Ποιες αποδείξεις δεν θα μετράνε για το αφορολόγητο

Βασικά μηνιαία έξοδα των φορολογούμενων μένους εκτός της λίστας με τις αποδείξεις που θα χτίζουν το αφορολόγητο από τη νέα χρονιά.
Συγκεκριμένα δεν θα προσμετρούνται οι δαπάνες ενοικίου, στεγαστικών δανείων και των ΔΕΚΟ στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Τα έξοδα των νοικοκυριών, όπως λογαριασμοί για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, δόσεις δανείων, ενοίκιο, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα ακόμη και τα έξοδα για τα διόδια δεν θα μετράνε στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο που δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες. Άλλωστε στα διόδια η πληρωμή δεν μπορεί να γίνει με κάρτα, ωστόσο υπάρχουν δυνατότητες για πληρωμή μέσω e-banking.
Ταυτόχρονα η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και φάρμακα θα συνεχίσει να ισχύει μόνο εάν έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η έκπτωση φόρου 10% χορηγείται όταν οι ιατρικές δαπάνες υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.
Πάντως, οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να μαζεύουν τα χαρτάκια-αποδείξεις από πληρωμές με κάρτα ή μέσω internet.
Κάποιος που έχει εισοδήματα 15.000 ευρώ θα χρειάζεται αποδείξεις 1.750 ευρώ (10% για τις πρώτες 10.000 και 15% για τις υπόλοιπες 5.000).
Φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει το 2017 να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 4.000 ευρώ. Στην περίπτωση που οι οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα θα πληρώνουν επιπλέον φόρο. Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται στη διαφορά των απαιτούμενων αποδείξεων και των αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν με συντελεστή 22%.
Share on Google Plus

About kokorina

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment