20120823

"ΑΝΤΙΟ ΚΟΣΜΕ..." Έφυγε ο άνθρωπος που δεν του επιτρεπόταν να πεθάνει


“Αντίο κόσμε, έφτασε η στιγμή. Το διασκέδασα ”.

Αυτό ήταν το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Βρετανού Tony Nicklinson, ο οποίος συγκλόνισε την κοινή γνώμη διεκδικώντας το δικαίωμα στην ευθανασία, καθώς δεν μπορούσε πια να ζει με ολική παράλυση σε όλο του το σώμα.
Τελικά, ο 58χρονος Βρετανός κατάφερε να δώσει τη λύση που εκείνος επιθυμούσε στο μαρτύριό του. Σταμάτησε τη λήψη τροφής και απεβίωσε το πρωί της Τετάρτης.
Ο Τόνι Νίκλινσον το 2005 έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο που τον άφησε παράλυτο από τον λαιμό και κάτω, ενώ  έπασχε επίσης από σύνδρομο εγκλεισμού.
Ο ίδιος από τότε μην αντέχοντας να είναι βάρος στους ανθρώπους που τον αγαπούσαν διεκδικούσε το δικαίωμα στην ευθανασία, δικαστικά, όμως η βρετανική δικαιοσύνη δεν ικανοποίησε το αίτημά του.
Ο ζωή του αφόρητη, καθώς πέραν του ότι δεν μπορούσε να κινηθεί, δεν είχε την δυνατότητα ούτε να μιλήσει και επικοινωνούσε μέσω ενός υπολογιστή. Η πρόσφατη αρνητική απόφαση του δικαστηρίου στο αίτημά του, τον ώθησε να βάλει ο ίδιος τέλος στην ζωή του.
Ενώ ήδη έπασχε από πνευμονία αποφάσισε να σταματήσει την λήψη τροφής κι έτσι το πρωί της Τετάρτης απεβίωσε. Η σύζυγός του και πρώην νοσοκόμα που τον φρόντιζε έγραψε στο Twitter “έχασα τον έρωτα της ζωής μου αλλά τώρα πια δεν υποφέρει”.
Η οικογένεια Νίκλινσον θέλησε επίσης να ευχαριστήσει όσους την υποστήριξαν στον αγώνα της στέλνοντας ένα μήνυμα:
“Μπορεί ήδη να το γνωρίζετε. Ο μπαμπάς πέθανε ήσυχα σήμερα το πρωί από φυσικά αίτια. Ηταν 58. Πριν πεθάνει μας ζήτησε να γράψουμε "Αντίο κόσμε, έφτασε η στιγμή. Το διασκέδασα". Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια”.
Ας τον θυμόμαστε λοιπόν, χαμογελαστό: