές, τις απάτησα και εγώ. Για να πάει μια σύντροφός μου με έναν άλλον άνδρα σημαίνει ότι εγώ δεν την ικανοποιούσα, πάντα το θύμα φταίει».


Σας φοβίζει ο χρόνος με ό, τι αυτό συνεπάγεται; Ποιο είναι το μυστικό σας εκείνο που σας κάνει να δείχνετε πάντα σαν ένα μικρό παιδί;
«Το χω πει χίλιες φορές. Kάνω παρέα με νέους ανθρώπους, αν κάνω παρέα με ανθρώπους της δικής μου ηλικίας θα κάνουμε το X-factor της πίεσης. Ποτέ δεν δίνω συμβουλές, συζητάω μαζί τους, αφουγκράζομαι τους παλμούς της νέα εποχής. Δεν με φοβίζει καθόλου ο χρόνος, να μαστε υγιείς, μόνο αυτό θέλω. Η ζωή δεν χορταίνεται είναι η αλήθεια. Η ζωή είναι ένα φρούτο που σε γλυκαίνει διαρκώς. Δεν κάνω όνειρα, δεν βάζω στόχους. Αφήνω τη ζωή να έρχεται όπως αυτή θέλει και την ακολουθώ»!
[Φανή Πλατσατούρα για το newpost]