«Ο Καμμένος ακυρώνει ταξίδια και μαζεύει το γραφείο του»: Πώς μπαίνουν Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

Τελεσίγραφα, διαρροές και πιέσεις βρίσκονται αυτή την ώρα σε πλήρη εξέλιξη από το περιβάλλον του Πάνου Καμμένου, υπουργού Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ , επιμένει μέχρι τέλους στην καρατόμηση ή παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει αμφίσημα μηνύματα.
Και τούτο γιατί κάλυψε μεν πλήρως τον υπουργό -δια της κυβερνητικής εκπροσώπου- εξαίροντας το έργο που προσφέρει στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασής του μετά τη Σύνοδο Κορυφής αλλά τις τελευταίες ώρες «κλίνοντας» προς τη μη αντικατάστασή του.
Η «μίνι» κυβερνητική κρίση που ξέσπασε χθες το βράδυ μετά τη δημοσιοποίηση του «γλωσσικού ολισθήματος» του κ. Μουζάλα ο οποίος αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ την αποκάλεσε «Μακεδονία», επιχειρήθηκε να αποσοβηθεί μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου στο Μαξίμου και τους χαμηλούς τόνους που κράτησε η κυβέρνηση στο τελεσίγραφο του προέδρου των ΑΝΕΛ.
Τις τελευταίες ώρες ωστόσο οργιάζει στο παρασκήνιο μέσω διαρροών από το περιβάλλον του κ. Καμμένου ότι ο υπουργός βρίσκεται σε τροχιά ρήξης με την κυβέρνηση και ετοιμάζει την αποχώρησή του εάν δεν έχει παραιτηθεί ο Γιάννης Μουζάλας έως αύριο το πρωί στις 9, ανήμερα δηλαδή της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση για την παραμονή ή όχι του κ. Μουζάλα στον θώκο του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το έως που είναι διατεθειμένος να τραβήξει την κόντρα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Σε επίρρωση τούτου, κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Capital.gr πως «πρόβλημα θα είναι να αποχωρήσει ο Γιάννης Μουζάλας αλλά πρόβλημα επίσης θα είναι να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και ο Πάνος Καμμένος«.
Άλλωστε στο Μαξίμου φέρονται να μην είναι ακόμη τουλάχιστον έτοιμοι για εν κινήσει διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, καθώς σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους αποστρέφονται μετά βδελυγμίας, σχετικά σενάρια.
Βεβαίως όλα αυτά έρχονται την ώρα που λίγες μέρες πριν πάλι είχαν κάνει μια περατζάδα από τη χώρα μας επιφανή στελέχη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών όπως πχ ο Πιτέλα ζητώντας από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την κυβέρνηση του Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα τις προάλλες ο Τσίπρας βρέθηκε στο Παρίσι καλεσμένος του Ολάντ ως παρατηρητής στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Άλλωστε το ότι ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες είναι γνωστό. Από την πρώτη στιγμή ο Σουλτς το είχε στηλιτεύσει.
Τώρα λοιπόν πόσο τυχαίο είναι ότι το Ποτάμι που ζητούσε στη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών την αντικατάσταση Μουζάλα ξαφνικά τον υπερασπίζεται λέγοντας ότι οι υπουργοί δεν παραιτούνται για ένα σαρδάμ και επιτίθεται στον Καμμένο για εθνικισμό;
Πόσο τυχαίο είναι ότι η Φώφη Γεννηματά μίλησε για «λάθος» και «ολίσθημα» Μουζάλααλλά πρόσθεσε ότι «έχει ζητήσει συγγνώμη» οπότε κατά την ίδια «ο Καμμένος εκβιάζει στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα» και «η κρίση της κυβέρνησης δεν μπορεί να μετατραπεί σε εθνική κρίση… η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια κυβέρνηση χωρίς συνοχή, χωρίς κύρος και χωρίς προοπτική», καλώντας τον Τσίπρα να δώσει λύση.
Κάλλιστα θα μπορούσαν να ερμηνευτούν οι δηλώσεις αυτές του Σταύρου Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά και ως σήμα προς τον Τσίπρα «διώξε τον Καμμένο και εδώ είμαστε εμείς».
Λέτε να πάμε σε μια τέτοια εξέλιξη; Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί… Πάντως ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε νέο ανακάτωμα της τράπουλας στο πολιτικό παίγνιο, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι όλοι βουλευτές των δύο αυτών κομμάτων θα ακολουθήσουν σύσσωμοι τυχόν τέτοια επιλογή…
Το θέμα βέβαια είναι γιατί να δεχτούν να χρεωθούν πολιτικό κόστος Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ; Ή μήπως βλέποντας τη δημοσκοπική τους ανυπαρξία, οι αρχηγοί αυτών των δύο κομμάτων να παίξουν τα ρέστα τους συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση του Τσίπρα; Πάντως ήδη η Φώφη Γεννηματά είχε συνδυάσει τη συναίνεσή της στο προσφυγικό με αλλαγή της κυβέρνησης. Υπ’ αυτή την έννοια είχε ήδη κάνει το πρώτο βήμα και δεν περίμενε τη δήλωση Μουζάλακαι τα τσαλίμια του Καμμένου.
Την ίδια ώρα έρχεται μία ανάρτηση του Δήμου Βερύκιου να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά.
Ο Πάνος Καμμένος φέρεται να ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ, ενώ όπως έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος, οι συνεργάτες του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛ. «μαζεύουν πράγματα από το υπ. Εθνικής Άμυνας»!
«Μόλις τώρα ο Πάνος Καμμένος ακύρωσε το ταξίδι στις ΗΠΑ και οι συνεργάτες του μαζεύουν πράγματα από το ΥΕΘΑ», τουίταρε ο Δήμος Βερύκιος.
Σε κάθε περίπτωση, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού της κυβέρνησης, προκειμένου να επιλυθεί η κυβερνητική κρίση που προέκυψε. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το Mega, ένας ανασχηματισμός δεν πρέπει να θεωρείται πιθανός πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σίγουρα όχι πριν την Σύνοδο Κορυφής.
Παρόλα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την παραμονή του Μουζάλα στη θέση του, παρά τη σύγκρουση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Share on Google Plus

About kokorina

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment