Σταβάνγκερ, ταξίδι στη μακρινή Νορβηγία

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας θεωρείται η πρωτεύουσα του πετρελαίου της χώρας. Το Σταβάνγκερ βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή και θεωρείται μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες πόλεις της χώρας κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.
Το όνομά του προέρχεται πιθανότατα από έναν ορμίσκο που σήμερα ονομάζεται Vågen.
Η πόλη συνδυάζει τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με τα κτίρια του 18ου αιώνα ενώ το λιμάνι αποτελεί το εμπορικό κέντρο της περιοχής.
Ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στην παλιά πόλη με τα γραφικά πλακόστρωτα πεζοδρόμια, τα ασβεστωμένα ξύλινα σπίτια και την πλατεία της αγοράς.
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον Καθεδρικό ναό του 11ου αιώνα και το κέντρο της πόλης με τα αγάλματα από τη συλλογή του Antony Gormley.
Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης αποτελούν το νορβηγικό μουσείο Petroleum, το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό μουσείο που στεγάζεται σε ένα παλιό σπίτι εμπόρου στην περιοχή Nedre Strandgate.
Ο πύργος του Valberg βρίσκεται στην κορυφή του λόφου πίσω από τα χρωματιστά κτίρια στο λιμάνι, όπου αξίζει να ανέβετε για να βγάλετε μερικές φωτογραφίες της πόλης από ψηλά.
Λειτουργούσε ως παρατηρητήριο και το 1853 που χτίστηκε ήταν το πιο ψηλό κτήριο της πόλης.
Εντυπωσιάζει ακόμη το μπρούτζινο άγαλμα του ντόπιου νομπελίστα και συγγραφέα, Alexander Kielland.
Το μνημείο «Σπαθιά στο Βράχο» αποτελείται από τρία τεράστια μπρούτζινα σπαθιά και αποτίει φόρο τιμής στη μάχη του Χαφρσφιόρντ με νικητή τον Harald, ο οποίος ένωσε όλη τη Νορβηγία σε ένα βασίλειο.
Ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφθεί το λόφο Βόλαντσχαουγκ στα 85 μ., όπου προσφέρεται υπέροχη θέα του Σταβάνγκερ, του φιόρδ και των παρακείμενων λόφων.

Πληροφορίες - Φωτογραφίες

norvigiaositd

Σταβάνγκερ / Νορβηγία

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω
Νόμισμα: Κορώνα Νορβηγίας  (0,11 ευρώ)
Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η διάρκεια του ταξιδιού εξαρτάται από την πτήση ανταπόκρισης που θα επιλέξετε.
ΣΤΑΒΑΝΓΚΕΡ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣΤΑΒΑΝΓΚΕΡ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣΤΑΒΑΝΓΚΕΡ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣΤΑΒΑΝΓΚΕΡ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣΤΑΒΑΝΓΚΕΡ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣΤΑΒΑΝΓΚΕΡ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
ΣΤΑΒΑΝΓΚΕΡ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Share on Google Plus

About kokorina

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment